Úžasná letecká show a představení historických letadel v Mladé Boleslavi

Meterologové předpovídali na sobotu 18. června 2022 horký letní den s teplotami přes 30 stupňů Celsia. Jejich předpověď se vyplnila a tak se mnozí lidé rozhodli strávit sobotní odpoledne u vody. Ti, co přijeli na letiště Aeroklubu v Mladé Boleslavi v sousedství Leteckého muzea Metoděje Vlacha rozhodně nelitovali. Kromě přehlídky historických letounů a dechberoucích leteckých akrobacií se zde mohli setkat také s meteroložkou Alenou Zárybnickou, kterou známe z televizní předpovědi počasí,  v roli moderátorky. Její přítomnost zde nebyla náhodná, protože se dvacet let aktivně věnovala sportovnímu létání.

13. dobový letecký den

Po několikaleté přestávce připravil Aeroklub Mladá Boleslav společně s Nadačním fondem letadla Metoda Vlacha velkou mezinárodní show na letišti v Mladé Boleslavi. Na návštěvníky čekala přehlídka historických letadel z Čech, Rakouska Německa i z Velké Británie. Letecké muzeum Metoděje Vlacha zde představilo své létající exponáty včetně letadla Metoděje Vlacha, který právě před 110 lety poprvé odstartoval se svým letadlem. Replika tohoto letadla oslavila na letošním leteckém dnu 20 let úspěšného létání a předvádění veřejnosti.

K vidění zde byly skutečné letecké skvosty například stíhačka Corsair F4U z Rakouska, P51 Mustang z Německa nebo Dakota DC3 ve vojenské verzi z Velké Británie, která se zúčastnila vylodění v Normandii. Z tohoto letounu byl později odpoledne proveden seskok parašutistů. V České republice je  také celá řada historických originálů, které zde byly k vidění, jako na  příklad anglická stíhačka z období druhé světové války Hawker Huirricane nebo cvičná letadla Miles Magister a  DH 82Tiger Moth. Tyto letouny jsme mohli obdivovat nejen na zemi, ale především ve vzduchu při odpolední airshow.

Prezentace historických automobilů, vojenské techniky a traktorů

Letiště bylo otevřeno od 9 hodin a diváci mohli sledovat nejen přílet letadel, ale byly zde k vidění také historické automobily, nákladní auta, vojenská technika dokonce i traktory. Protože se nacházíme v Mladé Boleslavi, nemohly na travnaté ploše chybět automobily značky Škoda. Prohlíželi jsme si auto veterány. Na jednom panelu umístěném poblíž historického traktoru nás zaujala informace popisující setkání Václava Svobody a Metoděje Vlacha, kde se uvádí, že Václav Svoboda pracoval jako soustružník a mistr u firmy Laurin a Klement a zajímal se o letectví. U firmy Laurin a Klement se seznámil s Metodějem Vlachem, tehdejším předním montérem motorů a později mistrem nástrojárny. Společný zájem těchto techniků potvrzuje účast Václava Svobody na premiérovém startu letadla Metoděje Vlacha osmého listopadu 1912.

Přišla doba oběda a ocenili jsme, že jsme se mohli posilnit a občerstvit u bezpočtu stánků. Pořadatelé nepodcenili horké počasí a k dispozici zde byla cisterna s pitnou vodou, takže jste se mohli osvěžit aniž byste museli opustit místo a zařadit se do fronty u stánků.

Dechberoucí Airshow

Kolem 13. hodiny se nad hlavami diváků začal snášet parašutista s československou vlajkou. O chvíli později uvítali diváky moderátoři Alena Zárybnická a Robin Panoš. Díky jejich komentářům jsme se dozvěděli nejen informace o předváděných strojích, ale na pódiu s nimi usedl také akrobatický pilot a několikanásobný držitel titulu mistra světa Petr Jirmus.  Sledovat na obloze dechberoucí letecké akrobacie a přitom naslouchat komentářům Petra Jirmuse byl opravdu jedinečný zážitek. 

Na obloze se neobjevovaly jen letouny. Mohli jsme spatřit třeba vrtulník Robinson R-22 ve společnosti automobilu Škoda. Nadchla nás akrobacie skupiny čtyř dvouplošníků Bücker Bü 131 Jungmann, poté se nad našimi hlavami objevil kluzák Let L-13 Blaník výrobce Let Kunovice a  kluzák VT-116 Orlík. Nečekali jsme, že kluzáky mohou předvést tak zajímavou akrobacii. Po nich se na obloze objevil Letov LF-107 Luňák středoplošný kluzák, speciálně určený právě pro výcvik letecké akrobacie.

Vystoupení akrobatické skupiny letounů Extreme XA-42

Skutečně špičkové vystoupení předvedl akrobatický tým Flying Bulls s letouny Extreme XA-42 s červeným býkem na trupu a na křídlech.  Několikrát jsme obdivovali zrcadlový let či řadu výkrutů  a nakonec  dva letouny vykouzlily na obloze srdce.  Po přistání vystoupili čtyři piloti (Stanislav Čejka- vedoucí, Jan Rudzinskyj – levé křídlo, Martin Špaček -slot a Jan Tvrdík – pravé křídlo) z kokpitů svých strojů a zamávali divákům, kteří jejich vystoupení ocenili hlasitým potleskem.

 

 

 

 

Poté vzlétly dva letouny D. H. 82 Tiger Moth doprovázeny letounem Miles M. 14 A Magister. Následovaly letouny Stinson Relient MK. III a kanadský jednomotorový celokovový vzpěrový hornoplošníkDHC-2 Beaver. Mezitím jsme mohli sledovat, jak se připravuje ke startu sovětský cvičný letoun, dvoumístný jednomotorový dolnoplošník Jak- 11. 

 

Seskok parašutistů z letounu Douglas C-47 Dakota

Jakmile vzlétl letoun americký dvoumotorový dopravní letoun Douglas C-47 Dakota tušili jsme, že nás čeká seskok parašutistů. A skutečně, po chvíli se nad našimi hlavami rozevřely padáky a na travnatou plochu se elegantně snášela skupina parašutistů.

Zblízka jsme si mohli prohlédnout Hawker Hurricane MK.IV i letouny mnohem staršího data výroby mezi nimiž byl francouzský průzkumný dvojplošník Caudron G3 nebo celodřevěný jednoplošník Metoděje Vlacha.

Kdo přijel na 13. dobový letecký den měl neustále co sledovat jak na zemi tak ve vzduchu. Organizace akce byla perfektní a jak piloti, tak organizátoři zaslouží ocenění. Poděkování patří také moderátorům, kteří doplnili letecká představení o spoustu zajímavých informací.

Foto: Cysnews

 

Dobový letecký den – Historical Airshow 2022 na Letišti Metoděje Vlacha v Mladé Boleslavi