Dobový letecký den – Historical Airshow 2022 na Letišti Metoděje Vlacha v Mladé Boleslavi

Po čtyřleté přestávce připravil Aeroklub Mladá Boleslav společně  s Nadačním fondem letadla Metoda Vlacha opět velkou mezinárodní show v sobotu 18. června 2022  na letišti v Mladé Boleslavi.

Přehlídka historických letadel

Uvidíte pestrou přehlídku historických letadel z Čech, Rakouska Německa i z Velké Británie. Letecké muzeum Metoděje Vlacha představí opět všechny své létající exponáty včetně letadla Metoděje Vlacha, který právě před 110 lety poprvé odstartoval se svým letadlem na místě, kde dnes stojí jeho pomník. Replika tohoto letadla oslaví na letošním leteckém dnu 20 let úspěšného létání a předvádění veřejnosti.

Replika nového Zlína XII

Premiéru bude mít také replika nového  Zlína XII, který byl postaven přesně podle původní výrobní dokumentace. Kompletní financování stavby tohoto letounu zajistil Historical Flying Club, který v Mladé Boleslavi sdružuje přátele historického létání.

Námořní stíhačka Corsair F4U

K největším zahraničním unikátům bude patřit námořní stíhačka Corsair F4U z Rakouska, P51 Mustang z Německa a hlavně Dakota DC3 ve vojenské verzi z Velké Británie, která se zúčastnila vylodění v Normandii. Při vystoupení z ní bude proveden seskok parašutistů na dobových kulatých padácích z výšky pouhých 300 m.

CORSAIR: John Dibbs

Přílet legendárního Hawker Hurricane

V České republice je již také celá řada historických originálů, které k nám přiletí, jako na  příklad anglická stíhačka z období druhé světové války Hawker Huirricane nebo cvičná letadla Miles Magister a  DH 82Tiger Moth. Z malých dopravních letadel to bude Beech c-45 a Stinson Reliant.

Nebe ozdobí historické dvouplošníky WACO YKS-6, WACO YMF a skupina letounů Bücker Jungmann.

Letecká akrobacie

Letecká akrobacie bude zastoupena skupinou čtyř letounů Xtreme XA-42 ze skupiny The Flyin Bulls, dále Extrou 330  SR s Martinem Šonkou i historickým akrobatickým letounem Z 50 LX s bývalým mistrem světa Petrem Jirmusem.

Armáda České republiky představí letouny Jas 39 Gripen, dopravní letoun CASA C-295 a záchranářský vrtulník PZL W-3 Sokol.

Doprovodný program

V doprovodném programu uvidí diváci historická auta z muzea Škoda Auto i ze soukromých sbírek, staré traktory i vojenskou techniku.

Leteckou show bude společně s Robinem Panušem komentovat televizní moderátorka Alena Zárybnická.

 

Na ploše letiště bude dostatečný počet stánků s občerstvením .

Letiště je možné  navštívit již od 9 hodin a sledovat přílety historických i dalších letadel, tříhodinová letecká show začíná ve 13.00 hod akrobatickou ukázkou.

Více informací naleznete ZDE

 

Zdroj a foto: Letecké muzeum Metoděje Vlacha

 

Stíhací letoun Hawker Hurricane našel svůj nový domov v Praze na letišti Točná.