Pars nova modernizuje lůžkové vozy pro České dráhy

 Zakázku na modernizaci flotily lůžkových vozů pro České dráhy získala šumperská společnost Pars nova, která je součástí skupiny Škoda Transportation. První vůz by se měl dostat zpátky do provozu zhruba na konci příštího roku. U šesti z devíti vozů firma navíc zajistí periodické hlavní opravy.

 „Jedná se o významnou zakázku za zhruba 137 milionů korun. Tyto modernizované vozy budou nasazeny v mezinárodním provozu, a proto budou muset projít před opětovným nasazením náročným schvalovacím procesem. Věřím, že nové vozy po svém uvedení do provozu přispějí k dalšímu zvýšení atraktivity cestování,“ sděluje generální ředitel Pars nova Aleš Měrka.

Firma zajistí modernizaci devíti vozů řady WLABmee, která zahrne zejména zásadní úpravy interiéru včetně výměny lůžek nebo dosazení hygienických koutů s umyvadly. V rámci modernizace budou také dosazeny nové nástupní dveře odpovídající současným bezpečnostním standardům, vozy budou nově vybaveny bezdrátovým systém Wi-fi, novým LED osvětlením a informačním systémem. Oddíl pro průvodčí bude osazen novým komunikačním zařízením a dalším vybavením, jako je lůžko, pracovní deska se stolkem a lednička.

Společnost Pars nova patřící do skupiny Škoda Transportation bude v příštích čtyřech letech investovat do výrobního areálu v Šumperku 460 milionů Kč, aby navýšila kapacitu výroby a inovovala technologie. Investice budou zaměřeny na rozšíření výrobních kapacit o 35 % oproti současnosti a další technologickou modernizaci areálu. Skupina Škoda Transportation, která patří pod skupinu PPF, tím pokračuje v miliardových investicích do vylepšení svých výrobních základen.


Škoda Transportation

Mezi výrobky Škody Transportation patří především nízkopodlažní tramvaje, elektrické lokomotivy, příměstské vlakové jednotky, soupravy metra, elektrobusy a trolejbusy, ale i řídící a pohonné systémy pro dopravní systémy. Škoda Transportation má několik dceřiných společností v České republice například společnosti Škoda Electric, Škoda Vagonka nebo Pars nova. Další firmy jsou ale i v Německu, Finsku, Maďarsku a Rusku. Ve svých společnostech v České republice zaměstnává téměř pět tisíc lidí. Jen díky vysokým investicím do výzkumu a vývoje může Škoda Transportation přicházet pravidelně na trh s novými a moderními produkty, které si úspěšně nacházejí své místo na zahraničních trzích. Do výzkumu a vývoje investovala společnost za poslední 3 roky přes 3 miliardy korun.

Skupina PPF

Škoda Transportation je součástí skupiny PPF. Skupina PPF investuje do řady odvětví, od finančních služeb přes telekomunikace, biotechnologie, nemovitosti až po strojírenství. Svůj růst staví na rozvíjení tradičních i nových odvětví, budování moderní infrastruktury, digitální ekonomiky a propojení českého talentu a schopností s globálními příležitostmi. PPF působí v Evropě, Asii a Severní Americe. Skupina vlastní aktiva ve výši téměř 49 miliard eur a zaměstnává celosvětově 135 000