Omezení v dálkové dopravě aktuálně prodloužena do 30. dubna 2020

Vzhledem k výrazně nižšímu počtu cestujících v souvislosti s vyhlášeným nouzovým stavem v České republice je dočasně omezena dálková železniční doprava. Zcela přerušena je mezistátní doprava a utlumena je i vnitrostátní doprava. Na všech tratích však je nadále zajištěn provoz rychlíků, a to alespoň v základním dvouhodinovém intervalu. Veškerá opatření v dálkové dopravě jsou aktuálně prodloužena do 30. dubna 2020, tento termín se ale může v souvislosti s vývojem situace dále měnit.

Omezení v dálkové dopravě

Soupravy jsou nadále podrobeny důslednému úklidu bránícímu šíření koronaviru. Zaměřený je hlavně na místa, kterých se lidé dotýkají, jako jsou madla nebo kliky. Cestující žádáme, aby při nákupu jízdních dokladů i nadále upřednostňovali bezhotovostní platby a využívali zejména e-shop, mobilní e-shop v telefonu nebo aplikaci Můj vlak.

Opatření Českých drah proti šíření koronaviru

 

  • České dráhy rozšířily a zintenzivnily úklid souprav. Při mytí interiéru jsou nyní používány prostředky jiného složení a zvyšuje se také intenzita samotného čištění.
  • Zvláštní pozornost je věnována dezinfekci všech součástí vybavení, s nimiž přicházejí cestující do styku – kliky, nástupní madla, úchopové části odpadkových košů, ovládací prvky dveří nebo sociální zařízení.
  • U dálkových vlaků doplňujeme během jízdy ve velkých stanicích hygienické a dezinfekční prostředky.
  • K dezinfekci souprav pro dálkovou dopravu využíváme ozonový generátor PROFIZON X. Tímto postupem se zlikvidují viry a bakterie v prostoru celého vozu.
  • Byla přijata opatření v oblasti zásad chování personálu, např. v oblasti hygieny. Vlakový personál a pokladníci jsou vybaveni ochrannými pomůckami (rouškami, ochrannými rukavicemi a brýlemi). U pokladních přepážek ČD zavedly opatření k minimalizaci přímého kontaktu. Všichni pokladníci jsou od zákazníků odděleni sklem. Zákazníky prosíme, aby při nákupu jízdenek preferovali bezhotovostní platby. Společnost dále pořizuje vitamíny pro posílení imunity zaměstnanců.
  • Od 14. dubna 2020 bude obnoven prodej jízdních dokladů u vlakového personálu ČD. Prodej jízdenek ve vlacích je pozastaven od 16. března. I po obnovení prodeje u vlakového personálu ale cestující i nadále prosíme, aby si jízdní doklady pořizovali pokud možno prostřednictvím on-line prodejních kanálů (v e-shopu ČD nebo aplikaci Můj vlak) a v případě nákupu jízdenek ve vlaku preferovali bezhotovostní platby.
  • Vlakový personál až do 13. dubna 2020 kontroluje jízdní doklady vizuálně, tj. bez fyzického převzetí a případného označení. Od 14. dubna bude obnovena standardní kontrola jízdních dokladů.
  • Ve vlacích byly rozmístěny letáky Ministerstva zdravotnictví ČR s informacemi o příznacích nákazy koronavirem a o prevenci šíření nákazy. Informace jsou v nich uvedené v češtině, angličtině, němčině a italštině. Současně jsme ve vlacích vyvěsili letáky s prosbou o ohleduplnost ke spolucestujícím i zaměstnancům ČD.
  • Krizový štáb je v trvalém kontaktu s IZS, Bezpečnostní radou státu a Ministerstvem dopravy ČR.