Nový typ generátoru s permanentními magnety a s průchozím hřídelem od ABB zvyšuje energetickou účinnost lodí

  • ABB generátor s průběžným hřídelem s permanentními magnety zvýší účinnost, výkon a spolehlivost oceánských plavidel
  • Inovativní design snižuje náklady na palivo až o 4 procenta
  • Generátor je až o 20 procent menší a o 30 procent lehčí

Nejnovější generátor s průchozím hřídelem od ABB

Nejnovější generátor s průchozím hřídelem od ABB umožní provozovatelům lodí využít výhod efektivity, výkonu a spolehlivosti technologie permanentních magnetů. Nový generátor přináší flexibilitu a snadnou instalaci na širokou škálu plavidel, včetně lodí na sypký náklad, kontejnerových lodí, tankerů na kapalný zemní plyn a trajektů přepravujících cestující a auta.

Generátor AMZ 1400 s permanentními magnety je optimalizován pro napájení z frekvenčního měniče. Má lepší účinnost než asynchronní nebo synchronní stroje při plném i částečném zatížení. To pomáhá snížit náklady na palivo až o 4 procenta a nabízí dobu návratnosti dva až čtyři roky. Vysoká účinnost generátoru snižuje také emise CO2 o několik tun za každý den na moři.

Kompaktnost generátoru zmenšuje půdorys zařízení o přibližně 20 procent ve srovnání s konvenčním synchronním nebo asynchronním generátorem. Hmotnost generátoru je nižší zhruba o 30 procent. Jednotka se také v loděnici jednodušeji instaluje, protože mezilehlý hnací hřídel je namontován na generátor a poté zvednut do plavidla a tam ustaven.

Juha-Pekka Kivioja, globální produktový manažer ABB pro velké motory a generátory, řekl:

„Technologie permanentních magnetů ABB se během tří desetiletí prokázala jako inherentně spolehlivá ve velkých motorech a generátorech, v pobřežních větrných turbínách a pohonných aplikacích. Aplikace permanentních magnetů na generátory s průběžným hřídelem je významným krokem, který pomáhá energetickým systémům plavidel sladit se s cíli stanovenými Mezinárodní námořní organizací (IMO) pro index energetické účinnosti (EEDI), index energetické účinnosti existujících lodí (EEXI) a indikátor uhlíkové intenzity (CII). Zvýšení energetické účinnosti dělá z hřídelového generátoru s permanentními magnety důležitý prostředek pro snižování emisí u větších plavidel.“

Kromě nově postavených plavidel je technologie permanentních magnetů ABB relevantní také pro stávající lodě, kde dodatečné vybavení nabízí praktickou možnost pro zlepšení energetické účinnosti a snížení emisí.

Tři možné režimy provozu hřídelového generátoru ve spojení s hlavním hnacím motorem.

Existují tři možné režimy provozu hřídelového generátoru ve spojení s hlavním hnacím motorem. V režimu odběru energie (PTO Power Take Out) dodává energii do elektrické sítě plavidla. To optimalizuje využití velkého motoru a zároveň eliminuje potřebu provozu pomocných generátorů, šetří náklady na palivo a snižuje emise.

V režimu Power Take In (PTI) generátor s průběžným hřídelem funguje jako synchronní motor pro dodatečné zvýšení výkonu pro pohon lodního šroubu. AMZ může také pracovat v režimu Power Take Home (PTH) pro nouzový pohon v případě selhání hlavního motoru.

Kombinace generátoru s průběžným hřídelem, který využívá permanentních magnetů, může také pohánět dokormidlovací zařízení, umožnit propojení stejnosměrných zdrojů nebo spotřebičů, či umožnit propojení pevnina – lodˇ. V rámci své první objednávky ABB dodá AMZ generátory pro flotilu dvanácti dvoupalivových lodí pro sypké náklady o kapacitě 210 000 dwt vlastněných společností Himalaya Shipping se sídlem na Bermudách.

ABB Pohony udržují svět v pohybu a zároveň šetří energie každý den. Inovujeme a posouváme hranice technologií, abychom zákazníkům, průmyslovým odvětvím a společnostem umožnili nízkouhlíkovou budoucnost. S našimi digitálně řízenými pohony, motory a službami dosahují naši zákazníci a partneři lepšího výkonu, bezpečnosti a spolehlivosti. Nabízíme kombinaci odborných znalostí a technologií, abychom mohli dodat optimální řešení pohonu pro širokou škálu aplikací ve všech průmyslových segmentech. Prostřednictvím naší globální přítomnosti jsme vždy blízko našim zákazníkům. Na základě více než 130 let zkušeností s elektrickými pohonnými jednotkami se učíme a zlepšujeme každý den.

ABB (ABBN: SIX Swiss Ex)

ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) je přední globální technologická společnost, která podněcuje transformaci společnosti a průmyslu k dosažení produktivnější a trvale udržitelnější budoucnosti. Propojením software s portfoliem elektrotechniky, robotiky, automatizace a pohonů ABB posouvá hranice technologií na vyšší úroveň výkonnosti. Úspěch společnosti ABB, která je špičkou v oboru více než 130 let, tvoří 105 000 talentovaných zaměstnanců ve více než 100 zemích světa.

 

Více informací naleznete ZDE