Na Městském okruhu se o víkendu prováděla údržba kamer. O správu systému, ve kterém jich je připojeno 4 500, se od ledna stará THMP

V noci ze soboty na neděli se v západní části Městského okruhu prováděla údržba kamer pražského kamerového systému. O tu se postarala společnost Technologie hlavního města Prahy (THMP), která od ledna zajišťuje správu systému, ke kterému jsou kamery připojeny. Ta zároveň servisuje všech 1 100 městských kamer a na základě objednávky i několik set kamer jiných provozovatelů. O víkendu její technici zkontrolovali a očistili okolo 50 zařízení Technické správy komunikací hl. m. Prahy (TSK). Údržba každé z celkem 1 100 městských kamer se provádí čtyřikrát ročně.

Správa Městského kamerového systému hl. m. Prahy

Správu Městského kamerového systému hl. m. Prahy svěřila metropole od ledna do rukou městské společnosti THMP. Ta už se několik let stará o pražské veřejné osvětlení, slavnostní osvětlování památek nebo veřejné a věžní hodiny. „Považujeme to za zcela logický krok, město by si klíčovou infrastrukturu mělo umět spravovat samo. Přináší mu to strategickou výhodu, a navíc nemalé finanční úspory,“ vysvětlil radní hl. m. Prahy Jan Chabr a doplnil: „Technologie hlavního města Prahy disponuje i jedním z nejmoderněji vybavených dispečinků pražských městských společností, který byl již v době svého vzniku dimenzován s ohledem na možné rozšíření činnosti.“

Preventivní prohlídka kamer se konala o víkendu v tunelu Mrázovka. „Provedli jsme pravidelné očištění kamer zanesených od prachu a nečistot především z automobilové dopravy. Stranou nezůstala ani preventivní kontrola a prohlídka každého zařízení, to má zásadní význam pro minimalizaci neplánovaných výpadků nebo poruch jednotlivých kamer,“ řekl předseda představenstva THMP Tomáš Jílek.

Dispečerské pracoviště v holešovické centrále THMP tak už nedohlíží jen na 135 tisíc pražských stožárů veřejného osvětlení, ale i na pražský kamerový systém. „Na ten je připojeno zhruba 1 100 městských kamer a dalších 3 400 kamer jiných provozovatelů – například Dopravního podniku hlavního města Prahy nebo Technické správy komunikací,“ přiblížil Tomáš Jílek. „V rámci pravidelné kontroly naši dispečeři každý den prověří funkčnost všech 1 100 městských kamer a kamery Technické správy komunikací, u kterých zajišťujeme na základě objednávky servisní činnost. Současně přebíráme hlášení o poruchách i od operačního dispečinku krizového řízení,“ dodal na závěr Tomáš Jílek.