Informace o dopravních opatřeních v Povltavské ulici

V úterý 9. října  začnou stavební práce na rozšíření nájezdové rampy na most Barikádníků v ulici Povltavská v Praze 8. Práce skončí v neděli 18. listopadu 2018.

Celkově budou práce rozděleny na šest etap, přičemž provoz ve směru z Tunelového komplexu Blanka na most Barikádníků bude etapovitě omezován. Objížďka není po většinu doby stanovena, pouze v termínu od 17. listopadu od 21:00 hodin do 18. listopadu do 7:00 hodin povede objízdná trasa přes Trojský most, Ortenovo náměstí a ulici Argentinskou.

Investorem prací je Inženýring dopravních staveb, a.s. a zhotovitelem společnost Strabag, a.s.

 



Most Barikádníků

je silniční most v Praze, otevřený v roce 1980, který spojuje Holešovice s Holešovičkami v Libni a tím i s Trojou. Má zásadní význam pro dopravní propojení v severojižním směru. Přivádí do centra Prahy dopravu z dálnice D8 a navazující Prosecké radiály.

Předchůdcem tohoto mostu byl od roku 1928 Trojský most, v roce 1946 přejmenovaný na most Barikádníků. Koncem 70. let, po dobu budování nového mostu, byla doprava vedena několik let po provizorním mostě přezdívaném i v denním tisku „Rámusák“ jeho mostovka byla tvořená dřevěnými prkny a projíždějící vozidla způsobovala značný hluk.

Původní železobetonový most byl postaven v letech 1926–1928.  Most měl čtyři mostní pole s trojkloubovou klenbou. Se započítáním železobetonových podjezdů na obou stranách činila délka mostu 220,75 m. Most byl 16 m široký a vedla po něm tramvajová trať.  

Most původně nesl název Trojský most, v roce 1946 byl na památku bojů v Pražském povstání přejmenován na most Barikádníků. Jeho tehdejší podoba je velmi dobře zadokumentována v českém filmu Němá barikáda z roku 1948, kde se přímo na mostě a v jeho okolí odehrává dlouhá část tohoto snímku. Most sloužil provozu do roku 1975.

Nový most byl vyprojektován a postaven v letech 1972–1980. Je to spojitý ocelový nosník s ložisky nad středy starých pilířů. Na pravém břehu je napojen mimoúrovňový nadjezd. Na trojské straně nedaleko mostu Barikádníků ústí na povrch tunel Blanka, jenž je součástí městského okruhu a přivádí automobily z oblasti Letné a Břevnova.