Závody Formule E se pojedou v roce 2023 v Portlandu v Oregonu

  • ABB FIA Formule E Mistrovství světa udržuje závod v USA v kalendáři sezóny 9 s premiérou v Portlandu v Oregonu v červnu 2023
  • Zcela nový vůz Gen3 – nejrychlejší, nejlehčí, nejvýkonnější a nejefektivnější elektrický závodní vůz, jaký byl kdy vyroben – se poprvé v USA objeví v Portlandu
  • Světová rada motoristického sportu FIA na zasedání v Itálii schválila závod v Portlandu
  • Informace o prodeji vstupenek budou oznámeny začátkem nového roku

Mistrovství světa ABB FIA Formule E se bude poprvé závodit v Portlandu v Oregonu 24. června příštího roku po schválení na středečním zasedání Světové rady motoristického sportu FIA.

Závod v Portlandu

Závod v Portlandu bude 12. závodem v aktualizovaném kalendáři 9. sezóny 16 závodů v 11 světových městech, který zahrnuje také debuty na šampionátu v indickém Hyderabadu; Kapském Městě v Jižní Africe a São Paulov Brazílii*.

Formule E závodí v USA každý rok od 1. sezóny v roce 2015, s výjimkou Covidem zasažené 6. sezóny v roce 2020. Závody již dříve hostily Long Beach, Miami a New York City.

Alberto Longo, spoluzakladatel a hlavní ředitel šampionátu, Formule E:

„Velmi nás těší, že v červnu příštího roku poprvé přivezeme do Portlandu premiérové mistrovství světa v elektrickém motorsportu. Ve městě je velká, fanouškovská základna pro profesionální sporty spolu se silnými ekologickými referencemi, díky nimž je Portland dokonalým hostitelem  ABB FIA Formule E Mistovství světa . USA zůstávají důležitým trhem pro Formuli E. Jsme potěšeni, že si můžeme zachovat tuto důležitou přítomnost a zapojit nové publikum v regionu severozápadního Pacifiku do čistě elektrického motoristického sportu.“

 

Fanoušci, kteří navštíví závod v Portlandu, uvidí americký debut závodního vozu Gen3. Novinka pro sezónu 9, Gen3 je třetí generací závodního vozu Formule E a nejrychlejším, nejlehčím, nejvýkonnějším a nejefektivnějším elektrickým závodním vozem, jaký byl kdy vyroben.

V příští sezóně se také objeví nová jména na startovním roštu. Maserati a McLaren se připojily k Formuli E a budou soutěžit s dalšími ikonickými závodními značkami včetně Jaguaru, Porsche a Nissanu mezi 11 týmy a 22 jezdci v seriálu.

Aktualizovaný kalendář 9. sezóny odráží odstranění události, která byla dříve označena jako TBD v květnu 2023, a znamená, že závodní program je kompletní, s výhradou homologace FIA pro nová místa. Pokračují jednání o zajištění konání v Soulu pro sezónu 10. Rozsáhlé rekonstrukční práce v místě konání závodu sezóny 8 / 2022 brání návratu v příští sezóně a vhodné alternativní místo dosud nebylo nalezeno.

* podléhají závěrečným bezpečnostním a technickým kontrolám FIA

 

Zdroj:  FIA Formule E

 

ABB FIA Formula E – kalendář závodů na rok 2023