Úřadující šampion Nyck de Vries vyhrál druhý závod v roce 2022 Shell Recharge Berlin E-Prix

  • Nyck de Vries vyhrál v Berlíně, kde úřadující šampion získal titul v minulé sezóně
  • Edoardo Mortara se nemůže rovnat vítězství v prvním závodě víkendového závodu ale zajišťuje si druhé místo
  • Stoffel Vandoorne zvyšuje své vedení v hodnocení jezdců na třetí místo
  • Víkendu 2022 Shell Recharge Berlin E-Prix se zúčastnilo více než 15 000 lidí

Shell Recharge Berlin E-Prix nedělní závod

Nyck de Vries z Mercedes-EQ předvedl suverénně kontrolovanou jízdu, aby vyhrál druhý závod v roce 2022 ve dvojzávodu Shell Recharge Berlin E-Prix před Edoardem Mortarem z ROKiT Venturi Racing a týmovým kolegou Stoffelem Vandoornem z Mercedes-EQ.

Úřadující šampion de Vries dojel k vítězství na okruhu letiště Tempelhof, dějišti jeho titulu v 7. sezóně, před Mortarou o 2,5 s , protože sobotní povětrnostní podmínky uvolnily cestu vysokým teplotám o víkendu. Vandoorne se umístil na stupních vítězů s vozem Mercedes-EQ Silver Arrow 02 a třemi pohonnými jednotkami Mercedes-EQ mezi prvními třemi. Třetí místo belgického pilota také prodloužilo jeho stříbrnou sérii na tři závody. Lucas di Grassi (ROKiT Venturi Racing) dojel do cíle čtvrtý, aby tak rozšířil na čtyři vozy s pohonem Mercedes v první čtyřce v dominantním závodě na domácí půdě.

Robin Frijns (Envision Racing) skončil pátý po dlouhých soubojích s Antóniem Félixem da Costou (DS TECHEETAH), který skončil na šestém místě a řadou vozů  v soubojích o maximalizaci svých bodů, když 8. sezóna přešla do své druhé části.

Oliver Rowland (Mahindra Racing) udělal dobrý postup z 10. místa na startu na případné sedmé místo – v jedné etapě se dostal až na páté místo. André Lotterer z týmu TAG Heuer Porsche Formula E Team projel šachovnicovou vlajku na osmé pozici, protože nedokázal zúročit trénink a rychlost kvalifikace. Jean-Éric Vergne přejel cílovou čáru jako devátý, těsně před druhým vyzyvatelem titulu Mitchem Evansem (Jaguar TCS Racing), který získal poslední bod na 10. místě.

Po osmi závodech a v polovině sezóny ABB FIA Formule E 8 mistrovství světa; je Vandoorne na čele pořadí jezdců se 111 body, Mortara se posunul na druhé místo s 99 body a Vergne je nyní třetí, o další čtyři body za ním. Mercedes-EQ je v čele žebříčku týmů se 176 body, na druhém místě je ROKiT Venturi Racing se 148 body.

Devátým závodem ve vůbec největším kalendáři 16 závodů je Jakarta E-Prix 4. června 2022 . Bude to poprvé, kdy se závod ABB FIA Formule E mistrovství světa pojede v Indonésii.

NYCK DE VRIES, MERCEDES-EQ FORMULA E TEAM, #17:

„V posledních třech závodech jsme měli náročnou jízdu, upřímně, jsem velmi rád, že jsem zpět. Můj inženýr je vždy opravdu pozitivní, což je milé. Celý víkend byl silný, takže jsme to určitě museli udržet , ale tým to zvládlvelmi dobře a já to zvládl. Mám velkou radost.“

 

EDOARDO MORTARA, ROKiT VENTURI RACING, #48:

„Závod byl evidentně dobrý, když tady stojíme na stupních vítězů. Ale gratuluji Nyckovi a Mercedesu, měli lepší tempo než my. Snažil jsem se s ním udržet, ale nakonec byl rozhodně rychlejší. To je to pro nás stále skvělý víkend, dvě pole position, včera vítězství a dnes druhé místo. Ukazuje to, že Mercedes dělá věci správně. Mají velmi konkurenceschopný balíček a jsem velmi rád, že mohu řídit vůz s pohonem Mercedes .“

 

STOFFEL VANDOORNE, MERCEDES-EQ FORMULA E TEAM, #:

„Byl to docela dobrý závod, abych byl upřímný, pro mě o trochu méně akce než včera. Ale přesto je skvělé být zpátky na stupních vítězů, naše auta dnes opět letěla a po národčné kvalifikaci bylo důležité neztratit rychlost . Ale dvojité pódium tento víkend, s tím jsem rozhodně spokojený. Cítil jsem se dobře [postup na Lucase di Grassi]! S Lucasem je těžké bojovat a měl jsem trochu v tu chvíli větší tempo než on a podařilo se mi to zvládnout čistě.“

 

Čestným hostem nedělního závodubyla primátorka Berlína Franziska Giffey.

Čestným hostem nedělního závodu byla úřadující primátorka Berlína a patronka 2022 Shell Recharge Berlin E-Prix, Franziska Giffey.

Setkala se se zakladatelem a předsedou Formule E Alejandrem Agagem; Jamie Reigle, generální ředitel, a Alberto Longo, spoluzakladatel a ředitel šampionátu, a potvrdili, že Berlín bude i nadále hostit závody Formule E.

„Jsme rádi, že se mistrovství světa ABB FIA Formule E v našem hlavním městě koná již poosmé. Berlín je jediné město, které je v závodním kalendáři každý rok od úvodní sezóny v roce 2014.“

Primátorka Giffeyová dodala: „Ikonické letiště Tempelhof je místem konání akce již posedmé. Trať se brzy stala jednou z nejznámějších závodních tratí Formule E, a proto jsem rád, že je smluvně zajištěno, že se v areálu Tempelhofu příští dva roky bude konat opět mistrovství světa ABB FIA Formule E.“

Během procházky na startovním roštu a návštěvy boxů týmu TAG Heuer Porsche Formula E Team mohla primátorka Giffeyová vidět technologii plně elektrické závodní série.

„Formule E nám nabízí nejen vzrušující elektrické závody, ale je také důležitou platformou pro podporu technologických a udržitelných inovací, které mohou usnadnit náš přechod k zelenější a elektrické budoucnosti,“ řekla.

Zdroj: Formula E

Foto: Cysnews

 

ABB FIA FORMULA E – Kalendář závodů 2022