Světla, kamery, závodní akce! Kde sledovat dvojzávod 2023 CORE DIRIYAH E-PRIX

  • Mistrovství světa ABB FIA Formule E přichází do pouště na noční závody za světla v roce 2023 CORE Diriyah E-Prix
  • Dvojzávod v pátek a sobotu večer živě vysílá po celém světě
  • Staletí civilizace se střetávají, když se špičkové vozy GEN3 poprvé prohánějí na okruhu Diriyah Street Circuit kolem starobylých zdí na seznamu světového dědictví UNESCO
  • Porsche vyhrálo přesilovou hru po zahájení sezóny v Mexico City

2023 CORE DIRIYAH E-PRIX

Druhý a třetí závod mistrovství světa ABB FIA Formule E se konají tento pátek a sobotu s CORE Diriyah E-Prix 2023 s prvním dvojzávodem závodem 9. sezóny a jedinými nočními závody v kalendáři 16 závodů.

Po nezapomenutelném zahájení sezóny 2023 Hankook Mexico City E-Prix dne 14. ledna bude zcela nový GEN3 poprvé soutěžit na Středním východě a fanoušci budou mít příležitost vidět závodní vůz, který se chová na samé hranici inovací a posouvá hranice technologie EV.

Dan Ticktum, NIO 333 FE Team, NIO 333 ER9

Okruh Diriyah Street Circuit

Okruh Diriyah Street Circuit dlouhý 2,495 km se nachází na okraji saúdského hlavního města Rijádu a navazuje na historické městské hradby zapsané na seznamu světového dědictví UNESCO. Technický první sektor s 21 zatáčky a zatáčky vede v šesté zatáčce ke klikaté dráze se sérií rychlých změn a rychlých zatáček za sebou. Diriyah je mezi jezdci pevným favoritem jako jeden z nejnáročnějších okruhů v kalendáři pro vyvážený energetický management a přímé tempo.

2023 CORE Diriyah E-Prix závod 2 začíná v pátek 27. ledna ve 20:00 arabského standardního času / AST (GMT + 3 hodiny), po němž následuje 3. závod v sobotu 28. ledna, rovněž ve 20:00 AST (GMT + 3 hodiny).

Fanoušci se mohou dozvědět, jak sledovat akci živě ve své zemi, na: fiaformulae.com/en/ways-to-watch

Sacha Fenestraz, Nissan Formula E Team, Nissan e-4ORCE 04

Předzávodní vyhlídky

Jezdec týmu Avalanche Andretti Formule E Jake Dennis se dostal na vrchol mistrovství světa jezdců poté, co vyhrál první závod třetí generace Formule E s dominantní jízdou v Mexico City, když se dostal do první řady v kvalifikaci.

Pascal Wehrlein (TAG Heuer Porsche Formula E Team) dojel do cíle na druhém místě – dvojice 11 sekund před třetím Lucasem di Grassim za Mahindra Racing v tvrdém prvním závodě pro anglo-indický tým.

Dennis a Wehrlein byli mezi čtyřmi ze sedmi nejlepších vozů napříč tratí s pohonným ústrojím Porsche 99X Electric Gen3, čímž se Avalanche Andretti a TAG Heuer Porsche dostali do čela šampionátu týmů.

Favorité na začátku sezóny DS PENSKE skončili nečekaně v polovině balíku, což mnoho nepředpovídalo poté, co Maserati MSG Racing zveřejnilo srovnávací čas týdne a v předsezónním testování ve Valencii překonalo pět ze sedmi měřených tréninků, s oběma piloty DS PENSKE Stoffelem Vandoornem a Jean-Éric Vergnem také v první trojici.

Úřadující šampion Vandoorne a dvojnásobný šampion JEV se kvalifikovali mimo 10 nejlepších v závodě 1 a Vandoorne získal pouze čtyři místa, aby získal bod s 10. místem u šachovnicové vlajky. Vergne jel také uprostřed balíku, než špatně odhadl předjížděcí manévr  a skončil 12.

Pilot týmu NEOM McLaren Formule E Jake Hughes je možná nováček, ale jeho  testovací výkony byly podpořeny silným prvním závodem v Mexico City. Skončil pátý, ale po celou dobu bojoval o umístění na stupních vítězů. Jeho tým, dříve Mercedes-EQ, si může spočítat nejvíce společných vítězství v Diriyah prostřednictvím šampiona 7. sezóny Nycka de Vriese. Britský pilot  Hughes má k dispozici nástroje, aby se o víkendu číslo dvě ve Formuli E opět dařilo.

Jaguar TCS Racing je na šestém místě v tabulce týmů, protože technické problémy způsobily, že Sam Bird odstoupil z 1. kola se zlomeným hnacím hřídelem poté, co zastavil na trati ve volném tréninku. Ale nikdo v Saúdské Arábii nevyhrál více závodů než Bird – jeho dvě vítězství jsou remízovaná s de Vriesem – a nikdo  neobjel okruh Diriyah Street Circuit  rychleji.

Trať bude opět osvětlena nejmodernější nízkoenergetickou LED technologií. Ta snižují spotřebu energie až o 50 procent ve srovnání s jednotkami bez LED a budou poháněny generátory biopaliv z udržitelných zdrojů.

„Moc rád závodím v Saúdské Arábii – trať je úžasná,“ řekl šampión šesté sezóny António Félix da Costa z týmu TAG Heuer Porsche Formula E. „Byl jsem tam prvním vítězem v páté sezóně a mám skvělé vzpomínky pokaždé, když tam jedeme. Jelikož se jedná o noční závod,  tréninky a kvalifikace probíhají během dne a pak závodíte v noci. Teploty se mění spolu s povrchem trati a písek obrušuje trať. S tím se mění i vaše vnímání měnící se stíny. Vyžaduje to trochu adaptace a tréninku pro oko, ale mám rád různé proměnné a rozhodně to vytváří lepší show pro fanoušky. Je velmi cool tam závodit a skvělé to sledovat – zvláště v noci.“

KDY SE SLEDOVAT

FP 1 pro 2023 CORE Diriyah E-Prix začíná ve čtvrtek 26. ledna v 18:00 AST (15:00 GMT).

FP 2 následuje v pátek ve 13:30 AST (10:30 GMT) s kvalifikací od 15:40 AST (12:40 GMT). První závod 2023 CORE Diriyah City E-Prix začíná ve 20:00 AST (17:00 GMT).

FP 3 je v sobotu ve 13:30 AST (10:30 GMT) s kvalifikací do 3. kola v 15:40 AST (12:40 GMT) a závod následuje ve 20:00 AST (17:00 GMT).

Jean-Eric Vergne, DS Penske, DS E-Tense FE23

KDE SLEDOVAT

Zjistěte, kde se dívat  ZDE

 

EVROPA

Německo: V Německu budou oba závody živě na domovské stanici Formule E, ProSieben. Fanoušci budou také moci sledovat volné tréninky a kvalifikaci živě na Ran.de.

Velká Británie: Sledujte dění živě na stránce Channel 4 Sport YouTube a sledujte všechny závody prostřednictvím All4. Diváci budou moci sledovat nejdůležitější momenty závodu v neděli ráno na Channel 4. Eurosport 1 bude také živě pokrývat oba závody, zatímco Eurosport Player také přinese fanouškům ze Spojeného království speciální zpravodajství ze všech relací.

Francie: sledujte páteční závod na La Chaine L’Equipe v sobotu a hned poté sledujte druhý závod živě. Eurosport 1 bude přenášet oba závody živě, zatímco Eurosport Player bude živě přenášet všechny relace.

Itálie: oba závody budou živě vysílány na Mediaset’s Channel 20, přičemž všechny relace budou dostupné živě na SportMediaset.it. Sky Sports bude také živě přenášet závodní relace napříč platformami Sky Sports s vyhrazeným zpravodajstvím během víkendu.

Nizozemsko: oba závody na Ziggo Sport Motorsport a ZiggoGO. Eurosport 1 bude také během víkendu poskytovat živé vysílání na lineárních a digitálních kanálech.

Zbytek Evropy: ve zbytku Evropy (kromě Itálie) budou všechny relace živě na lineárních a digitálních platformách Eurosportu. Eurosport bude poskytovat  živé vysílání zahajovacího závodu na Eurosport 1, zatímco všechny relace budou živě vysílány na Eurosport Player. ES Player také poskytne jednorázovou destinaci pro všechny potřeby fanoušků Formule E.

SLEDUJTE ŽIVĚ!

Sledujte dění na trati a první soutěžní výjezd GEN3 pod světly tak, jak se to děje ve zcela novém závodním centru. Mějte přehled o živém načasování – který zahrnuje interaktivní mapu tratě v reálném čase a možnost sledovat svého oblíbeného jezdce během každé relace každé E-Prix – plus nejdůležitější body, podrobné zprávy o relacích, exkluzivní rozhovory, všechna umístění a výsledky a také data.  vhled a reakce z trati.

 

Zdroj: Formula E

 

ABB FIA Formula E – kalendář závodů na rok 2023