Stoffel Vandoorne dosáhl na pódium pro tým MERCEDES-EQ FORMULA E v Londýně

Silný úvodní závod v Londýně pro  MERCEDES-EQ FORMULA E TEAM, kdy Stoffel Vandoorne a Nyck de Vries skončili na druhém a šestém místě ve 13. závodě 2021/2022 ABB FIA FORMULA E Mistrovství světa

  • Stoffel Vandoorne zajel nejrychlejší čas v kvalifikační skupině A a probojoval se následujícími etapami až do závěrečného kola, kde se utkal s Jakem Dennisem, na kterého ztratil jen 0,137 sekundy a kvalifikoval se jako druhý na startovním roštu. Bylo to pojedenácté ve Stoffelově kariéře ve Formuli E, kdy startuje z první řady a počtvrté v této sezóně.
  • Nyck de Vries zajel druhý nejrychlejší čas ve své kvalifikační skupině a prošel do semifinále, kde ho těsně porazil Jake Dennis, a tak se kvalifikoval jako třetí na roštu.
  • Stoffel se na začátku E-Prix držel na druhém místě a poté pokračoval ve stíhání vedoucího Jakea Dennise v průběhu závodu. Stoffel nakonec projel cílem na druhém místě po 37 kolech.
  • Nyck na startu uhájil 3. místo a následně zůstal hned za dvěma vedoucími závodníky. Poté, co na krátkou chvíli ztratil P3, získal pozici zpět s undercutem, když byl poprvé aktivován Attack Mode. V závěrečných etapách svedl napínavý souboj s Nickem Cassidym a uhájil P3 až do cíle.
  • Po skončení závodu dostal Nyck 5sekundovou penalizaci za ubránění své pozice na rovince více než jedním manévrem před zatáčkou 1. V důsledku toho se propadl zpět na šesté místo.
  • Pro Stoffela to bylo 14. umístění na stupních vítězů ve Formuli E a jeho sedmé v této sezóně. Zároveň to bylo 20. pódium pro Mercedes-EQ Formula E Team. Stoffel (173 BODŮ) vede světový šampionát jezdců o 24 bodů před Mitchem Evansem (149 bodů). Nyck (91 BODŮ) je na sedmém místě.
  • MERCEDES-EQ FORMULA E TEAM (264 BODŮ) vede po 13. kole sezóny v pořadí týmového šampionátu před DS Techeetah (234 bodů).
  • Další závod 2021/22 ABB FIA Formule E Mistrovství světa se koná na stejném místě v Londýně zítra, v neděli 31. července 2022.
  • S8_London, Saturday, 30th July 2022 – LAT

STOFFEL VANDOORNE:

„Dnešek byl skvělý s umístěním na P2. Gratuluji Jakeovi. Byl to pro něj mega den. Ze začátku byl v tréninku velmi rychlý, pak získal pole position a odjel velmi inteligentní závod. Na to jsme nenašli žádnou  odpověď. Snažil jsem se ho držet co nejdéle, ale na této trati se mi ho prostě nepodařilo předjet. Do konce zbývají ještě tři závody, takže musíme dál tlačit. Zítra dostaneme další šanci.“

 

 NYCK DE VRIES:

„Bohužel jsme dnes opravdu neměli tempo. Na začátku závodu jsem drcnul do zdi, což ohnulo řízení a levé zadní zavěšení, což způsobilo, že jsem opravdu bojoval s vyvážením vozu, zejména v pravotočivých zatáčkách. Byla to skutečná bitva až do cíle. Do konce zbývají ještě tři závody a my jsme viděli, jak rychle se může situace v tomto šampionátu otočit. V kvalifikaci jsme měli dobré tempo, což se zdá být klíčovým faktorem, ale pro zítřejší závod musíme najít trochu vyšší rychlost.“

 

 IAN JAMES, TEAM PRINCIPAL:

„Dnes to byl pro tým opravdu silný den. Od začátku prvního tréninku  tým všechno prováděl s naprostou přesností. Již na začátku jsme viděli, že jsme zde v Londýně měli dobré tempo – měli jsme dobrou šanci na solidní výsledek. Vždy jde ale o víc než jen o to, abyste byli rychlí. Důslednost a neuklouznout v žádné fázi jsou součástí zajištění dobrého výsledku. A přesně to se nám dnes podařilo. Přistupovali jsme ke každé session, každé jízdě jako k nové výzvě. To se nakonec vyplatilo: pilotům jsme dodali výkonné auto a strategii a připravili jsme je na nejlepší výsledek, jaký jsme mohli. Oni pak splnili svůj úkol: Stoffel se dostal do poslední fáze kvalifikace – téměř si zajistil pole position. Nyck dokázal odstartovat na třetím místě na roštu. V závodě opět předvedli své závodní umění. Oba piloti odvedli perfektní práci a dojeli do cíle na 2. a 3. místě. Bohužel Nyck dostal penalizaci 5 sekund  za změnu směru při obraně a v konečné klasifikaci se propadl až na P6. Hořká pilulka ke spolknutí, protože znamená ztrátu 7 velmi cenných bodů. Zbývají jen tři další závody a my jsme připraveni na tyto další tři závody : kde je klíčová přesnost a celý tým bojuje o každou milisekundu. Londýne, zítra se můžeš těšit na další závod!“

S8_London, Saturday, 30th July 2022 – LAT

 

Zdroj: MERCEDES-EQ FORMULA E TEAM

 

Sabic London E-Prix – výsledky sobotního závodu