Seoul E-Prix – sobotní závod – tým Mercedes-EQ Formula E Team

Neděle v Soulu bude rozhodující: Stoffel Vandoorne pokračuje ve své jízdě na bodech v úvodním sobotním závodě v Soulu. Stoffel Vandoorne dojel na  P5 v předposledním závodě 2021/2022 ABB FIA Formule E Mistrovství světa v Soulu. Jeho týmový kolega Nyck de Vries byl nucen odstoupit po havárii v úvodních etapách – souboj mistrovský souboj týmů a jezdců proběhne v posledním závodu sezóny.

  • Kvalifikace se na novém městském okruhu v Soulu jela za mokra. Stoffel Vandoorne se kvalifikoval jako čtvrtý ve své skupině pro duely, ale ve čtvrtfinále ho vyřadil Pascal Wehrlein. Do předposledního závodu sezóny startoval ze sedmého místa na startovním roštu.
  • Nyck de Vries byl ve skupině B pro kvalifikaci a skončil osmý. Na startu E-Prix byl na 15. místě.
  • Závod se rozjel na trati, která byla stále mokrá, takže podmínky byly náročné a hned po úvodním kole byl označen červenou vlajkou, když do sebe narazilo několik jezdců.
  • Do incidentu v 21. zatáčce bylo zapojeno sedm vozů, včetně Nycka, jehož závod skončil předčasně. Nyck nebyl při nehodě zraněn.
  • Stoffel udržel svou pozici při restartu za safety carem a krátce poté se posunul o jedno místo na P6. Následně předjel Jean-Erica Vergneho, a nakonec protnul cílovou čáru za safety carem na P5. Díky tomu dokázal v 15. závodě sezóny bodovat počtrnácté.
  • Stoffel Vandoorne (195 bodů) vede Mistrovství světa jezdců o 21 bodů před Mitchem Evansem (174 bodů). Nyck de Vries (106) je na devátém místě.
  • MERCEDES-EQ FORMULA E TEAM (301 bodů) vede po 15. závodě sezóny v pořadí týmového šampionátu o 31 bodů před Venturi Racing (270 bodů).
  • a poslední závod sezóny 2021/22 ABB FIA Formule E Mistrovství světa se bude konat na stejném místě v Soulu zítra, v neděli 14. srpna 2022.
S8_Seoul, Saturday, 13th August 2022 – Sebastian Kawka

STOFFEL VANDOORNE:

„Dnešek byl v těchto proměnlivých povětrnostních podmínek opravdu náročný. Myslím, že jsme jako tým možná nebyli úplně dokonalí, ale přesto jsme se za daných okolností dokázali vyhnout problémům se všemi incidenty a získat nějaké důležité body. Mitch vyhrál závod a udrželi jsme mistrovský závod otevřený, ale myslím, že se musíme soustředit jen na sebe, zítra se trochu zlepšit a pak uvidíme, co se bude dít.“

S8_Seoul, Saturday, 13th August 2022 – Sebastian Kawka

 NYCK DE VRIES:

„Takhle jsem si dnešní závodní den rozhodně nepředstavoval. Bohužel můj závod skončil už v prvním kole. Podmínky byly velmi náročné díky malé přilnavosti a špatné viditelnosti před zatáčkami 20 a 21. Naštěstí mě při nehodě ochránilo halo. Všechno se událo jako ve zpomaleném filmu. Jsem v pořádku, ale samozřejmě to byl ten nejhorší možný způsob, jak ukončit  závod. Nejdůležitější je, že jsou všichni v pořádku. Musím se teď soustředit na zítřek, abychom mohli zakončit sezónu silným výsledkem pro tým.“

S8_Seoul, Saturday, 13th August 2022 – Sebastian Kawka

 IAN JAMES, Team principal:

„Ještě před odletem do Soulu toto místo slibovalo, že bude vzrušující pro nás všechny – zvláště na konci již tak napínavé sezóny. V tomto smyslu rozhodně nezklamalo. Z pohledu týmu však ,  nám dnešek zkomplikoval život více než jsme si představovali. Zejména během kvalifikace jsme vše nedostali úplně tam, kam jsme chtěli. Odtud bylo těžké dostat Stoffela nebo Nycka nahoru na pozice na startovním roštu, odkud jsme chtěli odstartovat. Jak již bylo řečeno, závod byl nastaven tak, aby se vše trochu promíchalo. Viděli jsme, že počasí je dnes obzvlášť proměnlivé. Navzdory předpovědi bylo stále téměř nemožné odhadnout, kdy přijde déšť. Mokrá trať s sebou nesla potenciál pro určitý chaos a to se projevilo v havárii v 1. kole do níž se zapojilo několik aut. Bohužel, Nyck  se stal také obětí extrémě špatné viditelnosti ze spreje na trati a to přispělo k tomu, že  skončil v bariéře. Hlavní při takové nehodě – zvláště když nad vámi je soupeřovo auto – je, že bezpečnostní systémy (v tomto případě konkrétně halo) splní svou funkci a opravdu jsem moc rád, že mohu konstatovat, že  Nyck, i ostatní piloti, kteří byli zapojeni, vyvázli bez zranění. To je důkazem práce, kterou FIA a její dodavatelé odvádějí při zajišťování co nejvyšší bezpečnosti těchto vozů. Bohužel to znamenalo, že Nyckův dnešní závod skončil. Stoffelovi se dařilo lépe, startoval ze sedmé pozice a v závodě za extrémních podmínek skončil pátý. Solidní body pro něj a tým i když jsme doufali ve více. Šance získat (dvojité) umístění  bude muset počkat do zítřka. Nikdy není předem rozhodnuto a tým, Stoffel a Nyck do toho dají všechno, abychom postoupili na tu nejlepší možnou pozici.“

S8_Seoul, Saturday, 13th August 2022 – LAT

 

Zdroj: Mercedes-EQ Formula E Team

ABB FIA FORMULA E – Kalendář závodů 2022