První dvojzávod Formule E v Indonésii – Jak sledovat 2023 GULAVIT JAKARTA E-PRIX

  • Formule E se vrací do Indonésie na prodloužený dvojzávodní víkend s novými lídry v hodnocení jezdců a týmů
  • Nick Cassidy a Envision Racing jdou do GulaVit Jakarta E-Prix 2023 na špici poté, co překonali dominanci Porsche na začátku sezóny
  • Obrovská základna indonéských fanoušků poprvé uvidí závodní vůz GEN3 v akci

2023 GULAVIT JAKARTA E-PRIX

Formule E se tento víkend vrací do Jakarty s Nickem Cassidym a jeho týmem Envision Racing, oba vedou průběžné pořadí mistrovství světa ABB FIA Formule E poté, překonání dlouholetého lídra Pascala Wehrleina a jeho tým TAG Heuer Porsche Formula E Team při munulém závodě v Monaku.

Po premiéře šampionátu v Indonésii v loňské sezóně a obrovském zájmu fanoušků, kteří zaplnili oblast kolem mezinárodního okruhu E-Prix Jakarta v Ancol Beach, se E-Prix Gulavit Jakarta 2023 rozšířila na dvojzávod 10. a 11.  tento víkend (sobota 3. června a neděle 4. června).

Indonésie je domovem 273 milionů lidí a obrovského množství fanoušků motoristického sportu, kteří loni debutovali jako nejsledovanější živý závod domácího publika v historii Formule E.

Letos fanoušci uvidí v jihovýchodní Asii debut GEN3 – nejrychlejšího, nejlehčího, nejvýkonnějšího a nejefektivnějšího elektrického závodního vozu, jaký byl kdy vyroben. Budou také sledovat další zvraty v ději strhujícího šampionátu letošní sezóny po bouřlivé jízdě novozélandského pilota Nicka Cassidyho z devátého místa na startovním roštu v Monaku s cílem vyhrát závod a dostat se na vrchol pořadí.

Cassidy vedl do cíle Mitche Evanse (Jaguar TCS Racing) a byl pod těžkým nátlakem ze strany svého krajana a továrního jezdce Jaguaru, dokud v závěru závodu výjezd  Safety Caru nezaručil vítězství.

Závod v Monaku připomínal šachovou partiii v rychlosti 240 km/hodnu ubíral , jak se lídři předháněli o kontrolu a udání tempa, ale Cassidyho rozhodující tahy na začátku závodu přinesly konečný výsledek, přičemž novozélandský pilot umístil svůj I-TYPE 6 dokonale po vnější straně před tři vozy soupeřů v  Fairmont Hairpin ve 4. kole a podařilo se jim dostat se do přední části  již v 7. kole prostřednictvím první aktivace ATTACK MODE.

Jakmile jeho inženýr dal zelenou k dokončení sprintu na šest kol, Cassidy se neotáčel, navzdory velké pozornosti Evanse, který skončil druhý.

Díky tomuto vítězství má Cassidy v tabulce jezdců náskok 121 bodů, 20 bodů před dlouholetým lídrem TAG Heuer Porsche Wehrleinem.

Wehrlein vedl od 2. a 3. závodu v Diriyah, ale pokles formy německého pilota otevřel dveře týmu Envision poháněnému Jaguarem a továrnímu týmu Jaguar TCS Racing, v jehož čele stojí Evans – loňský vítěz v Indonésii.

Jake Dennis (Avalanche Andretti) je na třetím místě průběžného pořadí se ziskem 96 bodů po návratu do formy v Monaku třetím místem v závodě. Evans je jen o dva body za ním se 94 body.

Jean-Éric Vergne v DS PENSKE udělal dost na to, aby opustil Monako pátý v průběžném pořadí po úžasném zotavení ze samé zadní části týmu a skončil sedmý.

V žebříčku týmů se Envision Racing vyhoupl do čela se 182 body, 14 bodů před TAG Heuer Porsche se 169 body, zatímco Jaguar TCS Racing je třetí se 156 body.

Porsche 99X Electric má stále výkon, ale jeho neustálé odemykání na kolo a v kvalifikaci se zdá být trvalým a potenciálně nákladným problémem, zvláště když nový lídr průběžného pořadí Cassidy v posledních šesti kolech dosáhl na dvě vítězství a čtyři další umístění na stupních vítězů.

GulaVit Jakarta E-Prix dvojzávod nabízí spoustu bodů, aby se to všechno změnilo. Všichni od Vergneho výše v boji o titul mají šanci zamířit do poslední třetiny úvodní kampaně GEN3.

Sobotní závod bude mít 36 kol a  nedělní závod na 38 kol, což znamená, že týmy a jezdci budou muset upravit své závodní strategie během víkendu se dvěma starty.

Nová sezona Formule E

11 týmů a 22 jezdců Formule E čelilo v minulé sezóně na okruhu Jakarta International E-Prix Circuit nové výzvě. Účelově postavená městská trať přináší ty nejlepší prvky pouličních závodů u malebné pláže Ancol – v největším parku v jihovýchodní Asii, který denně přivítá přibližně 40 000 návštěvníků.

Unikátní klopené úseky, zvlnění, nerovnosti a mix technických a vysokorychlostních úseků poskytnou skutečný test. Vyprodané tribuny si vloni užily zahajovací setkání ve městě doplněné městským festivalem.

Okruh dlouhý 2,37 km s 18 zatáčkami začíná těsným úvodním sektorem po dlouhém sjezdu po rovince start/cíl. V zatáčce 1 je dostatek prostoru pro manévrování do pravé zatáčky, než se piloti vydají do plynulých zatáček, které  klesají kí Ancol Beach City.

Poslední sektor je složitý komplex po rychlé pravotočivé 12. zatáčce a další dlouhé rovince do rušné vlásenky 13. zatáčky. Levotočivá zatáčka 18. zakončuje kolo před dlouhou cílovou rovinkou.

Rozvoj okruhu je zaměřen na zanechání trvalého dědictví ve městě, vdechnutí nového života do pláže Ancol a nastartování turistického návratu města po pandemii. Městské úřady také vyčlenily místo jako potenciální centrum pro inovace, protože Indonésie směřuje k úplnému přechodu na elektromobily do roku 2050.

Závod bude 100% poháněna HVO z udržitelných zdrojů a jako závod 2023 GulaVit Jakarta E-Prix je událostí s čistě nulovou uhlíkovou stopou. Formule E bude měřit, snižovat a kompenzovat všechny své nevyhnutelné emise investicemi do výroby obnovitelné energie.

LOŇSKÁ ZÁVOD V JAKARTĚ:

Pro 22 jezdců světové třídy při první návštěvě Formule E v roce 2022 to bylo nezmapované území, ale obrovský dav v místě konání a rekordní počet televizních diváků viděl tři jezdce, kteří překročili čáru během vteřiny.

Mitch Evans (Jaguar TCS Racing) odrazil pozornost Jean-Érica Vergneho a Edoarda Mortary a získal své třetí vítězství v 8. sezóně.

 

KDY SLEDOVAT:

Akce začíná FP1 v pátek 2. června 2023 od 15:20 místního času (9:20 britského času) a FP2 od 9:10 místního času (3.10 britského času) v sobotu 3. června následuje kvalifikace v 10:40 místního (04:40 UK) a samotný závod 10 začíná v 15:00 místního (09:00 britského času).

FP3 3 začíná v neděli 4. června v 08:10 místního času (02:10 UK). Kvalifikace přijde na řadu v 10:40 místního času (04:40 Spojeného království) a  závod 11 v 15:00 místního času (09:00 času Spojeného království).

 

Sledujte ŽIVĚ!

Sledujte dění na trati, jak se děje ve zcela novém závodním centru. Sledujte živé načasování – které zahrnuje interaktivní mapu tratě v reálném čase a možnost sledovat svého oblíbeného jezdce během každé jízdy každé E-Prix. K dispozici jsou také exkluzivní rozšířené hlavní body, podrobné zprávy z relace, rozhovory, všechna umístění a výsledky, stejně jako data, náhled a reakce z trati.

 

ZPŮSOBY SLEDOVÁNÍ

Zjistěte, jak sledovat akci živě v každé zemi, ZDE

INDONÉSIE:

Fanoušci mohou sledovat oba závody živě na RCTI a obě kvalifikační relace na iNews. Tým RCTI bude na místě a bude vyprávět všechny příběhy živě z paddocku. Digitální platformy MNC také poskytnou komplexní pokrytí víkendu. Na placené televizi budou všechny relace živě vysílány na SpoTV.

EVROPA

FRANCIE:

Fanoušci mohou sledovat živou závodní akci na La Chaine L’Equipe. Všechny kvalifikace a závody budou také živě na L’Equipe.fr, s pořadím,  analýzou a nejdůležitějšími informacemi z kvalifikace po oba dny. Eurosport 2 také vysílá oba závody živě, zatímco Eurosport.com bude přinášet všechny relace živě.

NĚMECKO:

Oba závody budou živě v domově Formule E v Německu, ProSieben. Fanoušci budou také moci sledovat volné tréninky a kvalifikaci živě na Ran.de. Tým Ran Racing bude jako obvykle podávat zprávy z místa a bude vyprávět všechny klíčové příběhy přímo z trati.

SPOJENÉ KRÁLOVSTVÍ:

Sledujte dění ze sobotního závodu živě na Channel 4, s nedělním závodem živě na Channel 4 Sport YouTube. Všechny relace z obou dnů budou živě vysílány na kanálu Channel 4 Sport YouTube. Eurosport 2 bude živě sledovat závod s rozsáhlými nejdůležitějšími informacemi. Discovery+ také přinese fanouškům ze Spojeného království speciální pokrytí ze všech relací.

ITÁLIE:

Oba závody budou živě vysílány na Mediaset’s Channel 20. Všechny relace jsou k dispozici živě na SportMediaset.it. Sky Sports také ukáže obě kvalifikace na Sky Sports Arena s oběma závody živě na Sky Sports Uno, stejně jako všechny relace na svých digitálních platformách a speciální zpravodajství o víkendu.

HOLANDSKO:

Užijte si všechny relace na Ziggo Sport Racing, s nejdůležitějšími informacemi v Ziggo Sport, Select a Racing. Eurosport 2 bude také během víkendu poskytovat živé vysílání na lineárních a digitálních kanálech s nejdůležitějšími momenty na Eurosportu 1.

ZBYTEK EVROPY

Ve zbytku Evropy (kromě Itálie) budou všechny relace živě na lineárních a digitálních platformách Eurosportu. Eurosport bude poskytovat na zakázku živé vysílání obou závodů na Eurosport 2, zatímco všechny relace budou živě vysílány na Discovery + / Eurosport.com a Eurosport Extra. Tyto platformy také poskytnou jednorázovou destinaci pro všechny potřeby fanoušků Formule E. Nejdůležitější informace ze závodu budou vysílány na Eurosport 1.

 

Zdroj: ABB FIA Formula E

 

ABB FIA Formula E – kalendář závodů na rok 2023