Představení týmů Formule E: TAG Heuer Porsche

Po více než 30 letech se Porsche vrátilo k monopostům a debutovalo v sezóně 2019/20 ABB FIA Formula E Championship. Tým TAG Heuer Porsche Formule E dosáhl milníku v zahajovacím závodu sezony  v Diriyah (SA) v listopadu 2019, kdy André Lotterer na svém Porsche 99X Electric projel cílem na druhém místě a zapsal se do historie Formule E. Bylo to poprvé, co nováčkovský tým skončil na pódiu ve svém prvním závodě od první sezóny Formule E 2014/2015. Lotterer si navíc zajistil pole position ve čtvrtém závodě v Mexico City (MX) dříve než kterýkoli jiný nováček týmu od roku 2014/2015.

Počet závodů: 13

Počet vítězství: 0

Počet pódiových umístění: 2

 

TAG Heuer Porsche

Po celkem jedenácti závodech na pěti různých místech dokončil tým TAG Heuer Porsche Formula E svůj první ročník na 8. místě v pořadí týmů a se 79 body získal pro nováčkovský tým nejvyšší počet bodů od druhé sezóny plně elektrické závodní série.

Díky jednomu z nejdelších traťových rekordů v motoristickém sportu z 50. let je vstup Porsche do Formule E posledním krokem v historii německého výrobce.

Po svém posledním úspěchu ve vytrvalostních závodech, včetně několika vítězství v kategoriích LMP1 a GT, se značka zaměřila na čistě elektrickou závodní sérii připravenou na další generaci elektrických silničních vozů Porsche. Porsche Taycan je první plně elektrický silniční vůz, který byl uveden na trh na začátku roku 2020.

Pokud jde o hybridní technologii a v souvislosti s technologii E-pohonné jednotky, závodní a sériově vyráběné vozy v Porsche těží z toho už zhruba deset let. Model 911 GT3 R Hybrid (2010), první hybridní závodní automobil Porsche, ovlivnil vývoj modelu 918 Spyder. Model 918 částečně tvořil základ modelu 919 Hybrid, který ovlivňoval vývoj Taycanu.

V sezóně 7 Formule E jezdí André Lotterer a Pascal Wehrlein na voze Porsche 99X Electric, aby bojovali s dalšími 11 týmy na ABB FIA Formule E mistrovství světa a bojovali o titul v ulicích několika metropolitních měst.

André Lotterer

 

André Lotterer

Počet závodů: 38

Počet vítězství: 0

Počet pódiových umístění: 6

 

André Lotterer přestoupildo Porsche  z týmu DS Techeetah v6.sezóně po dvou úspěšných letech ve francouzsko-čínském týmu. V nováčkovské sezóně týmu TAG Heuer Porsche Formule E skončil André Lotterer na 8. místě v hodnocení  pilotů se 71 body. Získal dvě pódia, šest dalších bodů a jedno pole position, díky čemuž se stal nejlepším německým pilotem šampionátu v sezóně 6.

André Lotterer, který se narodil v Duisburgu v roce 1981, přišel na mistrovství ABB FIA Formule E s úspěšným zázemím ve vytrvalostních závodech s týmy Audi a Porsche. Jeho kariéra v seriálu zahrnovala tři vítězství ve 24 hodin Le Mans a titul jezdců FIA World Endurance Championship. Lotterer také více než deset let soutěžil v japonské sérii Super Formule a titul vyhrál v roce 2011.

V mladém věku si získal jméno díky úspěchu na německých i britských šampionátech Formule 3 a Lotterer převzal roli testovacího pilota Jaguaru.

Tým Formule 1 v roce 2002. Navzdory tomu až v roce 2014 závodil ve Formuli 1 za Caterham – nahradil Kamuiho Kobayashiho – na Velké ceně Belgie. Lotterer, který poprvé závodil na vytrvalostních závodech 24 hodin Le Mans v roce 2009,  v letech 2010 až 2016 šest let závodil za Audi Sport Team Joest, kde získal šest vítězství a pět pódií.

V letech 2012 až 2017 se zúčastnil také mistrovství světa ve vytrvalostních soutěžích a na konci své první plné sezóny získal titul jezdců. V posledním ročníku seriálu Lotterer závodil za Porsche po boku Neela Janiho a umístil se celkově na čtvrtém místě. Následující rok, když debutoval v plně elektrickém mistrovství, přešel do monopostu a brzy si německý pilot získal reputaci nelítostného rivala poté, co spolu se svým týmovým kolegou Vergnem dovezli v Santiagu první druhé umístění v sérii.

V průběhu sezóny následovaly dvě umístění na stupních vítězů pro německého pilota, které mu vynesly místo v první desítce. V sezóně 2018/19 zůstal  v týmu  DS Techeetah po boku týmového kolegy a úřadujícího šampiona Jean-Erica Vergna. Na konci sezóny si tato dvojice přivezla titul mistrovství týmů a Lotterer se umístil celkově na osmém místě.

Po úspěšné debutové sezóně s Porsche ve formuli E v letech 2019/2020 se Lotterer chystá závodit ve své čtvrté sezoně Formule E po boku Pascala Wehrleina za tým TAG Heuer Porsche Formule E, který vstupuje do své druhé sezóny Formule E.

Pascal Wehrlein

 

Pascal Wehrlein

Počet závodů: 19

Počet vítězství: 0

Počet pódiových umístění: 1

 

Německo-mauricijský pilot, který se narodil v Německu v roce 1994, zahájil svou závodní kariéru v motokárách v roce 2003. V roce 2012 postoupil do Euro Series Formule 3, skončil na druhém místě v šampionátu.

V následujícím roce debutoval v DTM ve věku 18 let s Mücke Motorsport, poté přestoupil k HWA v roce 2014. Tam se stal nejmladším pilotem v historii série, který získal pole position a vyhrál závod cestou k 8. místu v šampionátu kdy si připsal 46 bodů. Ve stejném roce bylo oznámeno, že německý jezdec bude působit jako záložní pilot pro tým Mercedes-AMG Formula One.

V roce 2015 si Wehrlein zajistil titul mistra DTM – jako nejmladší pilot všech dob – s pěti pódiemi, dvěma vítězstvími a jedním nejrychlejším kolem, když v roce 2016 debutoval ve Formuli 1 s Manor Racing. Zaznamenal svůj a Manorův jediný bod sezóny na Grand Prix Rakouska s desátým místem.

Počátkem roku 2017 přestoupil do týmu Sauber Formula One, kde získal jediné body v sezóně, než se v následujícím roce vrátil zpět do DTM, kde jel za HWA a skončil na 8. místě v šampionátu.

První den testování sezóny Formule E před rokem 2018/19 ve Valencii indický tým Mahindra Racing oznámil, že se Wehrlein stane partnerem Jerome d’Ambrosia pro sezonu 2018/19. V průběhu sezóny zaznamenal německý pilot jedno umístění na stupních vítězů a přiblížil se svému prvnímu vítězství v Mexico City.

Wehrlein, který dostál svému slibu, podepsal i na další sezonu a druhou sezónu byl týmovým partnerem Jerome d’Ambrosia.

Na ABB FIA Formule E mistrovství světa 2020/21  Pascal Wehrlein přestoupil do týmu TAG Heuer Porsche Formule E, aby spolu s Andrém Lottererem bojovali o titul.