Odhalena kompletní sestava jezdců  pro první nováčkovský test Formule E v éře GEN3

Formule E a FIA dnes odhalily kompletní sestavu 23 jezdců potvrzených účastí na prvním nováčkovském testu závodního vozu GEN3 příští pondělí (24. dubna) po 7. a 8. závodu Mistrovství světa ABB FIA Formule E na okruhu letiště Tempelhof v Berlíně.

Test nováčků pro závod GEN3

Test je určen výhradně pro jezdce, kteří nemají žádné předchozí zkušenosti s řízením vozu Formule E na trati a kteří jsou držiteli minimální mezinárodní licence B. Testovací den je navržen tak, aby povzbudil nové a nově vznikající talenty v přední elektrické závodní sérii s možností předvést své dovednosti v sedadle pilota závodního vozu GEN3 – nejrychlejšího, nejlehčího, nejvýkonnějšího a nejúčinnějšího elektrického závodního vozu, jaký byl kdy vyroben.

Od posledního nováčkovského testu v roce 2020 udělalo několik jezdců krok k závodní sedačce na plný úvazek. Nick Cassidy (Envision Racing), týmoví kolegové Sacha Fenestraz a Norman Nato (Nissan Formula E Team), Jake Hughes (NEOM McLaren Formula E Team) a Sérgio Sette Câmara (NIO 333 Racing), ti všichni se zúčastnili posledního testu nováčků v Marrákeši.

Po dvojzávodě SABIC Berlin E-Prix 2023 v sobotu 22. dubna a neděli 23. dubna dostanou nováčci zastupující všech 11 týmů v šampionátu příležitost zazářit ve dvou tříhodinových relacích v pondělí 24. dubna. Řešení betonových desek s vysokou přilnavostí a energii pohlcujících betonových desek původně navržených pro letadla – nikoli pro špičková elektrická závodní auta – znamená, že pneumatiky Hankook budou na abrazivním povrchu zatlačeny na své limity.

 

Alberto Longo, spoluzakladatel a hlavní ředitel šampionátu, Formule E:

„Formule E je v motoristickém sportu průkopníkem technologického pokroku a inovací, takže jsme nadšeni, že můžeme zachytit stejného dynamického ducha a dát další generaci závodních talentů šanci ukázat, co dokážou v závodním voze GEN3.“

„Seznam jezdců, kteří se mají zúčastnit, je seznam těch nejambicióznějších talentů v celém motoristickém sportu, mezi nimiž jsou někteří velmi úspěšní. Nemůžeme se dočkat, až uvidíme, co budou dělat za volantem GEN3, závodního vozu na špici výkonu a inovací.“

Pablo Martino, vedoucí sportovních záležitostí, FIA:

„Výchova další generace a rozvoj hvězd budoucnosti je základním kamenem našeho zaměření ve Formuli E. Ruku v ruce pracujeme se šampionátem, abychom maximalizovali příležitosti pro začínající talenty. Klíčovým cílem testovacího dne v Berlíně a session FP0 v Římě je nabídnout nadějným mladým jezdcům vhled do šampionátu a umožnit jim seznámit se s převratným vozem GEN3 – další významný krok k našemu dlouhodobému cíli integrace nováčků do struktury závodních víkendů Formule E.“

Formule E je stále více vnímána jako zkušební prostor pro nejtalentovanější jezdce. Po zisku titulu FIA Formule 2 v roce 2019 se Nyck De Vries připojil k Formuli E, kde okamžitě ukázal své špičkové závodní schopnosti a stal se mistrem světa FIA Formule E pro rok 2020. De Vries tuto sezónu závodí za tým F1 Scuderia AlphaTauri.

Současný mistr světa Formule E Stoffel Vandoorne (DS PENSKE) kombinuje svou kariéru v elektrickém závodění s F1. Kromě obhajoby titulu ve Formuli E v této sezóně je Vandoorne záložním pilotem týmu Aston Martin v F1. Vandoorne přestoupil do Formule E po úspěchu v jeho rané kariéře a poté, co získal místo v programu McLaren Young Driver Programme.

Na základě berlínského testu se v Římě o necelé tři měsíce později uskuteční 30minutový volný trénink před 13. a 14. závodem Rome Hankook E-Prix (sobota 15. července a neděle 16. července) pro závodníky ve věku 18 a více, kteří nikdy předtím nezávodili ve Formuli E. Všechny týmy jsou povinny v tomto tréninku mít alespoň jednoho jezdce.

Název týmu název auta pilot v dopolední session pilot v odpolední session 
1 DS PENSKE DS E-TENSE FE23 Will Stevens STE Will Stevens STE
3 NIO333 Racing FE Team NIO 333 ER9 Daniil Kvyat KVY Daniil Kvyat KVY
4 ABT CUPRA FORMULA E TEAM Mahindra M9Electro Tim Tramnitz TRA Tim Tramnitz TRA
5 NEOM McLaren Formula E Team Nissan e-4ORCE 04 Luke Browning BRO Luke Browning BRO
7 Maserati MSG Racing Maserati Tipo Folgore Felipe Drugovich DRU Felipe Drugovich DRU
8 MAHINDRA RACING Mahindra M9Electro Jordan King KIN Roberto Merhi MER
11 MAHINDRA RACING Mahindra M9Electro Jehan Daruvala DAR Jehan Daruvala DAR
13 TAG Heuer Porsche Formula E Team Porsche 99X Electric Yifei Ye YYE Yifei Ye YYE
16 Envision Racing Jaguar I-Type 6 Jonny Edgar EDG Jonny Edgar EDG
17 Nissan Formula E Team Nissan e-4ORCE 04 Luca Ghiotto GHI Luca Ghiotto GHI
23 Nissan Formula E Team Nissan e-4ORCE 04 Victor Martins MAR Victor Martins MAR
25 DS PENSKE DS E-TENSE FE23 Robert Shwartzman SHW Robert Shwartzman SHW
27 Avalanche Andretti Formula E Porsche 99X Electric Zane Maloney MAL Zane Maloney MAL
31 Jaguar TCS Racing Jaguar I-Type 6 Sheldon van der Linde VDL Sheldon van der Linde VDL
33 NIO333 Racing FE Team NIO 333 ER9 Mikel Azcona AZC Mikel Azcona AZC
36 Avalanche Andretti Formula E Porsche 99X Electric Linus Lundqvist LUN Linus Lundqvist LUN
37 Envision Racing Jaguar I-Type 6 Jack Aitken AIT Jack Aitken AIT
48 Maserati MSG Racing Maserati Tipo Folgore Hugh Barter BAR Hugh Barter BAR
51 ABT CUPRA FORMULA E TEAM Mahindra M9Electro Adrien Tambay TAM Adrien Tambay TAM
58 NEOM McLaren Formula E Team Nissan e-4ORCE 04 Charlie Eastwood EAS Charlie Eastwood EAS
94 TAG Heuer Porsche FormulaE Team Porsche 99X Electric David Beckmann BEC David Beckmann BEC
99 Jaguar TCS Racing Jaguar I-Type 6 Simon Evans EVA Simon Evans EVA

Představí se piloti:

Victor Martins, Nissan Formula E Team: Victor Martins, současný úřadující šampion šampionátu FIA Formule 3, bude testovat s týmem Nissan Formula E. Martins je členem Alpine F1 Academy od svého vítězství v šampionátu Formule Renault Eurocup v roce 2020. Po svém dosavadním úspěchu udělal krok do šampionátu FIA Formule 2, kde v současné době závodí pro sezónu 2023.

Felipe Drugovich, Maserati MSG Racing: Mistr Formule 2 z roku 2022 a záložní pilot týmů Aston Martin a McLaren F1 bude testovat pro Maserati MSG Racing. Byl prvním členem, který byl oznámen v Programu rozvoje jezdců AMF1, dva dny po vítězství v šampionátu F2. První jízdu za vozem F1 absolvoval v listopadu 2022 při testování v Silverstone. Tato příležitost mu umožnila získat superlicenci FIA a zajet si ve volném tréninku na Grand Prix Abu Dhabi 2022. Po boku Stoffela Vandoorna pilota Formule E byl Drugovich přidán na seznam záložních pilotů pro Aston Martin pro prvních 15 závodů sezóny 2023.

Sheldon van der Linde, Jaguar TCS Racing: Úřadující šampion DTM 2022 Sheldon van der Linde dostane svou první příležitost ve Formuli E s Jaguar TCS Racing. V současné době soutěží v šampionátu DTM po boku Rene Rasta pilota Formule E. Jako jezdec BMW Factory Works také soutěží v GT World Challenge Europe Championship a IMSA SportsCars Championship, kde obsadil druhé místo ve třídě v roce 2023 12 Hours of Sebring. Jeho starší bratr Kelvin van der Linde, dvojnásobný šampion ADAC GT Masters, také debutoval ve Formuli E na začátku letošní sezóny jako náhrada za zraněného Robina Frijnse v Diriyah, Hajdarábádu a Kapském Městě.

Jack Aitken, Envision Racing: Současný závodník v IMSA SportsCars a DTM Championships, Jack Aitken debutuje ve Formuli E pro Envision Racing. Závodil v novém Cadillac V-LMDh a vyhrál IMSA 2023 12 Hours of Sebring po incidentu, kdy do sebe v posledních minutách závodu narazily vozy GTP před ním. Je bývalým záložním pilotem týmu F1 Williams Racing, kde za tým závodil na Grand Prix Sakhir 2020, kde nahradil George Russella. Jeho předchozí zkušenosti zahrnují ADAC GT Masters, evropské Le Mans a také 24 hodin Le Mans.

Linus Lundqvist, Avalanche Andretti Formule E: Úřadující šampion Indy Lights a regionální šampion Formule 2020, Linus Lundqvist, bude absolvovat test nováčků s Avalanche Andretti. V závodech monopostů není žádným cizincem z doby jeho F3, kdy byl jmenován britským šampionem Formule 3 BRDC, v letech 2019 a 2022 závodil také na  závodech 24 hodin v Daytoně.

Daniil Kvjat, NIO 333 Racing: Bývalý pilot Red Bull a AlphaTauri Formule 1 Daniil Kvjat bude debutovat ve Formuli E za tým NIO 333. V současné době soutěží v LMP2 v Mistrovství světa FIA Endurance Championship a příští rok bude závodit za Lamborghini Squadra Corse jako tovární jezdec. Jezdil také v  seriálu NASCAR Cup v závodě Indianapolis Road Course a má v plánu se tam letos ještě třikrát objevit.

 

Zdroj: ABB FIA Formula E

 

 

ABB FIA Formula E – kalendář závodů na rok 2023