Nový Renault Scenic E-Tech elektrický: první 100% elektrický rodinný vůz

Po modelu Megane přichází na řadu Scenic, který chce znovu objevit sebe sama a stát se vůdčí osobností nové generace elektromobilů Renault. Nový Scenic E-Tech elektrický, navržený pro rodiny, přizpůsobený jejich potřebě cestovat svobodně a v naprostém bezpečí. Je dokonale v souladu se strategickým plánem Renaulution, neboť kombinuje elektrickou modernu, užitečné a intuitivní technologie a udržitelnější design. Stává se prvním sériovým vozem, který ztělesňuje ambice skupiny Renault stát se automobilkou nové generace sloužící ke správnému přechodu k čisté mobilitě a udržitelnosti. Ztělesňuje tak strategii udržitelného rozvoje prostřednictvím tří pilířů: životního prostředí, bezpečnosti a inkluze.

Renault Scenic, 27 let vývoje

Scenic je na trhu již 27 let. Tento model se zrodil v roce 1996 (pět let po představení stejnojmenného koncepčního vozu v roce 1991) a způsobil revoluci na trhu tím, že se stal prvním kompaktním MPV v historii automobilového průmyslu. Jeho název znamená v překladu „bezpečnostní koncept ztělesněný v novém inovativním voze“. Rodiny a jejich cestovní zvyklosti, stejně jako jejich hluboce zakořeněné požadavky, týkající se dopadu na životní prostředí a bezpečnosti, se v průběhu let vyvíjely a Scenic se neustále měnil, aby předvídal a uspokojoval jejich potřeby. Dnes Scenic se svým 100% elektrickým motorem znovu přetváří rodinný vůz segmentu C, zve vás na výlet a zároveň si zachovává DNA průkopnického rodinného vozu. Scenic byl vždy navržen tak, aby byl prvním vozem v domácnosti, vozem, který vás odveze na víkend nebo na dovolenou. Takovým zůstává i nadále, s dojezdem přesahujícím 620 km podle WLTP se stal prvním elektromobilem, který byl navržen udržitelnějším způsobem s ohledem na blaho svých cestujících a okolního světa. Rodinný vůz zítřka je zde.

Dokonalý rodinný vůz

Elektrický vůz, který využívá předností platformy CMF-EV vyvinuté Aliancí, na níž je založen, se může pochlubit odvážným designem, kompaktními vnějšími rozměry ve své třídě a rekordním prostorem pro cestující. K tomu se přidává kompaktní baterie s kapacitou až 87 kWh, která ještě více přispívá k ideálním proporcím vozidla. Výkon motoru až 160 kW (ekvivalent 220 k) znamená, že můžete naplno využít dynamických a agilních jízdních vlastností přizpůsobených každé cestě. Na palubě je pohodlí pro všechny cestující samozřejmostí, díky rovné podlaze a dlouhému rozvoru 2,78 metru je vnitřní prostor opravdu bohatý. Díky tomu je zde dostatek místa pro cestující vzadu s prostorem pro kolena 278 mm i pro zavazadla s objemem zavazadlového prostoru 545 litrů. Inovativní neprůhledné střešní okno Solarbay a důmyslná zadní loketní opěrka doplňují všestranný komfort v kabině. Multimediální systém OpenR Link s více než 50 aplikacemi umožňuje uživatelům v klidu plánovat své cesty a sdílet příjemné chvíle. Jedinečný je také jeho zvukový podpis, a to díky výjimečné spolupráci s umělcem, skladatelem a autorem Jeanem-Michelem Jarrem. A konečně, Nový Scenic E-Tech elektrický bude prvním elektromobilem v nabídce značky Renault, který bude nabízen v provedení Esprit Alpine, jež vyjadřuje emoce i sportovní charakter. Stále se bude vyrábět v závodě v Douai (ElectriCity), stejně jako v případě první generace, do prodeje se dostane na začátku roku 2024.

První rodinný vůz navržený tak, aby odolal

Vybudovat automobilku nové generace znamená přehodnotit automobil a jeho využití tak, aby nabízel inovativní, odpovědnější a bezpečnější mobilitu pro co nejvíce lidí. Znamená to také snížit dopad vozidel na životní prostředí v průběhu celého jejich životního cyklu: od návrhu, výroby a používání až po ukončení životnosti (od „kolébky do hrobu“). Pátá generace vozu Renault Scenic přináší novou vizi mobility. Potřeba racionální spotřeby a odpovědnější výroby se stala všeobecně uznávanou. Prostřednictvím svého strategického plánu Renaulution se skupina Renault transformuje na technologickou společnost nové generace, zaměřenou na vytváření ekonomických, environmentálních a sociálních hodnot, s cílem dosáhnout uhlíkové neutrality v Evropě do roku 2040 a celosvětově do roku 2050. Renault, průkopník v oblasti dekarbonizace, představil na summitu ChangeNOW v roce 2022 koncepční vůz Scenic Vision, který ztělesňuje touhu značky navrhovat udržitelnější a vizionářštější vozidla. Dnes se tato vize poprvé naplňuje, a to prvním 100% elektrickým rodinným vozem navrženým udržitelným způsobem, Novým Scenicem E-Tech elektrický.

Tento 100% elektrický rodinný vůz je inovativnější, velkorysejší a více v souladu s dobou než kdykoli předtím a je průkopníkem v oblasti udržitelného rozvoje a bezpečnosti. Nový Scenic E-Tech elektrický, vyráběný ve Francii v závodě ElectriCity v Douai, udává nový směr mobility, který je udržitelnější, bezpečnější a vizionářštější. Jeho elektromotor se rovněž vyrábí ve Francii, v továrně Megafactory v Cléonu. Vozidlo využívá až 24 % recyklovaných materiálů a 90 % jeho hmotnosti – včetně baterie – lze recyklovat průmyslovými recyklačními kanály v souladu se směrnicí 2005/64/ES. Cesta k inovativní, odpovědnější a bezpečnější mobilitě pro co nejvíce lidí je nyní otevřena!

 

Zdroj: Renault Česká republika