Nová veřejná dobíjecí stanice Siemens v Brně

Společnost Siemens rozšířila možnost veřejného dobíjení elektromobilů v lokalitách, kde působí. Nová dobíjecí stanice CPC 50 kW je instalována před brněnskou pobočkou firmy na ulici Škrobárenská 511/5 (budova A3). Rychlodobíjecí stanici provozuje společnost E.ON

 Nově zprovozněná vysoce výkonná dobíjecí stanice CPC (Compact Power Charger) 50 kW pro dobíjení automobilů s elektrickým nebo hybridním pohonem nabízí široký rozsah výstupního napětí na DC konektorech – 200 až 920 V. Díky tomu dokáže efektivně dobíjet elektromobily s různou úrovní palubního napětí trakční baterie.

 

Placení je možné buď prostřednictvím E.ON Drive kartou nebo aplikací. Neregistrovaní elektromobilisté mohou využít platbu přes QR kód nebo platební kartu prostřednictvím stránky nabijeni.eon-drive.cz

 

Další z veřejných vysoce dobíjecích stanic je umístěna v pražské centrále Siemens na adrese Siemensova 1, kde lze dobíjet zadarmo. Od svého spuštění v roce 2018 již zdarma dodala celkem 118 255 kW. „Elektromobil VW ID.3 PRO 58 kWh, který používáme v Siemens vozovém parku, má dlouhodobou průměrnou spotřebu 18,5 kWh/100 km. Dodaná elektřina by tak u tohoto vozu stačila na ujetí 639 tisíc kilometrů,“ říká Martin Šilar, Siemens koordinátor pro elektromobilitu. „Taková porce elektřiny by stačila 260 pražským rodinám při cestě tímto elektromobilem do Dubrovníku a zpět,“ dodává Šilar.

 

Průměrná cena elektřiny je 4,83 Kč/kWh. Siemens tak na podporu elektromobility dodal zelenou elektřinu za více než půl milionu korun. Dobíjení na ostatních Siemens lokalitách a výrobních závodech je zatím provozováno v režimu neveřejného AC dobíjení, které je dostupné pouze pro zaměstnance Siemens.  Pro tuto formu jsou nejvhodnějším řešením wallbox VersiCharge nebo dobíjecí sloupek Sicharge CC.