McLaren Racing vstoupí do mistrovství světa ABB FIA Formule E

McLaren Racing potvrdil, že od příští sezóny, na začátku éry Gen3, bude soutěžit v  ABB FIA Formule E mistrovství světa.

McLaren Racing se  zavázal soutěžit s nejlepšími týmy, které jsou na špičce technologie na největších světových pódiích. Tento nejnovější přírůstek do závodního portfolia ikonických týmů je také přímo zaměřen na urychlení pochopení technologie EV ze strany McLaren Racing jako součásti jejich cesty udržitelnosti a zároveň oslovení nového publika. Tento krok také odráží  závazek McLarenu třetí generaci Formule E – která bude svědkem představení dosud nejrychlejšího, nejefektivnějšího a udržitelného závodního vozu této série.

Tým McLaren Formula E

Tým McLaren Formula E vznikne akvizicí týmu Mercedes-EQ Formula E Team, jejíž dokončení se očekává koncem tohoto roku, po dohodě mezi McLaren Racing a Mercedes-Benz, která povede k přesunu  týmu ABB FIA Mistrovství světa Formule E do rodiny McLaren Racing.

Ian James, šéf týmu Mercedes-EQ Formula E Team, povede i nadále vést tým, což umožní hladký přechod, jak se tým připravuje na start na startovním roštu pod ikonickým jménem McLaren v příští sezóně.

Brown: „Snažíme se soutěžit s nejlepšími“

McLaren patří mezi největší jména v motorsportu. Od založení týmu Brucem McLarenem v roce 1963 a od svého debutu ve Formuli 1 v roce 1966 nasbíral tým 20 titulů mistra světa Formule 1, více než 180 vítězství ve Velké ceně, tři vítězství v Indianapolis 500 a vyhrál 24 hodin Le Mans na první pokus.

McLaren Racing

McLaren Racing vždy fungoval na špici technologií a v současnosti soutěží v IndyCar, Extreme E a samozřejmě Formuli 1. Ve Formuli 1 byl také prvním týmem, který získal tříhvězdičkovou akreditaci FIA za udržitelnost a je signatářem rámce UNFCCC Sport for Climate Action vytvořený za účelem řízení klimatické agendy ve sportovním průmyslu.

„McLaren Racing se vždy snaží soutěžit s těmi nejlepšími a na špičkové technologické úrovni a poskytuje našim fanouškům, partnerům a lidem nové způsoby, jak se nadchnout, pobavit a inspirovat,“ řekl Zak Brown, CEO McLaren Racing. „Formule E, stejně jako všechny naše závodní série, splňuje všechna tato kritéria. Pevně ​​věřím, že Formule E poskytne McLaren Racing konkurenční výhodu díky lepšímu porozumění závodům EV a zároveň poskytne rozdíl našim fanouškům, partnerům a lidem a bude nás i nadále pohánět na naší cestě udržitelnosti.“

 

Přesvědčivá nabídka Formule E pro fanoušky

Generální ředitel Formule E, Jamie Reigle, věří, že příchod McLarenu do Formule E spolu se silnou mřížkou týmů, která zahrnuje některá z nejikoničtějších jmen z historie motorsportu, bude mocnou pákou, která přiláká více fanoušků k elektrickým závodům.

„McLaren je jedním z nejznámějších jmen světového sportu s globální fanouškovskou základnou a zářivým výčtem úspěchů napříč různými formami motoristického sportu.Od příští sezóny a začátku éry Gen3 bude jediným místem, kde se McLaren střetne s historickými jmény z motorsportu, jako jsou Porsche, Jaguar, Maserati a Nissan, mistrovství světa ABB FIA Formule E.Zaujmou své místo na startovním roštu mezi 12 vysoce konkurenčními týmy a 24 nejtalentovanějšími jezdci tohoto sportu, kteří budou závodit v nejrychlejším, nejvýkonnějším a nejefektivnějším elektrickém závodním voze, jaký byl kdy vyroben. To je jedinečná a lákavá nabídka pro fanoušky a jsem nadšený, že se McLaren připojuje k Formuli E, aby se tento sen stal skutečností.“

Pro zakladatele a předsedu Formule E Alejandra Agaga je příchod McLarenu vyvrcholením dlouhodobého cíle a začátkem nové vzrušující kapitoly:

„Přál jsem si, aby byl McLaren součástí mistrovství světa ABB FIA Formule E od 1. sezóny, a jsem rád, že se nám to nakonec podařilo. Ale je to mnohem víc než jen rozhodnutí jít závodit. Být součástí Formule E signalizuje strategickou investici do budoucnosti vývoje elektrických vozidel. Vítám Zakovo přesvědčení, že Formule E poskytuje osvědčenému inovátorovi, jako je McLaren, špičkové prostředí, aby urychlil své zkušenosti s elektromobily a výkon. Jsem také rád, že hluboké dovednosti a schopnosti vyvinuté současným týmem Mercedes-EQ v mistrovství světa ABB FIA Formule E najdou u McLarenu vzrušující nový domov. Příští rok to bude impozantní tým,“ dodal Alejandro.

 

Zdroj: Formula E

 

ABB FIA FORMULA E – Kalendář závodů 2022