Jean-Éric Vergne získal v Misanu další body pro DS Automobiles

  • Druhý závod E-Prix v italském Misanu byl stejně nabitý akcí jako předchozí den
  • Jean-Éric Vergne bodoval pošesté ze sedmi závodů, zatímco Stoffel Vandoorne musel odstoupit kvůli problémům s baterií
  • Další na řadě je legendární městský okruh v Monaku, který bude 27. dubna hostit osmý závod mistrovství světa ABB FIA Formule E

DS Automobiles v nedělním závodě Misano E-Prix

Italský dvojzávod Formule E na okruhu Misano World Circuit Marco Simoncelli tento víkend hostil dvojici extrémně strategických závodů.

Jedna věc je jistá: oba vozy DS E-Tense FE23 předvedly na trati, která využívala většinu slavného uspořádání MotoGP, spoustu výkonů. Jean-Éric Vergne byl v sobotní kvalifikaci druhý a v nedělní dopolední kvalifikaci to zopakoval, což znamená, že bude opět startovat z první řady startovního roštu. Jeho týmový kolega Stoffel Vandoorne podtrhl dobrý celkový výkon týmu DS Automobiles a kvalifikoval se na šestém místě.

Stoffel Vandoorne, DS Penske, DS E-Tense FE23, leads Jean-Eric Vergne, DS Penske, DS E-Tense FE23

Hned od úvodních kol se přední pozice měnily téměř neustále

JEV se v jednu chvíli ujal vedení, ale pak ztratil několik míst těsně před výjezdem safety caru. Francouzský pilot  se poté v hektickém závodě od startu do cíle nedokázal dostat zpět do první pětky. Jean-Éric Vergne, který v neděli obsadil sedmé místo poté, co se v sobotu posunul na šesté místo, odjíždí z Misana s celkovým ziskem 14 bodů. Šest bodovaných umístění ze sedmi závodů svědčí o jeho působivé konzistenci. Sezóna ještě není ani v polovině, dvojnásobný šampion Formule E je v současné době šestý v provizorní klasifikaci jezdců a stále je o co hrát.

Jean-Eric Vergne, DS Penske, DS E-Tense FE23

Neděle byla pro Stoffela Vandoorna závodem, na který se nezapomíná

Po dobrém kvalifikačním výkonu se belgický pilot stal jednou z obětí kontaktu ve středu pole. Byl nucen zajet do boxů, aby opravil poškozenou karoserii, což zmařilo jeho naděje na dobrý výsledek. Na konci závodu problém s baterií, který postihl i všechny ostatní jezdce, donutil Stoffela zastavit na kraji trati.

Se třemi body ze dvou závodů v Misanu pokračuje DS Automobiles ve sbírání bodů. Prémiový francouzský konstruktér a jeho partner PENSKE AUTOSPORT jsou v současné době pátí v prozatímní klasifikaci týmů.

Další podnik mistrovství světa ABB FIA Formule E se ponese v kulisách historie a půvabu. Plně elektrická série nyní míří na legendární monackou městskou trať, jeden z nejznámějších okruhů na světě. Osmý závod (z celkových 16) se jede za čtrnáct dní, 27. dubna 2024.

Eugenio Franzetti, ředitel DS Performance:

„Z prodlouženého víkendu v Misanu odjíždíme s plným vědomím našeho vynikajícího výkonu, ale také s určitou frustrací z toho, že jsme nezískali dostatek bodů. To je opravdu škoda, protože v kvalifikaci jsme byli konzistentně rychlí, ale v závodech jsme se potýkali s problémy, které byly způsobeny především vnějšími faktory. Naše vynikající kvalifikační výkony tvoří solidní základ, na kterém můžeme stavět závody, které teprve přijdou.“

Jean-Eric Vergne, šampion Formule E z let 2018 a 2019:

„Den začal dobře dalším skvělým týmovým výkonem v kvalifikaci. V této oblasti jsme jednoznačně udělali krok vpřed a chtěl bych k tomu celému týmu pogratulovat. Co se týče závodu, musíme přesně pochopit, co se stalo. Nevím, jestli jsme udělali strategickou chybu, když jsme použili útočný režim, ale během pouhých dvou kol jsem ztratil několik míst a ocitl jsem se na konci pořadí. S energetickým managementem, který tento okruh vyžaduje, jsem nebyl schopen dohnat pozice, které jsem poté ztratil. Nevím, jestli je to jen smůla, protože si myslím, že jsme v té fázi závodu udělali správná rozhodnutí. Incident v posledním kole mě stál více míst, ale v každém případě jsme byli schopni znovu získat důležité body.“

Jean-Eric Vergne, DS Penske

Stoffel Vandoorne, šampion Formule E 2022:

„Opravdu věřím, že jsme nebyli řádně odměněni ve srovnání s úrovní našeho výkonu. Moje kvalifikace byla dnes lepší. Dokázal jsem se dostat do soubojů a kvalifikovat se na šestém místě na startovním roštu, což bylo dobré místo pro začátek. Bohužel jsem v úvodních kolech ztratil mnoho míst, pak jsem měl nějaký kontakt a musel jsem vyměnit přední křídlo. Poté se vyskytl problém s baterií, a tak jsem nebyl schopen dojet do cíle. Samozřejmě je tu prvek frustrace, ale naše celková výkonnost je rozhodně pozitivním bodem. Budeme se i nadále učit a vrátíme se silnější.“

Jean-Eric Vergne, DS Penske, DS E-Tense FE23
Jean-Eric Vergne, DS Penske, DS E-Tense FE23

Klíčové údaje od vstupu společnosti DS Automobiles do Formule E:

  • 112 závodů

  • 4 mistrovské tituly
  • 16 vítězství
  • 48 pódií
  • 23 pole position

Zdroj : DS Automobiles

 

Formule E: Kalendář závodů na rok 2024