Jake Dennis zazářil v poušti- 2024 DIRIYAH E-PRIX – páteční závod

  • Mistr světa Jake Dennis se vrací do hry ve velkém stylu, když vyhrál 2. závod mistrovství světa ABB FIA Formule E v Saúdské Arábii
  • Jean-Éric Vergne obsadil druhé místo, zatímco Nick Cassidy získal třetí místo po chybě týmového kolegy
  • Oscarový herec Adrien Brody sleduje závod poté, co se na trati proháněl se závodním vozem Formule E GEN3

Mistr světa Formule E Jake Dennis (Andretti Formula E Team) vyhrál úvodní závod dvojzávodu Diriyah  E-Prix v  a překonal zklamání z devátého místa v Mexiku suverénním vítězstvím s druhým největším vítězným náskokem v historii Formule E.

Dennis startoval na startovním roštu ze třetího místa, ale zkušeně se vypořádal s kluzkou tratí a dvěma ze svých nejzkušenějších soupeřů, kteří startovali před ním, a prokázal renomé mistra světa. Dennis dojel do cíle s náskokem 13,289 sekundy před jediným dvojnásobným šampionem Formule E, Jeanem-Éricem Vergnem (DS Penske), což je ve Formuli E vzácný úspěch, kde se většina umístění na stupních vítězů často pohybuje v rozmezí jediné sekundy.

Diryiah E-Prix

Po startu z Julius Bär pole position si Vergne brzy udržel vedení, ale uklouznutí dalo Dennisovi výhodu a Vergne nebyl schopen na Dennise tlačit, ten se mu vzdaloval, a Vergne nakonec získal druhé místo.

Tři zatáčky před šachovnicovou vlajkou v posledním kole Mitch Evans (Jaguar TCS Racing) při pokusu o druhé místo riskantním manévrem vyjel z trati. To umožnilo předjetí dvou vozů a nechalo zklamaného Evanse na pátém místě poté, co se po většinu závodu držel v první trojici.

Pozitivnější den to byl pro Nicka Cassidyho, posilu týmu Jaguar TCS Racing, který využil chyby svého týmového kolegy inovativní závodní strategii s pozdními aktivacemi režimu ATTACK, které ho posunuly ze sedmého místa na startovním roštu až na třetí místo na stupních vítězů.

Sam Bird (NEOM McLaren Formula E Team) opět prokázal svou náklonnost k okruhu Diriyah Street Circuit, když si polepšil o pět míst z devátého na čtvrté místo a získal ocenění ABB Driver of Progress za nejvíce míst získaných v závodě.

Solidní výkony předvedli také Norman Nato a Maximilian Günther, kteří skončili šestý a sedmý, zatímco Pascal Wehrlein, vítěz prvního závodu sezóny v Mexico City, si po osmém místě s těsným náskokem udržel vedení v mistrovství světa jezdců.

Oscarový herec Adrien Brody si již dříve vyzkoušel jízdu v závodním voze Formule E GEN3 na dvou vysokorychlostních kolech na trati. Vyzkoušel si také safety car Porsche Taycan. Závod sledovala i jeho partnerka, módní návrhářka Georgina Chapmanová.

Foto: D. Benett

 

A.Brody a Georgina Chapmanová Foto: D. Benett

JAKE DENNIS, č. 1, tým Andretti Formule E:

„Můžu těm klukům upřímně poděkovat, měli jsme těžký začátek sezóny, ale obrátili jsme to a vrátili se zpátky. Dnes večer jsem získal své největší vítězství ve Formuli E. Posledních osm, devět kol jsem do toho mohl dát opravdu všechno a vytvořit si třináctisekundový náskok. Dnešní doba nepřichází příliš často. Dnes večer to musím těm klukům ukázat a zítra to zkusíme zopakovat. Trochu jsme debatovali s a týmem o tom, kdy bychom to měli vzít (ATTACK MODE), ale nakonec jsme to udělali správně. To bylo to hlavní, tady se samozřejmě těžko předjíždí. Viděli jsme Mitche Evanse, jak se snaží udělat hop nebo trop, ale naštěstí to nevyšlo a umožnilo mi to ujet.Musím říct, že jsem si užil závodění tady v Saúdské Arábii pod světly a užíval si každé kolo. Byla to velká zábava. Trať se ke konci začala opravdu zvedat a my jsme mohli na auta tlačit. Byl to fenomenální výkon.“

 

JEAN-ÉRIC VERGNE, č. 25, DS PENSKE:

„Obvykle startujete z pole position a chcete závod vyhrát, každé jiné umístění je zklamáním, ale dnes jsem velmi spokojený. Tempo, které jsme nasadili, bylo to nejlepší, co jsem dnes mohl udělat, udělali jsme obrovský krok vpřed ve srovnání s loňským rokem, jsem velmi rád, že se práce vyplácí. Doháníme to, nejsme tam, ale budeme tam. A doufám, že v některých závodech budeme mít vše pro to, abychom je porazili. Právě teď jsem velmi rád, že jsem získal nějaké body a zlepšil věci. Později budeme bojovat o další vítězství.“

 

NICK CASSIDY, č. 37, Jaguar TCS Racing:

„Zdravím všechny v Saúdské Arábii – je to opravdu skvělé, je úžasné vidět takovou akci ve Formuli E. Měl jsem opravdu štěstí, měl jsem dnes opravdu rychlé auto a můj tým byl úžasný. V kvalifikaci jsem udělal trochu špatné rozhodnutí, ale podpora týmu v závodě i v kvalifikaci byla opravdu obrovská. Tak tohle je pro ně.I když jsme měli během závodu problémy s rádiem, jejich komunikace se mnou byla velmi jasná, odvedli skvělou práci.“

 

Druhý závod dvojzávodu Diriyah E-Prix je v sobotu 27. ledna 3 závodem 10. sezóny ABB FIA Formule E mistrovství světa.

 

Zdroj: ABB FIA Formule E

 

 

2024 Diriyah E-Prix průběh a výsledky pátečního závodu