Jaguar kraluje ve Španělsku během předsezónních testů Formule E

Rušné předsezónní testy Formule E skončily v pátek  ve španělské Valencii s příslibem dalšího těsného tažení poté, co 19 z 21 jezdců na trati v závěrečném tréninku zajelo nejrychlejší časy na kolo, a to vše v rozmezí pouhých 0,7 sekundy.

Gabriela Jílková

Jezdci a nováčci, kteří před 10. sezónou mistrovství světa ABB FIA Formule E najezdili dohromady 4 960 kol a 16 745 km, poprvé vyjeli na trať po boku pilotů týmu. Mezi ně patřila i Gabriela Jílková, která se stala první ženou, která řídila GEN3, když jako nováček týmu TAG Heuer Porsche Formula E Team odjela 46 kol.

Gabriela Jílková

Mitch Evans

Mitch Evans zajel hned v první části nejrychlejší čas týdne, když pilot týmu Jaguar TCS Racing časem 1 min 24,474 s překonal rekord Maximiliana Günthera z roku 2022 o více než půl sekundy. Všech sedm nejlepších jezdců se v úterý ráno vešlo do nejrychlejšího času, který zajel Günther s novým závodním vozem GEN3, který byl představen v předsezónních testech před rokem.

Mitch Evans

Nick Cassidy

Nick Cassidy, který debutoval na trati za tým Jaguar TCS Racing, zajel v pátek nejrychlejší čas na kolo 1 min 24,617 s, čímž zabránil Evansovi získat nejlepší čas ve všech třech trénincích. Není pochyb o tom, že Jaguar hází rukavici před začátkem 10. sezóny v Mexico City. Navíc připravují scénu pro epický souboj mezi krajany, kteří sdílejí garáž, a intenzivní touhou získat první titul mistra světa Formule E.

Nick Cassidy

Páteční jízdy

Páteční desetihodinová jízda začala simulací závodu na 27 kol, která týmům a jezdcům umožnila otestovat kompletní závodní program včetně prvních průjezdů při rychlonabíjecích zastávkách v boxech, stejně jako upozornění a výjezdy safety caru.

Robin Frijns

Robin Frijns z týmu Envision Racing projel cílem pod šachovnicovou vlajkou, když v posledních kolech předjel Antónia Félixe da Costu z týmu TAG Heuer Porsche. Evans se také protlačil před portugalského pilota a skončil druhý.

Antonio Felix DaCosta

Da Costa zakončil týden svým nejrychlejším časem, který se vyrovnal Cassidymu, zatímco Sébastien Buemi byl čtvrtý nejrychlejší s časem 1 min 24,641 s.

Maxmilian Günther

Maximilian Günther byl nejrychlejší ve třech z posledních čtyř testů ve španělském městě a jezdec Maserati MSG Racing udával tempo i loni. Tentokrát skončil pátý s časem 1 min 24,658 s.

Edoardo Mortara

Edoardo Mortara z týmu Mahindra Racing byl další s časem 1 min 24,701 s. Jednalo se o pozoruhodný výkon týmu vzhledem k problémům, kterým čelil po poškození některých podpůrných zařízení po lokálním požáru v boxové uličce na začátku týdne.

Jake Dennis

Obhájce titulu mistra světa Formule E Jake Dennis s vozem č. 1 týmu Andretti Formule E skončil na 12. místě s nejlepším časem 1 min 24,827 s.

 

ABB FIA Formule E mistrovství světa 2023/24

 ABB FIA Formule E mistrovství světa 2023/24 začíná v Mexico City v sobotu 13. ledna. Desátá sezóna zahrnuje nové závody v Šanghaji a Tokiu, návraty do Diriyah, Hyderabadu, São Paula, Berlína, Monaka, Portlandu, Londýna a místo konání v Itálii, které bude oznámeno.

 

Zdroj: ABB FIA Formule E

 

Formule E: Kalendář závodů na rok 2024