Formule E: Vítězství pro Pacala Wehrleina a Porsche v 2023 CORE DIRIYAH E-PRIX závodu – pátek 27. ledna 2023

  • Pilot týmu TAG Heuer Porsche Formule E Pascal Wehrlein vyhrál 2.závod mistrovství světa ABB FIA Formule E v Saúdské Arábii
  • Wehrlein startoval z devátého místa na roštu a vyhrál první závod dvojzávodu2023 CORE Diriyah E-Prix
  • Jake Dennis (Avalanche Andretti Formula E) se posunul z 11. místa na druhé místo, vede o bod před Wehrleinem v čele mistrovství světa jezdců
  • Pilot Jaguar TCS Racing Sam Bird skončil třetí a získal své první pódium od 7. sezóny
  • Druhý závod se jede v sobotu večer, 20:00 AST / 17:00 GMT

2023 CORE DIRIYAH E-PRIX závod  27. ledna 2023

Pascal Wehrlein (TAG Heuer Porsche Formula E Team) zaútočil z devátého místa, aby vyhrál první ze dvou závodů v  2023 CORE Diriyah E-Prix, s lídrem průběžného pořadí Jakem Dennisem (Avalanche Andretti Formula E) po startu z 11.

Wehrlein vypadal na trati nejrychlejší, když se probojovával přes bodované pozice do čela balíku. Do vedení se dostal ve 30. kole v 16. zatáčce, kde Sam Bird (Jaguar TCS Racing) nedokázal zadržet Wehrleinův 99X Electric Gen3. Jak jezdec, tak auto působili dominantně pro druhý závod v řadě. Pro 28letého pilota to bylo emotivní vítězství, ke kterému odvedl obrovské množství práce mimo trať tým.

Jake Dennis ve voze Avalanche s pohonem Porsche Andretti dovedl boj až na cílovou čáru se svým továrním protějškem Porsche z 11. místa na startovním roštu, ale nenašel cestu za Wehrleina – který zpečetil své druhé vítězství  při svém 50. startu ve Formuli E.

Výsledkem bylo obrácení pozice 1-2, kterou jsme viděli před dvěma týdny na Hankook Mexico City E-Prix 2023 – a zdá se, že jak TAG Heuer Porsche, tak Avalanche Andretti přijaly výzvu zbytku pole jako vývoj GEN3. závod pokračuje v tempu.

Sam Bird měl obrovskou radost, že se poprvé dostal na pódium od vítězství v New York City v 7. sezóně – nazval to „mini vítězství“ pro sebe a Jaguar po náročné osmé sezóně pro Britského pilota – jediné sezóně ve které nezískal stříbro ve Formuli E.

Sébastian Buemi (Envision Racing) startoval na Julius Baer Pole Position a skončil čtvrtý, což je jeho nejlepší umístění od finále 6. sezóny v Berlíně.

René Rast z týmu NEOM McLaren Formula E Team odstartoval pátý a skončil pátý po dlouhé bitvě uprostřed bodovaných pozic. Získal také TAG Heuer Fastest Lap.

Nick Cassidy byl druhým vozem Envision Racing v první šestce. Jean-Éric Vergne bojoval z 12. místa na body pro DS PENSKE a skončil těsně před Jakem Hughesem v sesterském McLarenu. André Lotterer (Avalanche Andretti) a Mitch Evans (Jaguar TCS Racing) uzavřeli top 10 – druhý jmenovaný sklouzl ze šestého místa na startovním roštu.

Díky tomu je Dennis lídrem průběžného pořadí pouze o bod před Werhleinem – 44 až 43 bodů – zatímco Avalanche Andretti si udrží náskok svých týmů před TAG Heuer Porsche, 58 až 49 bodů, s Envision Racing třetí.

Návrat Formule E do Diriyah, historické a kulturní destinace v Saúdské Arábii, znamená průlomový krok, protože nadále upřednostňuje udržitelnost a mění paradigma ve sportovním průmyslu.

Druhý závod dvojzávodu CORE Diriyah E-Prix 2023  je v sobotu 28. ledna, od 20:00 AST / 17:00 GMT.

 

Kde můžete sledovat zjistíte ZDE:

 

 

Pascal Wehrlein, TAG Heuer Porsche Formula E Team, Porsche 99X Electric Gen3, 1st position, Sam Bird, Jaguar TCS Racing, Jaguar I-TYPE 6, 3rd position,

Pascal Wehrlein, č. 94, TAG Heuer Porsche Formula E Team:

„Je to neuvěřitelné. Jsem na tyhle lidi tak pyšný, neuvěřitelné – jaké auto jsem dnes měl. Myslím od P9 na P1, úžasné, jsem tak vděčný, že mám tento tým. Dalo to hodně práce. Vždy jsme chtěli dosáhnout takových výsledků, v minulosti jsme měli několik vrcholů, ale rozhodně jsme letos chtěli udělat velký krok vpřed. Vím, jak tvrdě tito kluci pracují, také jsem s nimi docela často a na každého tlačím, zvláště po testování ve Valencii jsme nevypadali tak silně, takže vím, kolik hodin tomu všichni věnovali. sezóna v prvním a druhém závodě je úžasná, jak jsem řekl, jsem vděčný za všechny a jejich tvrdou práci „

Pascal Wehrlein, TAG Heuer Porsche Formula E Team, Porsche 99X Electric Gen3 , 1st position,

Jake Dennis, č. 27, Avalanche Andretti Formula E:

„Vůbec jsem neočekával, že budu na stupních vítězů]. Myslel jsem, že tady bude docela těžké předjíždět, když je horská sekce tak rychlá, ale  závodní auto, které máme, je prostě neuvěřitelné. Pro mě a Pascal získat další 1-2 z devátého a jedenáctého místa je důkazem toho, kolik úsilí bylo vynaloženo. Plné uznání patří Avalanche Andretti za to, že mi dnes dal nejlepší závodní auto. Na konci jsme byli s Pascalem těsně, snažil jsem se dostat před něj, ale když závodíte s klukem se stejným autem, je těžké předjet. Ale jsem tak šťastný a zasloužíme si to po těžké kvalifikaci. Musel jsem ho zastavit, aby získal osmisekundový náskok, ale jo super  pro všechny a další 1-2. V sobotu se musím pokusit porazit všechny ostatní, ale přesto mohu dnes v noci dobře spát.“

Jake Dennis, Avalanche Andretti Formula E, Porsche 99 X Electric Gen3 , 2nd position,

Sam Bird, č. 10, Jaguar TCS Racing:

„Nedokážu ani říci, jak je to tak dobrý pocit být zpátky na pódiu. Bylo to krušných dvanáct měsíců, ale Jaguar byl úžasný – drželi se u mě, objímali mě kolem ramen a nedávno jsme měli velmi těžký zahajovací závod sezony v Mexiku. To množství práce, množství bezesných nocí, které všichni v týmu měli, aby nás dostali do tohoto bodu, je to pro nás takové malé vítězství. Chápu, že Porsche si vezme kořist – ale pro nás a odkud jsme startovali, úžasné. Gratuluji všem v týmu – stále tlačíme. Snažil jsem se umístit své auto tak, aby to měl Pascal těžší, vím, že přilnavost tam je náročná, ale odvedl skvělou práci. Porsche vypadá extrémně slušně při změně směru a minimální rychlosti, takže dnes večer se musíme do svého  domácího úkolu.“  

Sam Bird, Jaguar TCS Racing, Jaguar I-TYPE 6 , 3rd position,

Zdroj: ABB FIA Formula E

 

ABB FIA Formula E – kalendář závodů na rok 2023