Formule E tým DS Techeetah

Buenos Aires, New York, Hong Kong, Řím, Sanya, Monako, Bern, Marrákeš, Berlín. DS Automobiles a Formule E mají dohromady poměrně zvláštní historii. Jako první luxusní značka vstoupila do šampionátu a je také jediným výrobcem, který vyhrála závod na všech kontinentech a v každé sezóně, ve které závodila. Formule E byla a je dodnes odvážnou iniciativou společnosti DS Automobiles. S využitím jedinečných zkušeností a odborných znalostí DS Performance byli schopni urychlit vývoj v oblasti elektrické mobility prostřednictvím značky E-TENSE. Výsledky to již ukazují: od roku 2019 je celá  řada elektrická a od roku 2020 je DS Automobiles značkou multi-energie s nejnižšími emisemi uhlíku v Evropě. Posun směrem k udržitelnější mobilitě se neustále zrychluje. V roce 2024 bude každý  nový automobil výhradně 100% elektrický.

Vstup DS automobiles do Formule E

Vítězství  titulu jezdců i týmů roky po sobě – pomohl značce získat větší uznání po celém světě.

Rok 2022 je přelomový. Více než kdy jindy se snaží v této sezóně získat oba světové tituly a DS Performance bude pracovat na vývoji nové generace vozů Formule E, které budou stát na startovním roštu v letech 2023 až 2026.

 

EVROPSKÉ TURNÉ

Jedno město, jedno pódium pro DS Techeetah po třetím a čtvrtém místě pro Jean Éric Vergneho a Antónia Félixe da Costu v Mexico City se tým DS TECHEETAH objevil na pódiu v každém evropském městě.

ŘÍM E-PRIX

Věčné město hostilo v dubnu dva závody, které umožnily pilotům DS TECHEETAH předvést jejich týmovou práci na trati i mimo ni. Po odjetí velmi solidního úvodního závodu, kde oba muži přijali různé, ale vzájemně se doplňující energetické strategie, projeli ‚JEV‘ a ‚DAC‘ cílem na čtvrtém a šestém místě. Výsledkem byly slušné body pro tým a také potvrzení vysokorychlostní konzistence DS E-TENSE FE21. Následující den Jean-Éric Vergne se držel v popředí a  získal pole position,  zajistil  si vynikající druhé místo, které mu umožnilo ujmout se prozatímního vedení šampionátu jezdců.

MONACO E-PRIX

Byl to jeden z nejtěžších závodů roku, o vítězství v něm sní každý pilot. Po kvalifikaci na třetím a desátém místě na startovním roštu předvedli oba piloti DS TECHEETAH působivou rychlost od začátku do konce E-Prix. Toto akční mistrovství umožnilo Jean-Éricovi Vergnemu vrátit se na pódium poté, co se hned od začátku držel na svém třetím místě. Pokud jde o ‚Tonia‘, také předvedl silnou jízdu: posunul se o  pět míst a nakonec skončil pátý. Monako byl další víkend, kdy DS TECHEETAH nasbíral cenné body.

BERLÍN E-PRIX

Na této trati se António Félix Da Costa a DS TECHEETAH stali šampiony sezóny 2019-2020. Neobvyklý terén starého letiště Tempelhof byl pro tým vždy úspěšným lovištěm a první ze dvou závodů byl toho důkazem:  další pódium pro Jeana-Érica Vergneho na druhém místě. Rychlé tempo DS E-TENSE FE21 se vyplatilo i ve druhém závodě a umožnilo oběma továrním jezdcům dojet na bodech. Do druhé poloviny sezóny 2021-2022 míří  DS TECHEETAH pevně mezi týmy, které bojují o tituly jezdců i konstruktérů. To je úspěch, který tým dosáhl již dvakrát, v letech 2018-2019 a 2019-2020.

 

Představení pilotů

Jean-Eric Vergne

Jean-Éric Vergne se narodil 25. dubna 1990 v Pontoise nedaleko Paříže a vyrůstal na motokárové dráze svých rodičů. Již od útlého věku měl velký zájem řídit, od 10 let začal závodit v soutěžích na vysoké úrovni a svůj první francouzský juniorský titul získal o rok později, v roce 2001. Jean- Éric- vynikající sportovec a člen francouzského národního týmu FFSA od roku 2006, vystoupil po žebříčku až do Formule 1, kde se v letech 2012 až 2014 zúčastnil 58 Velkých cen. V listopadu 2014 se zapsal Jean-Éric do historie Formule E tím, že ve svém úplně prvním závodě v Punta Del Este (Uruquay) získal pole position.  Od té doby vyhrál řadu závodů a přispěl klíčovým způsobem ke dvěma konstruktérským titulům DS Automobiles. Dnes je „JEV“ jedním z nejzkušenějších pilotů ve Formuli E. Výsledky dosažené za volantem jeho DS Techeetah z něj také učinily jednoho z nejcennějších ambasadorů DS Automobiles a technologie E-TENSE, elektrické značky společnosti DS Automobiles

António Félix Da Costa

António Félix Da Costa,  známý jako „Tonio“ nebo „DAC“, je jedním z vlajkových pilotů světového šampionátu Formule E. V mládí byl zapálený pro surfování a motokros, obě tyto aktivity si užíval podél atlantického pobřeží rodného Portugalska, ale bylo to v motokárách, kde Antonio debutoval na mezinárodní soutěži.

„Tonio“ je pilotem monopostu od roku 2008 získal několik vítězství v mezinárodních závodech v juniorské kariéře (Formule Renault 2.0, Formule Renault 3.5, Formule 3 Euroseries, GP3 a F3 se dvěma vítězstvími na GP Macaa) do dosáhl výšin Formule 1, kde se podílel na řadě FP. Jeho výsledky mu zajistily jízdu v DTM a poté ve FIA World Endurance Championship (WEC), kde si připsal druhé místo na 24hodinovém závodě Le Mans 2020. Od sezóny 2013-14 je pravidelným závodníkem Formule E nezbytnou součástí jednoho z nejsilnějších partnerství v šampionátu elektrických monopostů po boku Jeana-Érica Vergneho. V srpnu V roce 2020 si zajistil svůj první jezdecký titul s DS Automobiles.

 

Zdroj: DS Performance

Foto: Cysnews

ABB FIA FORMULA E – Kalendář závodů 2022