Formule E stále udává tempo v celosvětovém žebříčku udržitelnosti

  • Formule E si udržuje první pozici ve třech hlavních nezávislých žebříčcích udržitelnosti
  • První mistrovství světa v motoristickém sportu elektromobilů na světě vede již druhý rok po sobě v žebříčku Global Sustainability Benchmark in Sport (GSBS) a již třetím rokem si udržuje prvenství v indexu udržitelných šampionátů (SChI™) a indexu udržitelného motoristického sportu (SMI)
  • Nezávislá hodnocení posilují pozici Formule E jako globálního lídra v oblasti udržitelnosti ve sportu
  • Formule E slaví deset sezón jako čistá nula od nultého dne, poprvé v historii globálního sportu

Formule E si udržela pozici globálního lídra v oblasti udržitelnosti ve sportu

Formule E si udržela pozici globálního lídra v oblasti udržitelnosti ve sportu a opět se umístila na prvním místě ve zprávách Global Sustainability Benchmark in Sport (GSBS), Sustainable Championships Index (SChI™) a Sustainable Motorsport Index (SMI).

GSBS, nezávislá organizace pro hodnocení udržitelnosti, jmenovala Formuli E nejlepší ve čtyřech z pěti kategorií ocenění za udržitelný výkon od předních světových elitních sportovních organizací, zveřejněné tento týden ve své výroční zprávě.

Zpráva obsahovala komplexní analýzu 55 nejvlivnějších organizací ve sportovním průmyslu, včetně: FC Barcelona, Manchester City FC, Real Madrid, Premier League, Formule 1, NFL, WWE, Chicago Bulls, Boston Celtics, NY Yankees, Los Angeles Lakers a UFC.

Formule E

Hodnocení GSBS

Hodnocení GSBS čerpalo z téměř 500 organizací z celého světa, které byly pozvány k účasti na počátečním hodnocení – včetně motoristického sportu, fotbalu, tenisu, amerického fotbalu, baseballu, basketbalu, ledního hokeje, házené a kontaktních sportů – což představuje nejvyšší úroveň činnosti v oblasti korporátní, environmentální, sociální a správní činnosti (CESG) napříč profesionálními sporty. Celou zprávu naleznete na stránkách GSBS Report.

Formule E byla již druhý rok po sobě oceněna jako nejlepší celkový výkon roku 2023 (společně s Borussií Dortmund) a umístila se na nejvyšších příčkách v kategoriích Nejlepší korporátní výkonnost, Nejlepší sociální výkonnost a Nejlepší výkonnost  v oblasti správy a řízení.

Formule E také navázala na další úspěchy ve třetím ročníku SChI™, když byla potřetí za sebou korunována nejudržitelnějším globálním motoristickým sportem.

SChI™, iniciativa společnosti Enovation Consulting, podporovaná University College London, hodnotí udržitelnou výkonnost 106 šampionátů motoristického sportu. Hodnocení se provádí podle šesti klíčových ukazatelů udržitelnosti: certifikace, akreditace a ocenění, environmentální kritéria, sociální kritéria, angažovanost a partnerství a přístupy k udržitelnosti.

Mistrovství světa ABB FIA Formule E

Mistrovství světa ABB FIA Formule E výrazně překonalo své konkurenty, získalo čtyři prestižní poháry a zajistilo si vedoucí pozici v indexu, čímž překonalo mistrovství světa FIA Formule 1.

SMI je v současné době jediným globálním výkonnostním systémem, který měří veřejně zveřejněné postupy udržitelnosti podle cílů udržitelného rozvoje OSN a rámce ESG v motoristickém sportu.

Julia Pallé

Julia Pallé, viceprezidentka pro udržitelnost Formule E, uvedla:

„Jsme hrdí na to, že neustále zvyšujeme laťku v celosvětovém standardu udržitelnosti ve sportu. Udržitelnost je jádrem našeho šampionátu od jeho založení a jsme odhodláni rok co rok stavět na našem závazku a schopnostech. Umístění na vrcholu žebříčků opět potvrzuje, že zábava a udržitelnost mohou koexistovat bez kompromisů. Vyzýváme sportovní odvětví, aby pokračovaly v práci na nejvyšší úrovni udržitelných operací a využil svého vlivu k zapojení fanoušků do společného poslání boje proti změně klimatu a společenského pokroku v souladu s akčním rámcem OSN Sport 4 v oblasti klimatu.“

 

Zdroj: ABB FIA Formula E

 

Formule E: Kalendář závodů na rok 2024