Formule E: Představení týmů: Mahindra Racing

Mahindra Racing soutěží v mistrovství světa ABB FIA Formule E od 1. sezóny a reprezentuje indického automobilového giganta v celosvětovém sportovním měřítku v závodech monopostů.

Mahindra Racing

 

Foto: Cysnews

 

Formule E je prvním proniknutím indického automobilového giganta Mahindry do mezinárodních závodů monopostů a této sérii se věnuje již od její inaugurační sezony. Společnost je výrobcem elektromobilů a svou účast v šampionátu využívá jako rychlé testovací prostředí k vývoji a zdokonalování své převratné technologie elektrických vozidel prostřednictvím programu „Race to Road“.

Tým dosáhl průlomového vítězství v sezóně 2016/17 a v sezóně 2017/18 si připsal další dvě vítězství díky švédskému jezdci Felixovi Rosenqvistovi, který závodil po boku německého jezdce Nicka Heidfelda.

V sezóně 2017/18 tým začal dobře, než technické problémy zredukovaly naděje Felixe Rosenqvista na titul jen njako a vzdálený sen. Tým skončil celkově čtvrtý, jedno místo za tím, kde skončil na konci roku 2016/17.

V sezóně 5 stál v čele týmu dlouholetý jezdec Formule E a bývalý pilot Dragonu Jerome d’Ambrosio a také nováček Pascal Wehrlein. Následovalo další vítězství, když d’Ambrosio získal vítězství v Marrákeši a v Mexico City mu srdcervoucím způsobem odepřelo vteřinu v sezóně, když Wehrlein viděl, jak mu Lucas di Grassi sebral šampaňské Moet & Chandon pro vítěze jen pár metrů od cílové čáry.

Po silné sezóně 5 se Mahindra vydala do kampaně 2019/20 s novým M6Electro. Jerome D’Ambrosio uzavřel dvouleté působení v týmu se 16. místem v průběžném pořadí a čtyřmi umístěními v první desítce v průběhu sezóny, když o pouhý bod překonal bývalého týmového kolegu Pascala Wehrleina berlínský náhradník Alex Lynn. Lynnovy činy v Tempelhofu byly působivé. Tři účasti v Super Pole byly podpořeny dobrými body v posledních třech kolech na cestě na 17. místo v tabulce jezdců.

Taková byla intenzivní soutěživost 7. sezóny, že se Mahindra ocitla až na devátém místě v tabulce týmů. Ohromující první vítězství na domácí půdě pro Alexe Lynna – stejně jako expertní suplex šéfa týmu Dilbagh Gill při oslavě v boxové uličce – korunovaly slavný víkend pro tým v Londýně. Série pěti odstoupení v 11 závodech zbrzdila pokrok Alexandra Simse po povzbudivém umístění na stupních vítězů v Římě. Skončil na devátém místě a Lynn dokončil sezónu 12. v pořadí jezdců díky umístění na stupních vítězů v New Yorku a Valencii, navíc k vítězství v hlavním městě Spojeného království.

V sezóně 8 je to opět čistě britská sestava:Oliver Rowland  a Alexander Sims pro sezónu 2021/22. Obtížná sezóna sice přinesla vyšší umístění v hodnocení týmů, ale pro Mahindru to byl nejnižší bodový zisk od první sezóny. Rowland si v Soulu nechal to nejlepší až na konec, působivý výkon v kvalifikaci přinesl britskému pilotovi pódium u týmu.

V sezóně 9 pokračuje Rowland s Mahindrou pro Gen3, zatímco Sims odchází a zaměřuje se na sportovní vozy. Obrýleného britského pilota nahradil pan Formule E a jeden z nejúspěšnějších jezdců v seriálu; Lucas di Grassi.

 

Zdroj: FIA Formula

Foto: Cysnews

ABB FIA Formula E – kalendář závodů na rok 2023