FORMULE E oznamuje NXT GEN Cup jako podpůrnou sérii pro novou generaci jezdců

Formule E dnes oznámila NXT Gen Cup, první sérii 100% elektrických juniorských cestovních vozů na světě s mužskými i ženskými jezdci, jako podpůrnou sérii, která má pomoci rozvíjet novou generaci mladých talentů na klíčových trzích motoristického sportu.

NXT Gen Cup

NXT Gen Cup se zúčastní všech čtyř evropských závodů 10. sezóny mistrovství světa ABB FIA Formule E, včetně závodu v Misanu, Monaku, Berlíně a finále sezóny v Londýně.

Plánuje svůj dosud nejsilnější kalendář s celkem šesti evropskými závody, přičemž začátek startovní sestavy, z nichž mnozí jsou mladší 17 let, bude oznámen od příštího týdne.

NXT Gen Cup

ABB FIA Formule E mistrovství světa představuje NXT Gen Cup

Mistrovství světa ABB FIA Formule E představuje NXT Gen Cup jako specializovanou podpůrnou sérii, která dává mladým talentovaným mužům a ženám příležitost soutěžit na stejných okruzích jako 22 jezdců světové třídy Formule E. Prospívá také poslání Formule E předvádět nové formáty udržitelných elektrických závodů na ikonických místech po celém světě a zároveň poskytovat fanouškům další akci na trati jako součást podívané v den závodu.

Formule E

 

Formule E

Zahajovací vystoupení NXT Gen Cupu

Po konečném schválení FIA odstartuje ve dnech 13. a 14. dubna v paddocku Formule E v italském Misanu zahajovací vystoupení NXT Gen Cupu, které bude znamenat začátek evropského turné mistrovství světa a první závod na světovém okruhu.

Alberto Longo, spoluzakladatel a ředitel šampionátu Formule E:

„Jsme potěšeni, že můžeme přivítat NXT Gen Cup po jejich velmi úspěšném debutu v loňském roce. Přidání plně elektrické juniorské kategorie do evropské části našeho kalendáře dále přispěje k nezbytné výchově mladých talentů, které jsou klíčovou součástí našeho sportu, a dá jim příležitost závodit na stejném pódiu jako naši jezdci a týmy světové třídy.“

Fredrik Lestrup, zakladatel série NXT Gen Cup:

„To, že NXT Gen Cup přešel od nápadu na papíře před necelými dvěma lety k letošnímu závodění společně s ABB FIA Formulí E a DTM, je ohromující a inspirující důkaz tvrdé práce všech zúčastněných. Společně s Formulí E a DTM jsme vytvořili velkolepý kalendář, který poskytne našim juniorským jezdcům pevný základ pro zahájení jejich závodní kariéry a ukázání jejich talentu některým z nejlepších týmů a partnerů na světě. Chci vyjádřit obrovské poděkování všem, kteří nám to umožnili, a jsme plně motivováni k tomu, abychom zahájili naši dosud nejzajímavější sezónu!“

Švédská série bude zahrnovat dva dvacetiminutové tréninky (kromě Monaka, které má pouze první trénink), dvacetiminutovou kvalifikaci a dvacetiminutový závod, což také posílí závazek Formule E k rozvoji udržitelného motoristického sportu a technologií elektromobilů.

NXT Gen Cup je plně elektrická závodní série pro 20 mladých jezdců ve věku 15-25 let, kteří dělají své první kroky v závodění, s cílem vzdělávat je a rozvíjet jejich talent s cílem vybudovat si úspěšnou závodní kariéru.

Plně elektrický vůz vyvinutý a postavený týmem Lestrup Racing Team LRT NXT1

Série vozů jedné značky provozuje plně elektrický vůz vyvinutý a postavený týmem Lestrup Racing Team LRT NXT1 – 1150 kg těžký stroj založený na elektrickém silničním voze MINI Cooper SE. Závodní vůz s pohonem předních kol a výkonem 180 k se může pochlubit o 60 koní navíc, když jsou aktivní funkce push-to-pass, s 30kWh baterií a 800V systémem. Mezi výbavu patří také regenerace při brzdění, nastavitelné tlumiče Ӧhlins a pneumatiky Hankook Semi-slick do každého počasí. Pro tuto sérii bylo postaveno 20 závodních vozů, které všem jezdcům poskytly stejnou výbavu. Veškeré nabíjecí operace jsou zajišťovány společně s oficiálními nabíjecími partnery NXT Gen Cup, společností ABB E-Mobility.

NXT Gen Cup

Kalendář NXT Gen Cup 2024*

  • 13. –14. dubna – Misano – Itálie – Mistrovství světa ABB FIA Formule E
  • 27. dubna – Monako – ABB FIA Mistrovství světa Formule E
  • 11. -12. května – Berlín – Německo – ABB FIA Mistrovství světa Formule E
  • 5. –7. července – Norisring – Německo – DTM
  • 20. -21. července – Londýn – Velká Británie – ABB FIA Mistrovství světa Formule E
  • 18. -20. října – Hockenheim – Německo – DTM

* = Podléhá schválení FIA

Více informací o NXT Gen Cupu naleznete ZDE

Zdroj: ABB FIA Formule E

 

Formule E: Kalendář závodů na rok 2024