Formule E odhaluje novou trofej pro vítěze inspirovanou silou, energií a inovacemi éry GEN 3

Před prvním závodem sezóny 9 v ABB FIA  Formule E mistrovství světa tuto sobotu (14. ledna) v Mexico City odhalila Formule E novou sadu trofejí pro vítěze závodu s ikonickým designem inspirovaným technologií a elektrifikací jako součást jejich nové identity značky.

Beta Design Office

Londýnské studio Beta Design Office navrhlo a zkonstruovalo trofej tak, aby se shodovalo s debutem nového závodního vozu GEN3 Formule E – nejrychlejšího, nejlehčího, nejvýkonnějšího a nejúčinnějšího elektrického závodního vozu, jaký byl kdy vyroben.

Design nové trofeje připomínající výbuch energie je silně inspirován výkonovými prvky GEN3 – vozu třetí generace Formule E, který závodí na samé hranici inovací a posouvá hranice vývoje v technologii EV. První elektrický závodní vůz s otevřeným kolem, který překonal rychlost 200 mph, GEN3 funguje jako elektrárna na kolech, generuje více než 40 % energie použité v závodě během samotného závodu a více než zdvojnásobuje regenerační schopnost předchozího vozu GEN2. 600 kW.

Nová závodní trofej pro GEN 3

Cílem bylo vytvořit ikonickou novou závodní trofej pro éru GEN3. Bylo životně důležité, aby zprostředkoval elektrifikaci, rychlost a pohyb a zároveň si zachoval eleganci a modernost.

Designéři v Beta Design Office byli ovlivněni reálnými součástmi prvního světového šampionátu v čistě elektrickém motorsportu. Trofej se skládá ze 44 křídel: 22 větších představuje 22 pilotů soutěžících ve Formuli E a 22 menších  jejich vozy na trati. Podoba trofeje je inspirována automobilovými paprsky, chladiči a jádry v napájecím kabelu v kombinaci s plynulými liniemi na panelech karoserie automobilů.

Eloxovaný hliník byl zvolen jako primární materiál pro své lehké a pevné vlastnosti, které také umožnily přesné sladění zlaté a stříbrné barvy. Bylo důležité, aby výsledná kreace byla špičková a prémiová v souladu se statutem mistrovství světa FIA v tomto sportovním odvětví.

Henry Chilcott, marketingový ředitel, Formule E:

„Pověřili jsme Betu vytvořením trofeje, která by byla vrcholným vyjádřením naší nové identity značky. Trofej, inspirovaná okamžitým točivým momentem elektrické akcelerace, vypovídá o úloze našeho sportu jako silného katalyzátoru změn a zároveň zachycuje vzrušení a rychlost elektrických závodů. Nemůžeme se dočkat, až to oslavíme v našem prvním závodě 9. sezóny v Mexico City v sobotu 14. ledna.“

Mark Reilly, spoluzakladatel a kreativní ředitel společnosti Beta:

„Chtěli jsme, aby design trofeje vytvářel pocit elektřiny, esenci poháru, ale s prudkým zrychlením. Vytváření příběhu v projektech je pro nás v Betě důležité. Harry [Mitchell, spoluzakladatel a kreativní ředitel] i já jsme fanoušky motoristického sportu a chtěli jsme, aby design působil jako symbol vzrušujícího a rychlého vývoje Formule E a jako vize budoucnosti.

 

Hankook Mexico City E-Prix 2023 zahajuje tuto sobotu sezónu 9 mistrovství světa ABB FIA Formule E. Ikonická jména motoristického sportu Maserati a McLaren se poprvé postaví na startovní rošt Formule E, kde budou soutěžit s Porsche, Jaguarem a Nissanem mezi 11 týmy, které budou poprvé závodit s vozem GEN3.

Jedenáct světových měst bude hostit závody Formule E v sezóně 9, která zahrnuje inaugurační závody v Hajdarábádu, Kapském Městě, São Paulu a Portlandu (Oregon, USA) plus návraty do Mexico City, Diriyah, Berlína, Říma, Jakarty, Monaka a Londýna.

Zdroj a foto : FIA Formula E

 

ABB FIA Formula E – kalendář závodů na rok 2023