Formule E odhaluje kompletní startovní sestavu pro první nováčkovskou část 10. sezóny

Formule E a FIA odhalily kompletní soupisku 11 nováčků, kteří budou debutovat v první nováčkovské části 10. sezóny. Tato část je naplánována na pátek 12. dubna během 6. a 7. závodu mistrovství světa ABB FIA Formule E na světovém okruhu Misano v italském regionu Emilia-Romagna.

Volné tréninky pro nováčky

Volné tréninky pro nováčky jsou určeny výhradně pro jezdce, kteří nemají žádné předchozí zkušenosti se závoděním na trati s vozem Formule E a jsou držiteli minimálně mezinárodní licence třídy B. Setkání je navrženo tak, aby podpořilo nové a nastupující talenty v přední sérii elektrických závodů a nabídlo jim platformu, kde mohou předvést své dovednosti za volantem závodního vozu GEN3 – nejrychlejšího, nejlehčího, nejvýkonnějšího a nejúčinnějšího elektrického závodního vozu, jaký byl kdy vyroben.

Posledním nováčkovským tréninkem na trati v rámci mistrovství světa ABB FIA Formule E byl oficiální volný trénink nováčků v Římě pro 13. a 14. závod 9. sezóny. Pozoruhodné je, že Jehan Daruvala, nováček z této kvalifikace, od té doby postoupil do sedačky na plný úvazek pro 10. sezónu u Maserati MSG Racing.

Před E-Prix v Misanu, která se koná tento víkend, v sobotu 13. dubna a v neděli 14. dubna, dostanou nováčci reprezentující všech 11 týmů v šampionátu příležitost zazářit ve volném tréninku dnes ve 14:30-15:00.

Při první návštěvě mistrovství světa ABB FIA Formule E na italské trati čeká jezdce 14 zatáček na trati dlouhé 3,382 km ve směru hodinových ručiček, ve vnitřním poli v zatáčkách 1, 2, 3 a 4 a poté se vrátí do rozvržení GP dolů k 5. zatáčce a 7. zatáčce. Vysokorychlostní rovinka následuje v 8. a 9. zatáčce do ostré levotočivé pravotočivé zatáčky, následuje další rychlý sprint kolem komplexu na konci okruhu, než se ve 14. zatáčce zahákne zpět do cílové rovinky.

Alberto Longo, spoluzakladatel a ředitel šampionátu Formule E:

„Na začátku tohoto vzrušujícího nového podniku v Misanu vítáme na scéně Formule E novou vlnu talentů. Tyto začátečnické tréninky ukazují nejen potenciál začínajících jezdců, ale také náš základní závazek vychovávat nové talenty ve světě elektrického motoristického sportu. Formule E stojí v popředí motoristického sportu, pokud jde o technologický pokrok a inovace. Jsme nadšeni, že můžeme tuto energii využít a poskytnout nastupující generaci závodních zázraků dokonalou platformu, kde mohou předvést své dovednosti: za volantem závodního vozu GEN3.“

Pablo Martino, šéf šampionátu Formule E, FIA:

„Mistrovství světa ABB FIA Formule E je proslulé svým přístupem zaměřeným na budoucnost. To platí jak pro podporu nových jezdců, tak pro vývoj technologií, což je jeden z důvodů, proč je čas strávený na trati v Misanu a Berlíně tak důležitý. Jsme pevnými zastánci toho, aby jezdci měli příležitost předvést své dovednosti, a jaké je lepší prostředí než samotné srdce závodního víkendu?“

Testovací den pro nováčky na Berlin E-Prix

Berlin E-Prix, která se koná za něco málo přes měsíc, bude mít také velmi očekávaný testovací den pro nováčky.Tato akce, která je naplánována na pondělí po závodech  mistrovství světa ABB FIA Formule E 9 a 10, které se pojedou v sobotu 11. května a v neděli 12. května, je přizpůsobena soutěžícím, kteří ještě nezažili vzrušení ze závodů Formule E. Pro všechny týmy je to povinná příležitost nasadit do této kvalifikace alespoň jednoho jezdce.

 

Piloti které můžeme sledovat:

Zane Maloney, Andretti Formule E:

 Andretti se chystá znovu vyzdvihnout talent Zane Maloneyho, který bude řídit týmové Porsche 99X Electric jak ve volném tréninku nováčků v Misanu, tak v nadcházejícím berlínském testu nováčků. Maloney, který se vrací, aby reprezentoval americký tým, je připraven dále upevnit svou roli oficiálního rezervního a vývojového jezdce týmu.  zajíždění cenných kol v Misanově tréninku. Bude to jeho čtvrté vystoupení s týmem, které staví na jeho zkušenostech z nováčkovského testu 2023 a také na jeho účasti ve volném tréninku nováčků v Římě a předsezónním testu 10. sezóny ve Valencii.

Maloney, který byl v listopadu loňského roku oznámen jako oficiální rezervní a vývojový jezdec Andretti Formule E, byl klíčový při poskytování strategické podpory pro vývoj simulátorů týmu v jeho sídle v Banbury. Jeho cesta pokračovala pozoruhodným začátkem jeho sezóny ve Formuli 2 2024 minulý měsíc v Bahrajnu, kde si zajistil dvě vítězství za sebou, což ho vyneslo na vrchol pořadí jezdců a upevnilo jeho status vůbec prvního jezdce Formule 2 na Barbadosu.

Paul Aron, Envision Racing:

V pouhých 20 letech je Aron oslavován jako jeden z nejzajímavějších mladých talentů v závodech monopostů, v současné době drží druhou pozici v pořadí Formule 2 pro tuto sezónu. Estonský jezdec, který má na svém kontě již působivá tři umístění na stupních vítězů ve své letošní první kompletní sezóně ve FIA Formuli 2, se rychle etabloval jako mimořádná naděje do budoucna.

V rámci příprav na Berlín se Aron s týmem ponoří do intenzivního simulátorového programu, aby se ujistil, že je na nadcházející výzvu důkladně připraven. Kromě toho se tým rozhodl dát Aronovi příležitost předvést své dovednosti v dnešním volném tréninku pro nováčky v Misanu, což ještě více zdůraznilo jejich důvěru v jeho schopnosti.

Jordan King, Mahindra Racing:

Vzhledem k tomu, že Nyck de Vries z týmu Mahindra Racing nebude k dispozici pro dvojzápas na letišti Tempelhof kvůli předchozímu angažmá ve světovém šampionátu vytrvalostních závodů FIA, tým se obrátí na Kinga, aby zaplnil prázdné místo. Ostřílený závodník s bohatými zkušenostmi s mezinárodními monoposty, včetně působení v IndyCar Series, FIA Formuli 2 a FIA Formuli 3, přináší bohaté zkušenosti. Poté, co v minulosti působil jako testovací jezdec týmu Manor Racing Formule 1, v současné době zastává klíčovou roli v oblasti simulátorů a vývoje v týmu Alpine F1.

Kingova obeznámenost s Mahindrou M10Electro je rozsáhlá, absolvoval osm testovacích dnů a nespočet hodin na týmovém simulátoru. Aby se připravil na Berlín, zúčastní se King také volného tréninku pro nováčky před 6. a 7. kolem v Misanu, čímž dále prokáže svou připravenost postavit se této výzvě.

Sheldon van der Linde, Jaguar TCS Racing:

Šampion DTM z roku 2022 Sheldon van der Linde se vrátí do paddocku Formule E a připraví se na dnešní test 0. volného tréninku. Jihoafričan a bratr Kelvina van der Lindeho, který nastoupil do týmu ABT CUPRA v 9. sezoně, se rychle aklimatizoval, když se loni v dubnu zúčastnil oficiálního berlínského testu nováčků týmu Jaguar TCS Racing. Jako bývalý šampión DTM a jezdec sportovních vozů Van der Linde dominoval dopolednímu průběhu testu, když zajel čas jen půl sekundy za nejrychlejším časem víkendu na E-Prix SABIC Berlín za podobných suchých podmínek.

č. Tým Vůz Pilot 
11 ABT CUPRA Formula E Team Mahindra M10Electro Tim Tramnitz
1 Andretti Formula E Porsche 99X Electric Zane Maloney
24 DS PENSKE DS E-TENSE FE23 Robert Shwartzman
4 Envision Racing Jaguar I-Type 6 Paul Aron
3 ERT Formula E Team ERT X24 Mikel Azcona
37 Jaguar TCS Racing Jaguar I-Type 6 Sheldon van der Linde
48 Mahindra Racing Mahindra M10Electro Jordan King
18 Maserati MSG Racing Maserati Tipo Folgore Yann Ehrlacher
5 NEOM McLaren Formula E Team Nissan e-4ORCE 04 Taylor Barnard
22 Nissan Formula E Team Nissan e-4ORCE 04 Caio Collet
13 TAG Heuer Porsche Formula E Team Porsche 99X Electric Matt Campbell

Zdroj: ABB FIA Formula E