FORMULE E na konferenci COP28: Elitní sport musí „dát všechno“, aby se stal udržitelnějším

Formule E, první sport na světě s nulovými emisemi uhlíku od svého založení, zahájí svou jubilejní desátou sezónu účastí na summitu OSN COP28 a výzvou elitním sportovním lídrům, aby ve svém úsilí o udržitelnost „dali vše“.Delegace zastupující mistrovství světa ABB FIA Formule E, jeho týmy a partnery bude na konferenci COP28 prezentovat, jak mohou vysoce výkonný sport a udržitelnost existovat společně bez kompromisů.

Jeff Dodds, generální ředitel Formule E:

„Vrcholový sport každý týden oslovuje miliardy diváků po celém světě. Sportovci patří mezi nejsledovanější a nejvlivnější lidi na planetě. Společně máme potenciál provést pozitivní změny pro udržitelnější budoucnost a povzbudit fanoušky, aby udělali totéž. Abych použil oblíbenou terminologii fotbalových manažerů, musíme do toho dát všechno.“

Formule E

Formule E byla koncipována v roce 2011 podnikatelem Alejandrem Aagem (nyní zakladatelem a předsedou Formule E) a FIA jako první plně elektrický šampionát monopostů v motoristickém sportu s jasným posláním předvést udržitelnou mobilitu v srdci ikonických světových měst.

První závod se konal v ulicích Pekingu v září 2014. Dnes, po devíti sezónách a 116 závodech, je Formule E prvním mistrovstvím světa s elektrickými pohony schváleným FIA a etablovala se jako nejudržitelnější sport na světě.

V minulé sezóně Formule E a FIA vyvinuly a představily závodní vůz GEN3 – nejrychlejší, nejlehčí, nejvýkonnější, nejúčinnější a nejudržitelnější elektrický závodní vůz, jaký byl kdy vyroben – schopný dosáhnout rychlosti 200 mph / 322 km/h a rekuperovat 600 kW energie.

Až se GEN3 v příští sezóně poprvé představí v Šanghaji, bude o 75 procent výkonnější a o 95 km/h rychlejší než první generace, která vyjela do ulic Pekingu. Jedním z nejvýznamnějších technologických pokroků je, že 50 % energie spotřebované vozem GEN3 v závodě pochází z rekuperačního brzdění.

Piloti Formule E ukázali, že udržitelnost ve sportu neznamená kompromis v kvalitě akce, a v minulé sezóně posunuli GEN3 na hranici možností a překonali všechny rychlostní a sportovní rekordy na trati s trojciferným počtem předjížděných kilometrů ve většině závodů.

Mezi výrobce v této řadě patří Jaguar, Porsche, Nissan, Mahindra, Maserati, DS Automobiles a ERT. Šampionát vytváří intenzivní testovací prostředí pro 11 týmů a partnery, aby inovovali technologie elektromobilů, díky nimž se „závod na silnici“ stále více přesouvá do elektromobilů v ulicích.

 

Delegace Formule E na konferenci COP28

Delegace Formule E, která se zúčastní konference COP28, se bude skládat z týmů a partnerů, včetně ABB, DHL, UNICEF, NEOM McLaren Formula E Racing Team, Envision Racing Formula E Team a dalších.

V roce 2020 se Formule E stala prvním sportem na světě, jehož cíle v oblasti snižování emisí byly potvrzeny iniciativou Science Based Target Initiative (SBTi). Je na dobré cestě dosáhnout svého cíle snížení o 45 % do roku 2030 v oblastech 1, 2 a 3.

10. sezóna mistrovství světa ABB FIA Formule E

Desátá sezóna mistrovství světa ABB FIA Formule E začíná v sobotu 13. ledna 2024 v Mexico City. Seriál se pak bude závodit v Diriyah, Hyderabadu, São Paulu, Tokiu, místě konání v Itálii, Monaku, Berlíně, Šanghaji, Portlandu a Londýně.

Summit COP28

Summit COP28 se koná v Dubaji ve Spojených arabských emirátech (SAE) od 30. listopadu do 12. prosince 2023. Jedná se o 28. výroční setkání OSN o klimatu, kde budou vlády diskutovat o tom, jak omezit budoucí změnu klimatu a připravit se na ni.

 

Shrnutí aktivit Formule E na COP28

úterý 5. prosince

DHL Masterclass s Julií Palle – pouze pro zvané

Místo: DHL Innovation Centre

Overview: Představení technologií a udržitelných přepravních řešení, která DHL vyvíjí v rámci šampionátu, a hodnoty, kterou v šampionátu spatřuje.

Overvies: Bloomberg Green na konferenci COP28 je pohlcující zážitek navržený tak, aby se ponořil do pragmatických strategií pro meziodvětvová opatření v oblasti klimatu.

 Středa 6. prosince

Formula E Green Zone Session – „Závod Formule E proti klimatickým změnám“ – otevřeno pro všechny držitele pasů do modré a zelené zóny

Místo: Hlavní scéna COP28 Green Zone (dubajský amfiteátr), Dubai Expo City

Čas: 11:30-12:30

Overview: Během zasedání Formule E, které bude moderovat David Garrido ze Sky Sports, uslyšíte, jak je tento plně elektrický šampionát motoristického sportu i nadále průkopníkem v oblasti motoristického sportu, technologií a udržitelnosti a poskytuje fanouškům velkolepé závodění a týmům a partnerům přední světové testovací prostředí pro vývoj špičkových udržitelných řešení.

Speakeři:

  • Jeff Dodds – generální ředitel, Formule E
  • Ian James – šéf týmu, NEOM McLaren Formula E Racing Team, šéf týmu
  • Sylvain Filippi – generální ředitel a technický ředitel, Envision Racing Formula E
  • Mike Umiker – výkonný ředitel, Energy Efficiency Movement
  • Fathi Tlatli, prezident pro globální automobilovou mobilitu ve společnosti DHL Customer Solutions & Innovation, DHL
  • Mluvčí UNICEF, Global Partnership Team

7.prosinec, čtvrtek

Panel Formule E ve Future Mobility Hub během Dne udržitelnosti ve sportu – otevřeno pro držitele vstupenek Future Mobility Hub

Místo: Future Mobility Hub DMCC, 1001 10th Floor, Uptown Tower Uptown Dubai

Čas: 17:15-18:00

Přehled: Během tohoto panelu si vyslechnete, jak týmy a partneři z Formule E spolupracují na vývoji špičkové závodní série a jak lze poznatky a technologie přenést na širší zákaznické  publikum a aplikace.

Panel sportovců Rámcové úmluvy OSN o změně klimatu Sport 4 včetně Lucase di Grassiho

Lokalita: Modrá zóna bude upřesněna

Čas: pátek 8. prosince bude upřesněn

 

Zdroj: ABB FIA Formule E

 

Formule E: Kalendář závodů na rok 2024