Formule E: Mahindra Racing podepsal s de Vriesem a Mortarou víceleté smlouvy

Tým Mahindra Racing s potěšením oznamuje podepsání víceletých smluv s Nyckem De Vriesem a Edoardem Mortarou, kteří budou od 10. sezóny mistrovství světa ABB FIA Formule E závodit za tým.

Tým Mahindra Racing v 10. sezóně

  1. sezóna znamená novou kapitolu v historii týmu Mahindra Racing – jediného indického týmu na startovním roštu a posledního zakládajícího týmu FIA Formule E, který závodí ve své původní identitě. Podpis dvou jezdců kalibru a zkušeností Mortary a De Vriese je pozitivním krokem na cestě týmu k tomu, aby se po obtížném startu do nových pravidel Gen3 v 9. sezóně opět stal kandidátem na titul.

Nyck De Vries se vrací do Formule E

De Vries se vrací do Formule E, ve které se stal prvním mistrem světa v 7. sezóně poté, co závodil ve Formuli 1 za Williams a Scuderia AlphaTauri. Se čtyřmi vítězstvími v ePrix v kariéře a dalšími čtyřmi pódiovými umístěními na svém kontě budou zkušenosti a postavení 28letého jezdce jako uchazeče o titul zásadním přínosem pro posun týmu vpřed.

Po působivé kariéře v motokárách zažila nizozemská hvězda stejně oslavovaný vzestup v monopostech, když nejprve vyhrál Formuli Renault Eurocup 2014, než navázal ve Formuli Renault 3.5 a GP3 Series titulem FIA Formule 2 2019.

De Vries bude v týmu pro 10. sezónu doplněn další z největších hvězd FIA Formule E – švýcarsko-italským pilotem Edoardem Mortarou. 36letý jezdec se objevil na scéně v roce 2010, kdy vyhrál jak korunu Formule tři, tak dvakrát triumfoval ve světoznámých ulicích Macaa.

Edoardo Mortara

Po dlouhé kariéře jednoho z předních závodůl DTM se Mortara vrátil k monopostům v roce 2017 při svém debutu ve Formuli E v Hongkongu a okamžitě zapůsobil, když během svého prvního víkendu v této kategorii získal pódium díky umístění na druhém místě. O rok později získal své první vítězství na stejném místě a od té doby přidal do svého životopisu dalších pět triumfů – plus šest dalších pódiových umístění.

Pozoruhodné je, že tato nová jezdecká dvojice vytváří partnerství mezi dvěma hlavními protagonisty v 7. sérii, přičemž Mortara skončil jen sedm bodů za pozdějším mistrem světa De Vriesem. Akvizice dvou nejzajímavějších talentů tohoto sportu znamená novou kapitolu v historii týmu s vizí vrátit se v nadcházejících letech do boje o titul. Pozoruhodné nové barvy týmových vozů budou odhaleny před zahájením sezóny v Mexico City 13. ledna 2024.

Generální ředitel Mahindra Racing Frédéric Bertrand k akvizici De Vriese a Mortary řekl:

„Jsem potěšen, že mohu přivítat Eda a Nycka do rodiny Mahindra Racing.  Jako tým se všichni vydáváme na cestu, abychom v nadcházejících letech přivedli tým Mahindra Racing zpět do čela startovního roštu.Se svou rychlostí a zkušenostmi budou Nyck a Edo hrát klíčovou roli při řízení týmu k tomuto cíli a vím, že každý se cítí velmi motivován s nimi pracovat. Stejně důležitý je pro tým chuť jezdců k dlouhodobému projektu, který z nich dělá perfektní volbu pro Mahindra Racing na začátku této cesty.Očekáváme, že příští rok bude dalším rokem vývoje a pokroku a v šampionátu, jako je Formule E, je nemožné dosáhnout úspěchu přes noc. Ale podpis Nycka a Eda, spolu s nováčky v širším týmu, položí pevný základ, na kterém můžeme stavět. Stejně jako se Mahindra Automotive snaží vést revoluci v komerčním prostoru, snažíme se sladit tyto ambice a inovace na trati. Podpora a synergie napříč značkou mezi oběma programy bude neocenitelná, protože naším cílem je podobně dosáhnout pokroku na správné cestě.“

Edoardo Mortara komentoval:

„Mám velkou radost, že se připojím k týmu Mahindra Racing. Je to tým, na který se dívám už několik let, jsou ve Formuli E od začátku šampionátu, takže je tam spousta zkušeností. Mezi lidmi jsem také cítil, že sdílíme stejné hodnoty. Máme před sebou skvělý projekt, ale vidím spoustu odhodlání a motivace od každého v týmu, a to je tak důležité. Mahindra je také velkým výrobcem automobilů s celosvětovou reputací. Jsem nesmírně hrdý na to, že jsem se připojil a  mohu eprezentovat tuto prestižní skupinu. Nemůžu se dočkat, až začneme, a jsem si jistý, že pokud vynaložíme nezbytné množství práce, budeme v budoucnu schopni být v tomto velmi konkurenčním šampionátu úspěšní.“

Nyck de Vries komentoval:

„Je opravdu vzrušující připojit se k tak významnému výrobci automobilů, jako je Mahindra, a reprezentovat ho ve Formuli E. Jsem obzvláště nadšený z budoucích plánů týmu. Základ je již silný a tým má všechny atributy k tomu, aby uspěl. Věřím, že do budoucna budeme schopni vytěžit z projektu a organizace ještě větší potenciál, takže být součástí tohoto procesu pro mě bylo velmi lákavé.Myslím, že není žádným tajemstvím, že tým měl trochu špatný start do Gen3, i když během druhé poloviny minulé sezóny se objevily pozitivní známky zlepšení. Věřím, že tým může i nadále stavět na těchto poznatcích a s dalšími změnami a plány do budoucna můžeme na začátku naší nové společné cesty učinit ještě větší kroky vpřed ve výkonu.Návrat do formule E bude jako návrat domů. Byl jsem součástí rodiny Formule E tři sezóny, znám všechny velmi dobře. Těším se, až budu zpátky ve známém prostředí a že budu zpátky někde, kde jsem si závodění vždy užíval.“

Předsezónní testy ve Valencii

De Vriesovy a Mortarovy přípravy na 10. sezónu se příští měsíc [23.-27. října] zrychlí při oficiálním předsezónním testu seriálu ve španělské Valencii na okruhu Ricardo Tormo.

Mahindra Racing

Mahindra Racing má silnou skupinu partnerů, včetně oficiálního partnera pro pohonné jednotky ZF a partnera pro e-kapaliny Shell. Maurice Lacroix, výrobce luxusních švýcarských hodinek, pokračuje jako oficiální časoměřič, zatímco Tech Mahindra pokračuje jako partner pro digitální transformaci.

 

Zdroj: Mahindra Racing

 

Formule E : Předběžný kalendář 10. sezóny. Tokio potvrdilo že bude hostit závod v příští sezóně