Formule E: Jakarta E-Prix 2022 – tým Mercedes-EQ Formula E Team

Stoffel Vandoorne získal páté místo ve vůbec první Jakarta E-Prix.Tým MERCEDES-EQ FORMULA E si zajistil důležité body v závodě ABB  FIA FORMULA E mistrovství světa v Indonésii. Stoffel Vandoorne dojel na pátém místě, Nyck de Vries byl nucen odstoupit ze závodu nikoliv vlastní vinou.

  • Stoffel zajel nejrychlejší čas ve své kvalifikační skupině a postoupil do čtvrtfinále, kde prohrál s Mitchem Evansem. Stoffel odstartoval E-Prix ze sedmého místa na startovním oštu poté, co byl penalizován Pascal Wehrlein.
  • Nyck zajel pátý nejrychlejší čas v kvalifikační skupině B a odstartoval závod z devátého místa.
  • Stoffel získal pozici v počáteční fázi a poté se pustil do stíhání vedoucí skupiny, aby nakonec projel cílem na pátém místě, čtyři sekundy za vítězem závodu Mitchem Evansem.
  • Nyck také bojoval o body až do konce závodu, kdy měl po kontaktu s André Lottererem defekt (za což pilot Porsche dostal pětisekundovou penalizaci) a musel svůj Stříbrný šíp 02 odstavit
  • Po období safety caru na začátku závodu byl závod prodloužen o 1:30 minuty a piloti v důsledku toho odjeli celkem 40 kol.
  • STOFFEL (121 BODŮ) vede mistrovství světa jezdců o pět bodů před Jean-Eric Vergnem (116 bodů). NYCK (65 BODŮ) je na šestém místě.
  • MERCEDES-EQ FORMULA E TEAM (186 BODŮ) vede po tomto devátém závodu sezóny pořadí šampionátu družstev. Na druhém místě je DS Techeetah (170 bodů).
  • Další závod ABB FIA Formule E 2021/22 mistrovství světa se bude konat 2. července 2022 v Marrákeši.
  • S8_Jakarta, Saturday, 4 June 2022 – LAT

STOFFEL VANDOORNE:

„Dnes to pro nás nebyl dokonalý závod, ale P5 je tak trochu omezením škod. E-Prix jsem odstartoval z P7 a závod se ne vždy vyvíjel tak, jak bychom si přáli. Myslím, že naše tempo bylo v zásadě solidní, ale bohužel jsem jednou minul aktivační zónu Attack Mode. Trošku jsem se tím pádem propadl a ztratil spojení s vedoucí skupinou. Kvůli tomu jen nemohl  bojovat o umístění na stupních vítězů a pak už to byl úplně jiný závod, ale tak to prostě je. Nyní se z toho musíme poučit. Skvěle jsme se zotavili a nejdůležitější je, abychom každý víkend bodovali.“

S8_Jakarta, Saturday, 4 June 2022 – LAT

 NYCK DE VRIES:

„Bohužel to byl neuspokojivý výsledek. Nebyl tam žádný skutečný problém. Ve skutečnosti si dokonce myslím, že jsme byli v závodě docela rychlí, i když jsem nebyl úplně spokojený s vyvážením vozu. Ale i tak jsme měli dobré umístění na to, abychom skončili šestý nebo sedmý. Bohužel došlo ke dvěma situacím, které mě vyřadily z pole. Nakonec jsem se rozhodl zkusit předjížděcí manévr na Andrého a on mi narazil do levé zadní pneumatiky a způsobil vážné poškození pneumatiky, takže nemělo smysl pokračovat. V tomhle závodě jsem měl hodně smůly, ale tak to prostě někdy bývá. To prostě k závodění patří, takže to musíme přijmout a pokračovat. V autě bylo velké horko, ale jinak to byl mimořádně úspěšný závod. Fanoušci byli fantastičtí a skvěle nás přivítali. Závodit zde bylo pro nás všechny opravdovým potěšením a už se těšíme na příští rok, kdy snad bude o něco chladněji!“

S8_Jakarta, Saturday, 4 June 2022 – LAT

 IAN JAMES, TEAM PRINCIPAL:

„Byl to pro nás tady v Jakartě náročný den. Za prvé: fenomenální událost sama o sobě. Bylo skvělé být konečně zpátky tady v Asii na mistrovstvím světa. Diváci byli úžasní, je skvělé vidět tolik nadšení pro Formuli E na novém místě. Z tohoto pohledu jsme si užili každou minutu. Upřímně řečeno, dnešní tréninky pro nás byly náročné po celou dobu. V kvalifikaci jsme nevyužili výkon, který jsme dosáhli. nasedli do auta, což vedlo k tomu, že se  piloti seřadili na startovním roštu na P7 a P9. Jak již bylo řečeno, věděli jsme, že máme příležitost se v závodě prosadit. Od začátku bylo jasné, že teploty tady budou hrát významnou roli. V tomto ohledu závod dobře probíhal. Bohužel Nyck měl smůlu, když utrpěl v polovině závodu defekt, který ho vyřadil z boje a musel odstoupit.  Stoffel zvládl závod velmi dobře  – i když nevydařený Attack Mode ho stál potenciální vyšší pozici a možnost bojovat s předními vozy. Nakonec ale odcházíme s  důležitými body. Z této události si rozhodně máme co odnést – pozitivní i méně pozitivní – a zajistíme, že se v Marrákeši se vrátíme ve formě. Přestože stále vedeme oba šampionáty, musíme se postarat, že ve zbývajících závodech stabilně získáme oba vozy na body.“

S8_Jakarta, Saturday, 4 June 2022 – LAT

Zdroj: MERCEDES-EQ FORMULA E TEAM

ABB FIA FORMULA E – Kalendář závodů 2022