FORMULE E dvojzávod v Berlíně – jak sledovat 2023 SABIC BERLIN E-PRIX

  • Německo vede mistrovství jezdců i týmů s Pascalem Wehrleinem a jeho týmem TAG Heuer Porsche Formula E Team na čele tabulky
  • Notoricky známé betonové stěny letiště Tempelhof budou pro piloty náročným testem, protože závodní vůz GEN3 poprvé soutěží v Evropě v roce 2023 SABIC Berlin E-Prix
  • 7. a 8. závod mistrovství světa ABB FIA Formule E završí první polovinu kalendáře 9. sezóny s Monakem, Jakartou, Portlandem, Římem a Londýnem.

2023 SABIC BERLIN E-PRIX

Příznivci Formule E na historickém okruhu Tempelhof Airport Circuit v Berlíně budou tento víkend poprvé v historii šampionátu povzbuzovat německý tým a jezdce v čele průběžného pořadí v roce 2023 ve dvojzávodu SABIC Berlin E-Prix.

Porsche 99X Electric se prokázalo jako srovnávací vůz v sezóně 9, kdy Pascal Wehrlein vyhrál dvakrát v prvních třech závodech a vedl světový šampionát jezdců a postavil svůj tým TAG Heuer Porsche Formula E do čela hodnocení týmů.

Jake Dennis z Velké Británie ze zákaznického týmu Porsche Avalanche Andretti Formula E je 24 bodů za Wehrleinem na druhém místě a pod tlakem Nicka Cassidyho (Envision Racing) jen o bod zpět na třetí místo po třech po sobě jdoucích umístěních na stupních vítězů.

Dvojnásobný šampion Jean-Éric Vergne (DS PENSKE) je jen dva body na čtvrtém místě, když dovedl k učebnicovému defenzivnímu vítězství v Hajdarábádu a skončil těsně druhý v Kapském Městě.

Jaguar I-TYPE 6 se od 4. závodu v Indii stal nejsilnějším konkurentem vozů s pohonem Porsche. Cassidy vedl vedení týmu Envision Racing,  který je v pořadí hned za německým výrobcem.

Tovární tým Jaguar TCS Racing konečně v São Paulu zúročil své vítězné tempo a hospodaření s energií a dosáhl výsledku 1:3, když Mitch Evans a týmový kolega Sam Bird (Jaguar TCS Racing) společně vystoupili na pódium. Ocitli se 42 a 46 bodů od nejvyššího místa v tabulce jezdců, ale čeká je ještě spousta závodů – berlínské závody dokončí první polovinu sezóny 9 – ve Formuli E se může všechno změnit.

António Félix da Costa (TAG Heuer Porsche) zaznamenal na začátku sezóny změněné závodní strategie – kontakt v zatáčkách 1 a 2 v Diriyah je ukázkovým příkladem – a ujel Wehrleinovi. Ale da Costa dosáhl na svého německého týmového kolegu umístěním na stupních vítězů v Indii a poté úžasným posledním vítězstvím v Kapském Městě s nezapomenutelným tahem na bývalého týmového kolegu Vergneho. Da Costa se v Berlíně osvědčil dvěma výhrami ve finále 6. sezóny, které ho poháněly k titulu. Pouze on, Sébastien Buemi (Envision Racing) a Lucas di Grassi (Mahindra Racing) se v Tempelhofu více než jednou ve Formuli E dostali na nejvyšší stupínek.

Úřadující šampion Stoffel Vandoorne (DS PENSKE) je v tabulce na 11. místě s více než 60 body. Udržení titulu se nyní zdá být  jako nedostižný sen, ale formu kolem Tempelhofu má s vítězstvím a dvěma umístění na stupních vítězů. Dominance dvojzápasu v Berlíně by belgického pilota vrátila zpět do hry.

 Photo Xavi Bonilla / DPPI

Návrat do Tempelhofu

Berlín je jediným městem, které hostilo závod v každé sezóně Formule E – celkem 16. Okruh Tempelhof Airport Street Circuit o délce 2,4 km na okraji německého hlavního města je jedinečnou výzvou pro týmy a jezdce a je oblíbený u mnoha z nich . Řešení betonových desek s vysokou přilnavostí a energii pohlcujících betonových desek původně navržených pro letadla – nikoli pro špičková elektrická závodní auta – znamená, že pneumatiky Hankook budou na abrazivním povrchu zatlačeny na své limity.

 

Phil Charles, technický manažer Jaguar TCS Racing:

„Berlín je pro šampionát jedinečná závodní událost – několik dlouhých a rychlých zatáček a neobvyklý povrch trati. Povrch nazývám „pebblemac“, protože je ve skutečnosti tvořen velkými betonovými bloky s kameny – oblázky – vtlačenými do  povrchu. Tyto kameny jsou na pneumatiky agresivní, a přestože se jedná o krátké kolo, procento času stráveného v zatáčkách je poměrně vysoké, takže nastavení vozu musí odpovídat typu zatáčky. Navíc je to náročný závod z hlediska energetického managementu, takže v Berlíně je o čem přemýšlet, ale je to skvělá trať, na kterou se dá jet.“

 

KDY SE SLEDOVAT

FP1 pro SABIC Berlin E-Prix začíná v pátek 21. dubna v 17:00 středoevropského letního času (SELČ).

FP2 začíná v sobotu v 08:10 SELČ a následuje kvalifikace od 10:40 SELČ. 7. kolo 9. sezóny začíná od 15:00 SELČ.

FP3 začíná v neděli ráno v 08:10 SELČ s kvalifikací v 10:40 SELČ. 8. kolo začíná od 15:00 SELČ.

 

SLEDUJTE ŽIVĚ!

Sledujte dění na trati tak, jak se děje v novém závodním centru. Mějte přehled o živém načasování – který zahrnuje interaktivní mapu tratě v reálném čase a možnost sledovat piloty během každé jízdy každé E-Prix – plus nejdůležitější body, podrobné zprávy o relacích, exkluzivní rozhovory, všechna umístění a výsledky, stejně jako data, přehled a reakce na trati.

KDE SLEDOVAT?

Zjistěte, jak sledovat akci živě v každé zemi, navštivte: fiaformulae.com/en/ways-to-watch

EVROPA

NĚMECKO:

Oba závody budou živě v domově Formule E, ProSieben. Fanoušci budou také moci sledovat volné tréninky a kvalifikaci živě na Ran.de. Tým Ran Racing bude jako obvykle podávat zprávy z místa a bude přinášet všechny klíčové příběhy přímo z paddocku.

SPOJENÉ KRÁLOVSTVÍ:

Sledujte dění z obou závodů živě na Channel 4. Všechny relace budou také živě na kanálu Channel 4 Sport YouTube. Eurosport 2 bude také živě sledovat oba závody s rozsáhlými nejdůležitějšími informacemi. Discovery+ také přinese fanouškům ze Spojeného království speciální pokrytí ze všech relací.

FRANCIE:

Fanoušci mohou sledovat živou akci ze závodu na L’Equipe.fr, ze záznamu ze sobotního závodu na La Chaine L’Equipe. Nedělní závod bude živě vysílán na La Chaine L’Equipe a L’Equipe.fr, s vyhrazeným sestavováním a analýzou. Tým z L’Equipe bude také na místě v Berlíně a poskytne fanouškům ve Francii všechny nejnovější zprávy z paddocku. Eurosport 1 také ukáže oba závody živě, zatímco Eurosport.com bude ukazovat všechny relace živě.

ITÁLIE:

Sobotní závod bude živě vysílán na Mediaset’s Channel 20, zatímco nedělní závod bude živě vysílán na Italia Uno. Všechny relace dostupné živě na SportMediaset.it .Sky Sports také přinese kvalifikační a závodní relace živě na Sky Sports Arena se všemi relacemi na jejich digitálních platformách a vyhrazené zpravodajství během víkendu.

HOLANDSKO:

Užijte si všechny relace na Ziggo Sport Racing, s nejdůležitějšími informacemi v Ziggo Sport, Select a Racing. Eurosport 2 bude také během víkendu poskytovat živé vysílání na lineárních a digitálních kanálech s nejdůležitějšími momenty na Eurosportu 2.

ZBYTEK EVROPY

Ve zbytku Evropy (kromě Itálie) budou všechny relace živě na lineárních a digitálních platformách Eurosportu. Eurosport poskytne na zakázku živé přenosy ze závodu na Eurosport 2, zatímco všechny relace budou živě vysílány na Discovery + / Eurosport.com a Eurosport Extra. Tyto platformy také poskytnou jednorázovou destinaci pro všechny potřeby fanoušků Formule E. Nejdůležitější informace ze závodu budou zveřejněny na Eurosport 1.

 

Zdroj: ABB FIA FORMULA E

 

ABB FIA Formula E – kalendář závodů na rok 2023