FORMULE E debutuje v Jižní Africe – Jak sledovat 2023 Cape Town E-Prix

  • ABB FIA Mistrovství světa Formule E poprvé tuto sobotu 25. února závodí v Jižní Africe
  • 2023 Cape Town E-Prix se koná v ulicích poblíž exotických městských pláží a Stolová hora poskytuje ikonické pozadí
  • Porsche vede po čtyřech závodech 16závodní sezóny v pořadí jezdců a týmů

2023 Cape Town E-Prix

Kapské Město bude tuto sobotu (25. února) hostit další závod ABB FIA Mistrovství světa Formule E, poprvé  série závodí v subsaharské Africe a druhý ze tří po sobě jdoucích závodů v nových hostitelských městech.

Stolová hora bude tento víkend velkolepou kulisou 5. kola v ulicích Kapského Města, po nezapomenutelném debutovém závodě v indickém Hyderabadu,  a s další zastávkou v brazilském São Paulu.

Čtvrť Green Point v Mother City poskytuje místo pro plánovaných 30 kol vysokorychlostního okruhu o délce 2 921 km, který se bude procházet kolem stadionu DHL a obcházet pobřeží s výhledem na ostrov Robben.

Očekává se, že trať bude nejrychlejší v 16-ti závodů sezóny a bude obsahovat hrbolaté brzdné zóny, úzkou šikanu v zatáčkách 4, 5 a 6 a rychlý, úzký úsek uprostřed kola, který bude výzvou pro 22 jezdců a jejich stroje GEN3. – nejrychlejší, nejlehčí, nejvýkonnější a nejefektivnější elektrické závodní auto, jaké bylo kdy vyrobeno.

 

PORSCHE určuje tempo

Po čtvrtině sezóny je tým TAG Heuer Porsche Formule E a pilot Pascal Wehrlein na čele mistrovství světa týmů i jezdců. Dvojnásobné vítězství německého pilota v Diriyah následovalo po stupních vítězů při zahájení sezóny v Mexico City. Hyderabad se ukázal jako test pro stuttgartského výrobce s technickým problémem, který ohrozil Wehrleinův víkend prostřednictvím těžkého tréninku.

Wehrlein a Porsche byli schopni najít hlavní příčinu problému a zotavili se, aby závodili s Wehrleinem po domácím čtvrtém místě za Antóniem Félixem da Costou na třetím místě, což znamená, že německý tým je ve své čtvrté sezóně poprvé v čele pořadí Formule E.

Porsche to v Hajdarábádu nemělo po svém. Pilot týmu Avalanche Andretti Formule E Jake Dennis, poháněný Porsche 99X Electric Gen3, po kolizi s René Rastem (NEOM McLaren Formula E Team) vynechal potenciální umístění v první trojce. Výsledné 16. místo se ukázalo jako drahé pro Dennise, který vyhrál 1. závod v Mexiku a skončil druhý v obou závodech Diriyah, což Wehrleinovi umožnilo rozšířit svou výhodu v pořadí před Dennisem, který zůstává druhý.

Jean-Éric Vergne vyhrál 4. závod v Hajdarábádu, aby odstartoval éru GEN3 pro dvojnásobného šampiona a tým DS PENSKE defenzivní jízdou.

DS PENSKE, pro mnohé favority na začátku sezóny, se po třech kolech 9. sezóny potýkal s pouhými sedmi body, ale Vergneho vítězství pomohlo týmu projet 36 šachovnicovou vlajku..

Vergne vedl od 15. kola poté, co překonal Sébastiena Buemiho z Envision Racing a využil všechny své zkušenosti, aby zadržel pozdní svěřence týmového kolegu Nicka Cassidyho, aby získal bouřlivé vítězství a dostal se na třetí místo v hodnocení jezdců.

Cassidy zamířil na silnou sekundu a měl v ruce asi čtyři procenta využitelné energie před vítězem závodu Vergnem, který se vydal do posledních pár kol.

„Mám za tým obrovskou radost,“ řekl Vergne. „Byly to velmi těžké tři závody a nemohl jsem být na svůj tým hrdější, protože jsme se nikdy nevzdali. Stále tlačíme a na výsledku nezáleží – jsem velmi hrdý na všechny kluky.Máme dobré auto, možná v tuto chvíli ne nejlepší, ale budeme i nadále velmi tvrdě pracovat, abychom byli nejlepší a vrátili se do šampionátu. To je to, co děláme, nikdy se nevzdáváme.“

Pro Jaguar TCS Racing v Hajdarábádu nebylo tempo tím zásadním. Mitch Evans obsadil Julius Baer Pole Position  a hned na začátku se dvojice umístila v první šestce – s pozitivním  hospodaření s energií, o čemž svědčí výkon vozů Envision Racing poháněných Jaguarem.

Nebýt skluzu do jeho týmového kolegu na vlásence, zdálo se že oba Jaguary budou schopné bojovat s Vergnem vpředu v závěrečné fázi. Bird se rychle omluvil za chybu, která předčasně ukončila závod jak pro Birda, tak pro týmového kolegu Mitche Evanse.

V Kapském Městě se Bird a tým pokusí sjednat nápravu.

„Měli jsme skvělé auto a zklamal jsem svůj tým,“ řekl. „Cítím se opravdu špatně, ale máme závod v Kapském Městě, abychom to zkusili napravit. Dobrá věc je, že máme rychlé auto.“

Jihoafrický rodák a šéf týmu Jaguar TCS Racing James Barclay řekl: „Když jsem vyrostl v Jižní Africe a sledoval tam poslední závod mistrovství světa v roce 1993 v Kyalami, je to pro mě i ostatní členy týmu z Jižní Afriky hrdý okamžik. být součástí návratu závodů nejvyšší úrovně do této nadšené motoristické země.“

Závodník Kelvin van der Linde narozený v Johannesburgu se tento týden dozvěděl, že zůstane v sestavě týmu ABT CUPRA místo zraněného Robina Frijnse, což znamená domácí debut ve Formuli E pro jihoafrického pilota o stejném víkendu, kdy jeho bratr Sheldon závodí ve sportovních vozech v Kyalami.

Pro ABT to byl zatím těžký návrat do Formule E, bez bodů a nejlepším 11. místem pro Nico Muellera v Hajdarábádu. Věci se v týmu pomalu zlepšují a Van der Linde se bude těšit na domácí podporu, aby provedla na domácí trati v  Kapském Městě.

 

KDY SE SLEDOVAT

FP1 pro Cape Town E-Prix začíná v pátek 24. února v 17:00 SAST (15:00 GMT).

FP2 následuje v 09:10 SAST (07:10 GMT) v sobotu 25. února s kvalifikací od 11:40 SAST (9:40 GMT). 5. závod 9. sezóny začíná od 16:00 SAST (14:00 GMT).

 

SLEDUJTE ŽIVĚ!

Sledujte dění na trati, co probíhá ve zcela novém závodním centru. Mějte přehled o živém načasování – který zahrnuje interaktivní mapu tratě v reálném čase a možnost sledovat jezdce během každé jízdy každé E-Prix – plus nejdůležitější body, podrobné zprávy o relacích, exkluzivní rozhovory, všechna umístění a výsledky, stejně jako data, přehled a reakce na trati.

 

KDE SLEDOVAT

Zjistěte, jak sledovat závod živě v každé zemi na fiaformulae.com/en/ways-to-watch

AFRIKA: V celé subsaharské Africe sledujte živou akci z kvalifikace na platformě SuperSport a SuperSport Motorsport. Závody budou uvedeny na SuperSport Motorsport. V Jižní Africe bude  partner pro neplacené vysílání eTV pokrývat kvalifikace na jejich kanálu eReality se závodní akcí na eTV.

 

EVROPA

NĚMECKO:

závod bude živě v domově Formule E, ProSieben. Fanoušci budou také moci sledovat volné tréninky a kvalifikaci živě na Ran.de.

Velká Británie:

Sledujte závody živě na Channel 4 a sledujte všechny závody prostřednictvím All4. Diváci budou také moci sledovat všechny relace z Cape Town ePrix živě na Channel 4 Sport YouTube. Eurosport 1 bude také živě sledovat závod s nejdůležitějšími momenty na Eurosportu 2. Discovery+ také přinese fanouškům ze Spojeného království speciální zpravodajství ze všech relací.

FRANCIE:

Eurosport 1 přinese závod živě, zatímco Eurosport.com bude přenášet živě všechny relace. Fanoušci mohou sledovat závod ze záznamu na La Chaine L’Equipe.

ITÁLIE:

Závod bude živě vysílán na Mediaset’s Channel 20, všechny relace budou k dispozici živě na SportMediaset.it. Sky Sports bude také přenášet závod živě na Sky Sports 257 se všemi relacemi na svých digitálních platformách a vyhrazeným zpravodajstvím během víkendu.

NIZOZEMSKO:

užijte si závod na Ziggo Sport a Ziggo Sport Select. Eurosport 2 bude také během víkendu poskytovat živé vysílání na lineárních a digitálních kanálech.

 

ZBYTEK EVROPY

Ve zbytku Evropy (kromě Itálie) budou všechny relace živě na lineárních a digitálních platformách Eurosportu. Eurosport bude poskytovat na zakázku živé přenosy ze závodu na Eurosport 1, zatímco všechny relace budou živě vysílány na Discovery + / Eurosport.com a Eurosport Extra. Tyto platformy také poskytnou jednorázovou destinaci pro všechny fanoušky Formule E.

 

Zdroj: ABB FIA Formula E

 

Více informací naleznete ZDE

 

ABB FIA Formula E – kalendář závodů na rok 2023