Formula E: Rome E-Prix 2021 – Závod 2 Vítězství týmu MERCEDES-EQ FORMULA E

Stoffel Vandoorne zajistil druhé vítězství sezóny pro MERCEDES-EQ FORMULA E TEAM po neuspokojivém prvním závodě víkendu. MERCEDES-EQ FORMULA E TEAM se vrátil zpět vítězstvím ve druhém závodě E PRIX ROMA, když získal své druhé vítězství v kategorii Formule  E.

  • Stoffel zopakoval svůj sobotní silný výkon a postoupil ve své kvalifikační skupině do soutěže Super Pole, kde jako první získal čas na kolo na osychající trati. Do druhého víkendového závodu se kvalifikoval na startovním roštu čtvrtý.
  • S využitím prvního útočného režimu ze tří se Stoffel ujal vedení závodu a zůstal vpředu až do mávnutí šachovnicového praporu. Bylo to jeho druhé vítězství ve Formuli E a zároveň druhé pro tým v této sezóně.
  • Nyck byl v kvalifikaci ve skupině 1 a musel vyjet na mokrou trať, kdy podmínky byly nejhorší. Zajistil P18 na roštu.
  • Nyck zahájil druhý závod víkendu z P17 poté, co byl soupeři uložen trest. Probojoval se do první desítky, dokud ho kontakt s autem Sama Birda v posledním kole nevyřadil ze závodu.
  • Nyck zajel nejrychlejší kolo závodu s časem 1: 40,771, zatímco Stoffel získal nejrychlejší kolo ze všech, kteří skončili v první desítce (1: 41,820).
  • Po čtvrtém kole sezóny je tým Mercedes-EQ Formule E (65 bodů) na druhém místě v šampionátu týmů.
  • Příští závodní víkend mistrovství světa ABB FIA Formule E se bude konat ve dnech 24. – 25. dubna ve Valencii na okruhu Ricardo Tormo.

 

S7_Rome, Sunday, 11. dubna 2021 – LAT Images

IAN JAMES (TEAM PRINCIPAL):

„Řekl jsem to již včera: tento tým prokázal svoji odolnost po celý víkend. Celý tým odvedl vynikající práci a pracoval až do pozdních hodin, aby zajistil opravu obou našich vozů pro dnešní akci na trati. Nebylo to snadné, ale podali úžasný výkon a aby vše stihli pro FP3. Po náročném včerejšku jsme vymazali, co bylo včera a přistupovali k tomuto dni tak, jak jsme to vždy měli dělat a jak jsme dosud dělali: nový den s novými příležitostmi pro tým. Dnešek nám přinesl vytouženou odměnu.

Nelíbí se mi název dominantní výkon, protože by to podkopalo dnešní výkony všech ostatních týmů a pilotů, ale myslím, že Stoffelův výkon lze nazvat téměř dokonalým. V úvodních kolech závodu se vyhnul problémům a poté se mu podařilo probojovat až na vrchol. Gratuluji jemu a celému týmu, který k tomu napomohl. Nyck dnes měl opět menší štěstí. Dlouho bojoval o body, dostal se až z P17, ale viděli jsme, co se stalo v posledním kole; měl nehodu a nemohl závod dokončit. Je škoda, že tento víkend se mu nepodařilol bodovat, ale opět ukázal, čeho je schopen.

Po druhém závodním víkendu sezony s druhým vítězstvím sezóny mám velmi dobrý pocit. Ale také víme, že ne každou příležitost, kterou jsme tento víkend měli, jsme dokázali proměnit ve výsledek – ať už to bylo či nebylo v našich silách. Máme radost, že za dva týdny budeme znovu závodit ve Valencii, abychom mohli světu ukázat, co v nás je. “

 

S7_Rome, neděle 11.dubna 2021 – LAT Images

Stoffel Vandoorne

„Dnešek byl vykoupením za včerejšek. Tempo a auto byly po celý víkend skvělé a dnes se nám i přes náročné podmínky na trati povedl služný kvalifikační závod. Během závodu jsem věděl, že mám tempo na vítězství. Chci poblahopřát svému týmu. S útočným režimem jsme měli velmi dobrou strategii a v případě potřeby se nám podařilo vytvořit mezeru. Jsem rád, že se nám to dnes podařilo s tímto týmem“

„Jaké úžasné vítězství! Do jisté míry vyrovnává to, co se stalo včera. Vítězství v dnešním závodě je určitě dobrý pocit. Včerejšek byl opravdu horskou dráhou emocí. Nejprve pole position a poté naše velké tempo, potom přišel incident v prvním kole a následným posunem přes  pole, abychom dohnali ztrátu, a nakonec nehoda, když jsem se musel vyhnout Lucasovi. Všechno to bylo docela frustrující a možná jsme mohli vyhrát už včera. Zakončit dnes víkend na tak vysoké úrovni je fantastický pocit. Rád bych poděkoval všem v týmu a zejména mým mechanikům, kteří si odvedli úžasnou práci a auto po nehodě opravili. Ale dnes bylo všechno prostě perfektní, včetně strategie týmu, která mi pomohla dostat se před Simse Nebyl jsem si jistý, co můžeme během safety caru těsně před koncem, ale přesto jsem měl dostatek výkonu, abych mohl bránit svou pozici.  Ve vedení  jsem se necítil úplně skvěle, ale v posledním kole jsem neudělal chybu a podařilo se mi zajistit vítězství, což se nakonec počítá. “

S7_Rome, neděle 11.dubna 2021 – LAT Images

Nyck de Vries

„Dnešek byl těžký. Ráno jsme se museli přizpůsobit měnícím se povětrnostním podmínkám během kvalifikace. Měli jsme na zřeteli, že je musíme využít co nejlépe. Byl to relativně vyrovnaný závod , ale v posledním kole, když jsme bojovali o P10, došlo k závodnímu incidentu. Když to hodnotím zpětně, řekl bych, že jsem se příliš snažil získat bod, který nebyl nezbytný, protože po závodě byla udělena řada trestů. Zajeli bychom také nejrychlejší kolo závodu. Ale dnes to prostě nemělo být dnes. “

 

S7_Rome, neděle 11. dubna 2021 – LAT Images