FORMULA E : Kde sledovat  2023 JULIUS BAER SÃO PAULO E-PRIX

  • Závod mistrovství světa ABB FIA Formule E se jede ve třetím novém hostitelském městě São Paulu po Kapském Městě a Hajdarábádu
  • Německo vede mistrovství jezdců i týmů, na čele tabulky jsou Pascal Wehrlein a TAG Heuer Porsche Formula E Team
  • Očekává se karnevalová atmosféra, protože brazilští jezdci Lucas di Grassi a Sérgio Sette Câmara se budou snažit překonat soupeře na domácí půdě

E-Prix Julius Baer São Paulo 2023

E-Prix Julius Baer São Paulo 2023 tuto sobotu završí hattrick nových hostitelských měst v mistrovství světa ABB FIA Formule E v dosavadní sezóně.

Závod v Brazílii následuje po debutu Formule E v Kapském Městě a Hyderabadu a má být dalším vrcholem 9. sezóny a začátkem éry GEN3 v šampionátu.

Hrdinu rodného města a bývalý šampion Lucas di Grassi (Mahindra Racing) doplní  krajan Sérgio Sette Câmara (NIO 333 Racing), zatímco se 22 jezdců připravuje na závod na 2,96 km dlouhém 11-zatáčkovém okruhu na Sambadrome, který před měsícem představovaly exotické karnevalové tanečnice v São Paulu.

„Nemůžu se dočkat, až budu závodit v São Paulu,“ řekl první „setník“ závodu Formule E 100 a šampion 3. sezóny Lucas di Grassi.Jsem ze São Paula, narodil jsem se jen pár minut [od trati] a vyrostl jsem tam. Bude to úžasné závodění před mými domácími fanoušky. Od prvního závodu Formule E to byl sen. Bylo to párkrát blízko a nestalo se to tak docela, ale po 10 letech tvrdé práce a vytrvalosti se to konečně stalo v sezóně 9 a na začátku GEN 3. Je to pro mě velmi emotivní, že tam závodím.Okruh na Sambadromu se zdá úžasný a tisíce lidí, kteří se rádi připojí na karneval a stráví nějaký čas v Brazílii, budou moci zůstat na závod, Zero Summit a velký hudební festival, který se bude konat ve stejný víkend. Jsem si jistý, že vášniví Brazilci zaplní tribuny.“

Robin Frijns z ABT CUPRA se vrátí k závodění tuto sobotu v Brazílii. Po zranění od prvního závodu sezóny 9 se nizozemský pilot vrátí za volant s cílem získat první mistrovské body týmu v GEN3.

 

Dosavadní  průběh sezony:

Úvodní E-Prix Kapského Města zaplnila tribuny na první cestě Formule E do subsaharské Afriky, přičemž Stolová hora poskytla kulisu, která nemá v elitním motorsportu obdoby. Následovala jedna z nejpamátnějších a určitě nejrychlejších E-Prix v historii Formule E.

Ultravysokorychlostní okruh se ukázal jako poměřovací laťka, protože veteráni Sébastien Buemi (Envision Racing), Sam Bird (Jaguar TCS Racing) a Edoardo Mortara (Maserati MSG Racing)  se setkali s výzvoupřed závodem a nováček Sacha Fenestraz( Nissan Formula E Team) zajel historicky nejrychlejší kolo v sérii a upevnil svou první Pole Position Julius Baer.

Závod byl nezapomenutelný, protože dva bývalí týmoví kolegové se třemi tituly mezi sebou  António Félix da Costa (TAG Heuer Porsche Formua E Team) a Jean-Éric Vergne (DS PENSKE) bojovali do posledních sil o nejvyšší stupínek na stupních vítězů. Da Costa odjel bouřlivý závod z 11. místa na startovním roštu až ke svému prvnímu vítězství pro tým.

Čtvrtina sezóny směřovala do Kapského Města a Pascal Wehrlein (TAG Heuer Porsche Formula E Team) vedl v obou mistrovstvích světa jezdců, zatímco stuttgartský výrobce se rozhodl ovládnout týmy. Dvoj vítězství pro německého pilota v Diriyah následovalo po stupních vítězů při zahájení sezóny v Mexico City.

Hajdarábád se ukázal jako test pro stuttgartského výrobce s technickým problémem, který ohrozil německý víkend. Našli však příčinu a Wehrlein se probojoval na čtvrté místo.

V Kapském Městě vyvázl Wehrlein opět relativně bez újmy se zdravým 18bodovým náskokem v  pořadí poté, co se v 9. zatáčce probrzdil a  dostal se do kolize se Sébastienem Buemim.  Byla to „jasně moje chyba,“ řekl  Wehrlein.

Porsche a Wehrlein možná vedou v pořadí, ale to není úplný příběh. Sam Bird a Jean-Éric Vergne vedli jen o pár kol méně než německý pilot a druhý Jake Dennis.

Smůla a střet Hajdarábádu mezi Jaguary zbrzdil bodový zisk týmu navzdory silnému tempu a pokroku, protože vývojový závod pokračuje bleskovým tempem. Stačí se podívat na Envision Racing držícím se  druhém místě v tabulce týmů s I-TYPE 6, abyste získali představu o potenciálu Jaguaru. Po sobě jdoucí umístění mimo bodované pozice není nikdy dobré, ale sezóna je na začátku, čeká nás 11 závodů, počínaje São Paulem tuto sobotu takže ještě je čas vše změnit.

Zdá se, že Vergne je momentálně jezdcem ve formě a Wehrlein bude mít oči vycvičené v zrcátkách, protože jediný dvojnásonný šampion Formule E po historické defenzivní jízdě obsadil první místo v Hajdarábádu a druhé v Kapském Městě. Francouzský pilot  se bude snažit zúročit hattrickem se stříbrem v  São Paulu.

 

Letmý start GEN3:

Během osmi závodů se polesitterovi nepodařilo proměnit vítězství v závodě, přičemž vůz GEN3 nabízí spoustu příležitostí k předjíždění – da Costa  z 11. místa na startovním roštu v Kapském Městě a Wehrlein z devátého místa v Diriyah jsou dva hlavní příklady. Pouze v jenom z předchozích závodů v  historii Formule E  zvítězil pilot startující z nižšího místa na roštu (di Grassi v Mexiku 2017, z 15. místa). Kapské Město se také ukázalo být nejtěsnějším cílem závodu ve 22 kolech za pouhých 0,281 sekundy.

 

Brazílie a São Paulo – domov legend motoristických závodů:

Legendární Ayrton Senna: trojnásobný mistr světa jezdců Formule 1 a dvojnásobný vítěz v Interlagosu, na domácí půdě v São Paulu; Emerson Fittipaldi – další vítěz titulu F1 pocházející z města a dvojnásobný šampion; a Nelson Piquet starší, narozený v Riu de Janeiru, další trojinásobný šampion udával tón legendárnímu dědictví motoristického sportu.

Tato země má vášeň pro motorsport,  a generace vyrůstající sledují své hrdiny a idoly reprezentující svou zemi na světové scéně.

„Když jsem byl malý, sledoval jsem Formuli 1,“ řekl Sérgio Sette Câmara z NIO 333 Racing. „Je to určitá kultura v Brazílii  a důvodem je to, že přechází od prarodičů k rodičům a k dětem. Pamatuji si, jak jsem s dědou, otcem a strýcem sledoval závody a všichni byli hodně ovlivněni Emersonem Fittipaldim; Nelsonem Piqueten (Sr.) také. Samozřejmě to přenášejí na nás děti a my jsme se opravdu naučili vážit si našeho idoly. Pilot, který byl opravdu na vrcholu, když jsem byl dítě, byl Felipe Massa, protože byl u Ferrari a vyhrával závody. Viděli jste to a pomysleli jste si: ‚Wow, řídí slavné červené auto a vyhrává závody; to je to, čím mohu být. Opravdu si myslím, že to byl on, kdo mě inspiroval, spolu s Rubensem (Barrichello), protože vyhrávali závody a byli na nejvyšší úrovni motoristického sportu, když jsem byl dítě. Byl jsem tam v Interlagosu v poslední zatáčce v roce 2008, kde na konci prohrál o titul F1 s Lewisem (Hamiltonem). Trvalo 10 minut, než si diváci uvědomili, co se stalo.“

Ve Formuli E jsou brazilští hrdinové, kteří se stali průkopníky závodů elektrických motorů na nejvyšší úrovni a přinášejí dědictví motoristického sportu novému, vždy nadšenému publiku. Šampion 3. sezóny Lucas di Grassi je hrdým rodákem ze São Paula. Nelson Piquet Jr. šel ve stopách svého otce, aby získal titul na vrcholu tohoto sportu, když zpečetil úvodní šampionát Formule E v roce 2014/15.

Massa byl součástí seriálu také ve své době s Venturi – stejně jako synovec velkého Ayrtona Senny Bruno a Felipe Nasr. Sette Câmara a di Grassi očekávají tento víkend domácí podporu.

 

KDY SE SLEDOVAT

FP1 na Julius Baer São Paulo E-Prix začíná v pátek 24. března v 16:30 brazilského standardního času (GMT -3 hodiny).

FP2 následuje v sobotu v 07:30 místního času (10:30 GMT) s kvalifikací od 9:40 (12:40 GMT). 6. kolo 9. sezóny začíná od 14:00 místního času (17:00 GMT).

 

SLEDUJTE ŽIVĚ!

Sledujte dění na trati, jak se děje ve zcela novém závodním centru. Mějte přehled o živém vysílání – které zahrnuje interaktivní mapu tratě v reálném čase a možnost sledovat  piloty během každé jízdy každé E-Prix – plus nejdůležitější body, podrobné zprávy o relacích, exkluzivní rozhovory, všechna umístění a výsledky, stejně jako data, přehled a reakce na trati.

KDE SLEDOVAT

Více informací jak sledovat akci živě v každé zemi, naleznete ZDE:

BRAZÍLIE: Místní fanoušci mohou sledovat všechny akce závodu Julius Baer São Paulo 2023 v rámci Band TV a BandSports spolu s digitálním pokrytím na BandPlay a bandsports.com.br.

 

EVROPA

NĚMECKO: závod bude živě v domově Formule E, ProSieben. Fanoušci budou také moci sledovat volné tréninky a kvalifikaci živě na Ran.de.

Spojené království: sledujte dění ze závodu živě na kanálu Channel 4 Sport YouTube – to nejdůležitější se bude přinášet na Channel 4 v neděli v 9:00. Eurosport 2 bude také sledovat závody živě a nejdůležitější události. Discovery+ také přinese fanouškům ze Spojeného království speciální pokrytí ze všech relací.

FRANCIE: Eurosport 1 bude přenášet závod živě, zatímco Eurosport.com bude přibližovat všechny relace živě. Fanoušci mohou sledovat závod ze záznamu na La Chaine L’Equipe.

ITÁLIE: Závod bude živě vysílán na Mediaset’s Channel 20, přičemž všechny relace budou dostupné živě na SportMediaset.it. Sky Sports také ukáže závod živě na Sky Sports Uno se všemi relacemi na svých digitálních platformách a specializovaným zpravodajstvím během víkendu.

NIZOZEMSKO: Užijte si všechny relace na Ziggo Sport Racing, s nejdůležitějšími informacemi v Ziggo Sport, Select a Racing. Eurosport 1.

ZBYTEK EVROPY

Ve zbytku Evropy (kromě Itálie) budou všechny relace živě na lineárních a digitálních platformách Eurosportu. Eurosport poskytne na zakázku živé přenosy ze závodu na Eurosport 2, zatímco všechny relace budou živě vysílány na Discovery + / Eurosport.com a Eurosport Extra. Tyto platformy také poskytnou jednorázovou destinaci pro všechny potřeby fanoušků Formule E. Nejdůležitější informace ze závodu budou zveřejněny na Eurosport 1.

 

Zdroj: ABB FIA Formula E

ABB FIA Formula E – kalendář závodů na rok 2023