FORMULA E: 2023 Greenko Hyderabad E-Prix – kde sledovat první závod v Indii

  • Mistrovství světa ABB FIA Formule E bude tuto sobotu 11. února poprvé závodit v Indii
  • 2023 Greenko Hyderabad E-Prix se pojede na městském okruhu postaveném v srdci města
  • Jezdec Pascal Wehrlein vede šampionát jezdců poté, co síla Porsche ovládla první tři závody se zcela novým závodním vozem GEN3 – nejrychlejším, nejlehčím, nejvýkonnějším a nejefektivnějším elektrickým závodním vozem, jaký byl kdy vyroben.
  • Lucas di Grassi a Oliver Rowland zažijí hlasité povzbuzování, když Mahindra Racing poprvé soutěží ve Formuli E na domácí půdě

2023 Greenko Hyderabad E-Prix

Formule E se zapíše do historie tuto sobotu (11. února), protože šampionát ABB FIA Formule E poprvé zavítá do Indie s 2023 Greenko Hyderabad E-Prix, 4. závodem sezóny 16.

Městský okruh o délce 2,835 km, vybudovaný kolem břehů jezera Hussain Sagar u zahrad NTR Gardens, bude po deseti letech prvním vrcholným motoristickým sportem FIA World Championship v zemi a stane se prvním elitním závodem elektrických motorů v Indii.

Pascal Wehrlein, jezdec TAG Heuer Porsche Formula E Team, se posunul do čela pořadí jezdců poté, co vyhrál oba závody ve dvojzávodu v Diriyah v Saúdské Arábii díky mistrovskému předjíždění.

Očekává se však, že šampion Formule E 2016/17 Lucas di Grassi a týmový kolega Oliver Rowland přilákají největší fanouškovskou podporu na tribuně v prvním domácím závodě jejich týmu Mahindra Racing. Di Grassi už má v této sezóně na kontě stříbro, zpečetěné při svém debutu pro Mahindru při  zahájení sezóny v Mexico City, a žádný jezdec nebyl na stupních vítězů víc než on devětkrát v Asii.

Lucas di Grassi, pilot, Mahindra Racing:

„Je pro nás důležité mít dobrý závod v Indii – nejen pro fanoušky, ale i pro šampionát. Je to pro nás nová trať, stejně jako pro všechny na startovním roštu. Musíme mít dobrý víkend. Budeme se hodně snažit a jdeme na limit, abychom z auta dostali to nejlepší. Nemůžeme se dočkat, až uvidíme všechny indické fanoušky, aby nás podpořili a chceme jim předvést dobrou show.“

Oliver Rowland, pilot, Mahindra Racing:

„Když míříme do Hajdarábádu, víme, kde se musíme zlepšit po náročném víkendu v Diriyah. Mít za zády domácí fanoušky přidá na motivaci, kdy máme závodit na domácí půdě týmu. Víme, že za námi budou plně stát a podporovat nás, což nám dá další impuls k dobrému výkonu.“

Předzávodní vyhlídky

Pokud se Mahindra Racing má dostat na nejvyšší stupínek na pódiu v Hajdarábádu, budou muset překonat dva týmy s pohonnou jednotkou Porsche TAG Heuer Porsche a Avalanche Andretti na základě aktuální formy. V 9. sezóně zatím dominovali Formuli E, přičemž 99X Electric Gen3 stuttgartského výrobce skončilo v každém závodě zatím na pozici jedna-dva.

Jake Dennis z Andretti nastavil la´tku v Mexico City prvním vítězstvím v nové éře GEN3, když ho do cíle následoval Pascal Wehrlein. Oba tvrdě bojovali ve 2. a 3. závodě v Diriyah, což byl poslední čas, ale Německý pilot  v obou závodech překonal Dennise a získal hlavní cenu a dominantní dvoj vítězství v Saúdské Arábii a vedení, zatímco Porsche stále těsně zaostává za  Andretti v tabulce týmů o dva body.

Jake Hughes (NEOM McLaren Formula E Team) minule získal první Julius Baer pole position. Nováček skóroval ve všech třech dosavadních kolech sezóny a má nejlepší kvalifikační bilanci ze všech na startovním roštu. V závodě nedokázal úplně přeměnit na stříbro, ale zkušený týmový kolega René Rast nepotřeboval žádnou další pozvánku, aby zpečetil první pódium týmu ve Formuli E ve 3. závodě.

Jaguar TCS Racing také přitahoval pozornost v Diriyah, kdy se  Sam Bird vrátil na pódium po netypicky neplodném období pro veterána z více než 100 závodů Formule E. Ani v Asii žádný jezdec nevyhrál více než Britský pilot , přičemž měřítkem je Bird’s four – dva v Diriyah, jeden v Putrajaya v Malajsii a další v Hong Kongu.

Před sezónou někteří očekávali, že předjíždění v novém závodním voze GEN3 bude náročné, se zkrácenými brzdnými zónami díky výraznému oživení dvojitého hnacího ústrojí nového vozu. Tato teorie byla pokořena v Diriyah s nějakými 36 manévry mimo změny pozice ATTACK MODE během dvou závodů.

Vítěz 2. závodu Pascal Wehrlein se propracoval z devátého místa na nejvyšší stupínek na stupních vítězů a Dennis ho následoval vlastní jízdou skrz balík z 11. na druhé místo.

KDY SE SLEDOVAT

FP1 pro 2023 Greenko Hyderabad E-Prix Round 4 začíná v 16:30 IST (11:00 GMT) v pátek 10. února.

FP2 následuje v 08:10 IST v sobotu 11. února s kvalifikací od 10:40 IST. 4.závod 9. sezóny začíná od 15:00 místního času (09:30 GMT).

 

SLEDUJTE ŽIVĚ!

Sledujte dění na trati, jak se děje ve zcela novém závodním centru. Mějte přehled o živém načasování – který zahrnuje interaktivní mapu tratě v reálném čase a možnost sledovat jezdce během každé jízdy každé E-Prix – plus nejdůležitější body, podrobné zprávy o relacích, exkluzivní rozhovory, všechna umístění a výsledky, stejně jako data, přehled a reakce na trati.

KDE SLEDOVAT

Zjistěte, jak sledovat akci živě v každé zemi, navštivte: fiaformulae.com/en/ways-to-watch

INDIA: Star Sports Select 2 a Disney+ Hotstar ukážou živě všechny soutěžní akce z 2023 Greenko Hyderabad ePrix, přičemž Disney + HotStar bude cílem všech akcí Formule E během víkendu.

 

EVROPA

NĚMECKO: závod bude živě v domově Formule E, ProSieben. Fanoušci budou také moci sledovat volné tréninky a kvalifikaci živě na Ran.de.

Velká Británie: sledujte závodní akci živě na Channel 4 a sledujte všechny závody prostřednictvím All4. Diváci budou také moci sledovat všechny relace živě na Channel 4 Sport YouTube. Eurosport 2 bude také živě pokrývat kvalifikace i závody, zatímco Eurosport.com také přinese fanouškům ze Spojeného království speciální zpravodajství ze všech relací.

FRANCIE: fanoušci mohou sledovat závodní akci na La Chaine L’Equipe. Eurosport 2 ukáže závod živě, zatímco Eurosport.com bude vysílat všechny relace živě.

ITÁLIE: Závod bude živě vysílán na Mediaset’s Channel 20, přičemž všechny relace jsou k dispozici živě na SportMediaset.it Sky Sports bude také živě ukazovat závodní relace napříč platformami Sky Sports, s vyhrazeným zpravodajstvím během víkendu.

NIZOZEMSKO: sledujte na Ziggo Sport a Ziggo Sport Select. Eurosport 2 bude také během víkendu poskytovat živé vysílání na lineárních a digitálních kanálech.

 

ZBYTEK EVROPY

Ve zbytku Evropy (kromě Itálie) budou všechny relace živě na lineárních a digitálních platformách Eurosportu. Eurosport bude poskytovat živé vysílání zahajovacího závodu na Eurosport 2, zatímco všechny relace budou živě vysílány na Discovery + / Eurosport.com a Eurosport Extra.

 

Zdroj: FIA Formula E

 

Více informací naleznete ZDE

 

ABB FIA Formula E – kalendář závodů na rok 2023