Elektromobily DS se letos na BOHEMIA ECO ENERGY REGULARITY RALLY opět neztratily

  • První červencový víkend již klasicky patří Rally Bohemia s centrem v Mladé Boleslavi. Její pravidelnou součástí je i Eco Energy Regularity Rally Bohemia, což je soutěž pravidelnosti vozidel s alternativními pohony.
  • Již pravidelným účastníkem této soutěže je i značka DS s vozy DS 3 CROSSBACK E-TENSE se 100% elektrickým pohonem (výkon 130 k a dojezd na elektřinu 341 km). DS 3 CROSSBACK E-TENSE využívá vynikající francouzské know-how společnosti DS Automobiles v oblasti elektrifikace, díky němuž značka získala čtyři tituly ve Formuli E.
  • Od počátku této soutěže značku DS reprezentuje především posádka Zdeněk Trnka a Zdeněk Smolík z týmu STK Okříšky Racing team.

BOHEMIA ECO ENERGY REGULARITY RALLY

„Pro letošní rok soutěžní tým STK Okříšky Racing team, který zajišťuje administrativní a personální podporu, měl nachystané i překvapení v podobě dámské posádky, která se účastnila ostrých rally v minulých letech. Bohužel pro pracovní vytížení nemohla nakonec tato posádka startovat. Naštěstí se podařilo najít náhradnice v podobě nováčků Veroniky Taterové a Kateřiny Průšové. Že jste tato jména neslyšeli? Ano, děvčata do toho skočila po hlavě a ještě 14 dní před soutěží ani netušila, že nějaká rally pravidelnosti existuje“, říká Zdeněk Trnka.

Páteční a sobotní sekce na okruhu v Sosnové

Nicméně dva vozy DS v pátek stály na startu rally a vrhly se do závodění. Při první zkoušce na okruhu v Sosnové předvedli Zdeňkové i děvčata kvalitní výkon a vydali se na na zkoušky pravidelnosti. Do cíle etapy v Liberci obě posádky dorazily, nicméně dámská posádka se seznamovala s fungováním pravidel soutěže a pomalu se učila doslova za jízdy, včetně čtení itineráře i ovládání navigačních aplikací.

Sobotní sekce probíhala podobně jako páteční, první posádka se pohybovala kolem 7. -8. místa absolutně a děvčata sbírala zkušenosti i trestné body.  Ale ráno moudřejší večera jak pravil klasik.

Dámská posádka v závodě uspěla

Neděle znamenala přesun do Boleslavi v podobě třech zkoušek v čele s téměř 50-ti kilometrovou královskou zkouškou. V této etapě  už dámská posádka ve druhém voze začala zajíždět i poměrně kvalitní časy na měřicích bodech. Zdeňkové se opět nechali „nachytat“ náročností trati a i díky nepřesnému itineráři doslova „zakufrovali“. Nutno podotknout, že na stejném místě se nachytaly i mnohem zkušenější posádky. Při dohánění ztráty jsme ovšem naprosto dokonale vyzkoušeli jízdní vlastnosti vozu DS v podmínkách velmi ostré jízdy. Potvrdilo se velice komfortní naladění podvozku auta, které ovšem není úplně optimální pro ostrou jízdu. Nicméně vzniklou ztrátu 9 min na cca 20 km dohnali a v posledních měřicích bodech se už pohybovali kolem kýžené nuly.

Tato zkouška ovšem byla nakonec právě pro tuto nepřesnost v itineráři zrušena.

Do cíle dorazila posádka prvního vozu DS na 10. místě absolutně a na 7. místě v klasifikaci elektrovozů. Děvčata dorazila na 23. resp. 17. místě klasifikace.

I přes některá kontroverzní rozhodnutí ředitelství soutěže byla letošní Bohemia Eco Energy Regularity Rally kvalitní a těžká soutěž. Vozy DS se v ní opět neztratily a především plně dámská posádka byla centrem pozornosti. Přece jen čistě dámské posádky v automobilových soutěžích se v našich zemích každý den nevidí. Je třeba děvčatům poděkovat za odvahu, se kterou do této zkoušky šla.

 

DS AUTOMOBILES

Značka DS, která vznikla v roce 2014, se opírá o výjimečný odkaz vozu DS z roku 1955. Jejím základním rysem je avantgardní duch a ambicí ztělesnit know-how francouzského luxusu v automobilovém odvětví.

Vozy DS jsou určeny pro zákazníky, kteří usilují o osobní vyjádření a milují nové technologie, snoubí se v nich elegance a špičkové technologie. Celosvětovou modelovou řadu značky DS tvoří modely DS 3 Crossback, DS 7 Crossback, DS 4 a DS 9.

Značka DS Automobiles, která je dvojnásobným šampionem Formule E z let 2019 a 2020 (pohár týmů a jezdců), stojí na špici elektrifikace, neboť nabízí všechny své modely v elektrifikované verzi. Pod Označením E-Tense nabízí jak 100% elektrické vozy, tak plug-in hybridy s výkonem až 360 koní a pohonem všech kol. Od roku 2024 budou všechny nové modely, které DS Automobiles přinese na trh, výhradně elektrifikované.

Pro náročné zákazníky vytvořila společnost DS Automobiles program exkluzivních prémiových služeb „ONLY YOU, l’expérience DS“ pro jedinečný zážitek z kontaktu se značkou DS.

Značka DS, která je přítomna ve 41 zemích, vytvořila a vyvinula exkluzivní prodejní síť, kterou tvoří po celém světě více než 400 showroomů DS Stores a DS Salons.

 

DS vysílá na ECO energy Rally Bohemia 2021 rovnou dva elektromobily DS 3 CROSSBACK E-TENSE