Da Costa přišel o vítězství v Misano E-Prix pro porušení technických pravidel

  • Technická zpráva FIA odhalila porušení pravidel na Porsche 99X Electric GEN3 Antónia Félixe da Costy, což mělo za následek jeho diskvalifikaci z úvodní E-Prix v Misanu.
  • Oliver Rowland z týmu Nissan Formule E se stal novým vítězem závodu E-Prix v Misanu.

Vítěz závodu E-Prix v Misanu António Félix da Costa z týmu TAG Heuer Porsche Formula E Team byl diskvalifikován z 6. závodu mistrovství světa ABB FIA Formule E za technické porušení pravidel FIA. Oliver Rowland z týmu Nissan Formule E, který projel cílem na druhém místě, získá vítězství a bude to jeho první vítězství od 6. sezóny.

Úplné rozhodnutí FIA je následující:

„Manažer týmu a zástupce výrobce vysvětlili, že od začátku 9. sezóny neměnili pružinu tlumiče plynu.

„Manažer týmu souhlasil s tím, že zapečetěná část, jak je uvedeno v příloze technické zprávy 13, byla namontována do vozu 13 a byla zapečetěna za přítomnosti hlavního mechanika týmu. Manažer týmu také uvedl, že na seznamu Spark (pedály) není zapečetěná část uvedena.

„Vysvětlil, že normálně jsou změny v katalogu Spark zvýrazněny, aby je každý mohl vidět, nikoliv ale  odstranění.

„Technický delegát FIA tento postup potvrdil. Zástupci Sparku potvrdili, že tento díl byl uveden na seznamu dílů vozů GEN2, ale ne na současném voze GEN3. Potvrdily rovněž, že odstranění dílů z tohoto katalogu není zdůrazněno ani zrušeno.

„Závodník je zodpovědný za shodu vozu, a i když nedojde k žádné výkonnostní výhodě, vůz musí být v souladu s pravidly (článek 1.3.3 Mezinárodního sportovního kodexu).

„Kvůli tomuto výsledku musí být vůz diskvalifikován ze závodu a další vozy se posunou v klasifikaci nahoru.“

Tým TAG Heuer Porsche Formule E oznámil svůj záměr odvolat se, na potvrzení má 96 hodin.

Po diskvalifikaci da Costy získal první místo Oliver Rowland, což znamenalo první vítězství britského jezdce i týmu ve Formuli E od Berlín  E-Prix v roce 2020.

Vzhledem k tomu, že se jezdci posouvají v konečném pořadí závodu, posouvá se na stupně vítězů také Maximillian Günther.

Dalším závodem mistrovství světa ABB FIA Formule E je v neděli 14. dubna druhá etapa dvojzápasu E-Prix v Misanu 2024, více informací naleznete ZDE

 

Zdroj: ABB FIA Formule E