Cena ABB driver of progress bylo vyhlášena v době, kdy Formule E překonává rekord na trati

Zatímco Mistrovství světa ABB FIA Formule E začíná druhou polovinu své dosud nejkonkurenceschopnější a rekordní sezóny na dráze, Formule E a globální titulární partner ABB dnes oznámili Cenu ABB Driver of Progress jako ocenění mimořádné, inteligentní a efektivní jízdy v seriálu.

Cena ABB Driver of Progress

Cena ABB Driver of Progress ocení jezdce, který úspěšně vyvažuje požadavky mezi tempem, předjížděním a energetickou účinností, aby nakonec získal v závodě nejvíce pozic. Ligová tabulka zaznamenávající pozice získané každým pilotem bude zveřejněna ihned po každém z osmi zbývajících závodů. Jezdec, který dokončí sezónu s nejvíce pozicemi získanými ve všech 16 závodech, bude jmenován ABB Driver of Progress pro 9. sezónu.

André Lotterer (tým Avalanche Andretti Formula E) vstoupí do 9. závodu Monako E-Prix v duchovním domově světového motorsportu tuto sobotu (6. května) se 46 pozicemi získanými v dosavadních osmi závodech na vrcholu tabulky ABB Driver of Progress. před aktuálním lídrem pořadí mistrovství světa jezdců Pascalem Wehrleinem (TAG Heuer Porsche Formula E Team) se 43 získanými pozicemi.

Zaměření na jezdce prokazující nejvyšší stupeň dovednosti a efektivity

Nové ocenění se zaměří na jezdce Formule E, kteří prokazují nejvyšší stupeň dovedností a efektivity, bez ohledu na výchozí pozici na startovním roštu nebo umístění na stupních vítězů, a jistě odhalí silné příklady vynikajících soutěžních jízdních výkonů.

Již v této sezóně viděli fanoušci překonání většiny rekordů na trati Formule E, včetně největšího počtu předjetí v závodě (190), změn vedení na čáře (20) a různé lídry závodů (osm), kterých bylo dosaženo v 7. závodě ve dvojzávodním víkendu SABIC Berlin E-Prix.

 

BERLIN TEMPELHOF AIRPORT, GERMANY – APRIL 24: (Photo by Simon Galloway / LAT Images)

Nejrychlejší kolo v sérii

Vůbec nejrychlejší kolo v sérii bylo zajeto v 5. kole na Cape Town E-Prix. Sacha Fenestraz (Nissan Formula E Team) se kvalifikoval na pole position s průměrnou rychlostí 154,987 km/h, nejrychlejším kolem v historii Formule E.

Nejvyšší rychlost v závodě Formule E

V dalším závodě, E-Prix Julius Baer São Paulo 2023, zajel Sérgio Sette Câmara (NIO 333 Racing) dosud  nejvyšší top rychlost v závodě Formule E, a to 264,1 km/h.

Nový závodní vůz GEN3

Nový závodní vůz GEN3, který v této sezóně debutoval v šampionátu, umožnil 23 pilotům, kteří v této sezóně soutěžili ve Formuli E, předvést své schopnosti světové třídy v nejrychlejším, nejlehčím, nejvýkonnějším a nejefektivnějším elektrickém závodním voze, jaký byl kdy vyroben. GEN3 je také první formulový vůz speciálně navržený a optimalizovaný pro městské závody.

 

Alberto Longo, spoluzakladatel a hlavní ředitel šampionátu, Formule E:

„Postoupit polem není ve Formuli E snadný úkol. Vyžaduje trpělivost, rychlé reakce a zásadní schopnost vyvážit efektivní a opatrnou jízdu, aby se ušetřila energie, a zároveň se odvahu získat pozice. To jsou základní dovednosti potřebné k tomu, abyste byli efektivním jezdcem Formule E. Ocenění ABB Driver of Progress ocení soupeře, kteří prokáží, že vedou ve způsobu, pokud jde o jedinečný požadavek Formule E na inteligentní, efektivní a dynamickou jízdu.“

 

Daniela Lužanin, vedoucí partnerství ABB Formule E:

„Společnost ABB je odhodlána usilovat o udržitelný pokrok mimo trať, a proto je pro ABB jako globálního technologického lídra vhodné odměňovat piloty, kteří dosahují největšího pokroku na trati. Toto nové ocenění prohlubuje partnerství ABB s Formulí E a podtrhuje jejich společné odhodlání posouvat hranice technologie a řídit pokrok. Zvládnutí energetického managementu a maximalizace energetické účinnosti jsou životně důležité jezdecké dovednosti, zvláště když se potýkají s výzvou prosadit se. Stejné kvality podporují závazek ABB vytvářet udržitelnější budoucnost, jak je vidět ve ABB Formuli E, kde software pro řízení energie ABB Ability™ OPTIMAX® pomáhá zajistit efektivnější využití energie na všech E-Prix.

 

Zdroj: ABB Fia Formula E

 

Technologie ABB pomáhá Formuli E šetřit energií