DPP dnes zahájil zkušební provoz největšího trolejbusu v ČR s cestujícími

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) se Škodou Electric ze skupiny Škoda Group dnes zahájil zkušební provoz největšího trolejbusu v ČR Škoda – Solaris 24m s cestujícími. Jedná se o další fázi homologace tohoto vozidla pro provoz v ČR, v rámci které musí najezdit 15 tisíc kilometrů s cestujícími. Velkokapacitní tříčlánkový bateriový trolejbus Škoda – Solaris 24m bude během ní jezdit jako vložený spoj na lince č. 58 v úseku Palmovka – Trutnovská.

Tříčlánkový trolejbus

DPP bude tříčlánkový trolejbus nasazovat na linku č. 58 denně od ranního výjezdu do skončení denního provozu s cílem najezdit maximální počet kilometrů požadovaných v rámci procesu homologace vozidla. V průměru se bude jednat o cca 340 kilometrů denně. Pokud by nájezd povinných kilometrů byl pouze na jediném vozidle, trvala by tato fáze minimálně 45 dnů. Proto v průběhu ledna DPP nasadí do zkušebního provozu s cestujícími na lince č. 58 i druhý trolejbus Škoda – Solaris 24m, přičemž nájezdy obou vozidel se budou sčítat.

Zkušební provoz

První fázi zkušebního provozu trolejbusu bez cestujících DPP se Škoda Electric zahájil 30. listopadu 2023. Během ní vozidlo bez zátěže i se zátěží najezdilo na trolejbusové trati v úseku Palmovka – Trutnovská 5950 povinných kilometrů.

„Tříčlánkový trolejbus budeme nasazovat na linku č. 58 jako vložené pořadí 11, a to i během vánočních svátků. Vzhledem k tomu, že se jedná o zkušební jízdy, nejsou to garantovaná pořadí. V případě závady na vozidle nebudeme místo něj vypravovat náhradní spoj v podobě naftového kloubového autobusu,“ vysvětluje Jan Barchánek, vedoucí jednotky Provoz Autobusy DPP a dodává: „V rámci této fáze homologace budeme jezdit na lince č. 58 jen v úseku Palmovka – Trutnovská, tj. po kruhový objezd u obchodního centra Globus v Čakovicích, protože v navazujícím úseku do centra Čakovic dochází ve špičkách k dopravních zácpám a naší společnou prioritou i s výrobcem je najezdit povinné kilometry co nejdříve.“

Velkokapacitní tříčlánkové bateriové trolejbusy

Velkokapacitní tříčlánkové bateriové trolejbusy budou jezdit na trolejbusové lince č. 59 z Nádraží Veleslavín na Letiště Praha. Nahradí kloubové naftové autobusy na lince č. 119, která se změní na trolejbusovou číslo č. 59. DPP v současnosti finišuje se stavbou infrastruktury na trolejbusové trati na Letiště Václava Havla Praha, její dokončení předpokládá v průběhu února 2024. Převzetí všech 20 trolejbusů od výrobce DPP očekává postupně do konce února 2024. Zprovoznění trolejbusové trati Nádraží Veleslavín – Letiště Praha a zahájení pravidelného provozu největších trolejbusů v ČR na ní DPP předpokládá v první polovině března 2024. Díky tomu se zvýší přepravní kapacita v srovnání se stávajícím stavem zhruba o třetinu a provoz linky bude nově plně bezemisní.