ABB získala zakázky v hodnotě 170 milionů USD, které pomohou posílit evropskou železniční síť

  • Trakční technologie ABB budou pohánět více než 300 nových vlaků, které posílí evropskou železniční síť v zemích, jako je např. Velká Británie, Španělsko, Portugalsko, Německo a Rakousko.
  • Dodávky od ABB budou zahrnovat vysoce účinné trakční měniče a motory pro nová kolejová vozidla.

Zakázky společnosti Stadler Valencia

Společnost ABB získala od společnosti Stadler Valencia zakázky v hodnotě 170 milionů USD na výrobky a řešení, která budou díky využití vysoce energeticky účinných trakčních technologií pohánět více než 300 nových vlaků a lokomotiv. Dodaná zařízení budou použita v různých evropských železničních sítích k modernizaci a posílení vlakové dopravy v zemích, jako je Španělsko, Portugalsko, Velká Británie, Německo nebo Rakousko, a také v některých evropských železničních koridorech. Většina těchto zakázek byla sjednána ve třetím čtvrtletí roku 2022. Rozsah dodávek zahrnuje trakční měniče a motory ABB pro pohon vlaků.

Velká část vlaků, které budou poháněny technologiemi ABB, je založena na modelu tramvajového vlaku CITYLINK společnosti Stadler, což jsou bezbariérová lehká kolejová vozidla speciálně navržená k tomu, aby spojovala centra měst s jejich metropolitními oblastmi bez nutnosti přestupu, a současně poskytovala bezpečnou a maximálně pohodlnou jízdu. CITYLINK nabízí provozovatelům kolejové dopravy univerzální řešení, neboť je lze provozovat jak v rámci tramvajové sítě, tak na železničních tratích, a to rychlostí až 100 km/h. Technologie ABB v rámci těchto zakázek budou využívány také pro pohon lokomotiv nákladních vlaků. V České republice se divize ABB Pohony dlouhodobě věnuje možnosti modernizace stávajících vlaků ve spolupráci s jejich výrobci a provozovateli. Velký potenciál vidíme v rozšíření obslužnosti lokálních neelektrizovaných tratí, kde díky řadě ESS Bordline® baterie nahradí dieselový motor u lokomotivy.

Trakční systémy řady Bordline® společnosti ABB

K pohonu výše uvedených vlaků budou využívány trakční systémy řady Bordline® společnosti ABB. Tyto systémy převádějí elektrickou energii z nadzemního vedení na napětí a frekvenci vyžadované pro pohon trakčních motorů. Vybrané měniče pro CITYLINK budou integrovat veškerou výkonovou elektroniku – trakční i pomocnou – do jediné skříně, což minimalizuje hmotnost vozidla, šetří energii a usnadňuje údržbu. Kompaktní měniče Bordline®, které budou instalovány v lokomotivách, budou navíc optimalizovány tak, aby zvyšovaly energetickou účinnost a snižovaly náklady na životní cyklus.

Trakční řešení od ABB jsou schopna zohlednit konstrukční specifika vlaků i provozní prostředí včetně klimatických podmínek a dalších požadavků ovlivňujících provozní podmínky vlaků, což provozovatelům v různých zeměpisných oblastech poskytuje vysokou úroveň efektivity.

„Jsme nadšeni, že můžeme pomocí těchto projektů utvářet a ovlivňovat budoucnost udržitelné mobility. Využití našich trakčních technologií v nových vlacích znamená zvýšení energetické účinnosti, bezpečnosti a dostupnosti systémů vlakové dopravy v Evropě a ve Spojeném království. Velmi si vážíme trvalé důvěry společnosti Stadler v naše technologie a v naše odborné znalosti v oblasti trakce. Těšíme se na spolupráci se společností Stadler při navrhování vlaků budoucnosti, “ uvedl Edgar Keller, prezident divize trakce společnosti ABB.

ABB

ABB je předním poskytovatelem inovativních trakčních technologií pro dopravu a nabízí celou řadu řešení v oblasti pohonů, pomocných systémů a bateriových úložišť, vhodných jak pro nová vozidla tak i pro projekty modernizace. Provozovatelé mohou využívat výhod trakčních řešení navržených dle speciálních požadavků tak, aby poskytovaly optimální celkový výkon a zajišťovaly energetickou účinnost a minimální provozní náklady.

 

ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) je přední globální technologická společnost, která podněcuje transformaci společnosti a průmyslu k dosažení produktivnější a trvale udržitelnější budoucnosti. Propojením software s portfoliem elektrotechniky, robotiky, automatizace a pohonů ABB posouvá hranice technologií na vyšší úroveň výkonnosti. Úspěch společnosti ABB, která je špičkou v oboru více než 130 let, tvoří 105 000 talentovaných zaměstnanců ve více než 100 zemích světa.

Více informací naleznete ZDE

 

Zdroj: ABB

Ilustrační foto