News

Česká ekonomika ve 3. čtvrtletí klesla

Česká ekonomika ve 3. čtvrtletí mezičtvrtletně i meziročně klesla. Propad byl ovlivněn především nižší tvorbou zásob, nižší byla také spotřeba domácností. Pokračovalo zvolňování cenového růstu.   

Read More

Pyrotechnika do národního parku nepatří

Zábavní pyrotechnika ruší domácí i divoká zvířata a obtěžuje i mnohé lidi, zvlášť když si chtějí odpočinout od hluku města v tichu přírody. Pyrotechnika ovšem – sice krátkodobě, přesto ale významně – také zvyšuje koncentraci těžkých kovů v ovzduší. Na druhé straně je fakt, že se různé petardy a „ohňostroje“ staly jakousi součástí oslav přelomu roku. V létě 2017 vstoupila v platnost novela zákona o ochraně přírody a krajiny, která provádění ohňostrojů a používání zábavní pyrotechniky na území národních parků zakazuje. Vítáme, že se k zákazu dobrovolně připojují i některá krkonošská města a obce.

Read More

AV ČR ocenila šest výzkumů, které přispívají nejen k prestiži české vědy v zahraničí

Ceny AV ČR letos vyzdvihují šest mimořádných výsledků výzkumů zasahujících do oblasti medicíny, informatiky, biologie a filozofie. Vědkyně a vědci převezmou ceny AV ČR ve dvou kategoriích z rukou předsedkyně AV ČR ve vile Lanna v Praze .

Read More