ZOO Tábor opět spustí oblíbené programy ošetřovatelem na den a noc v zoo, registrovat se lze už nyní

Vyzkoušet si, co obnáší práce ošetřovatele v zoo, nebo usínat za zvuků exotických zvířat. To všechno už budou moci zájemci opět vyzkoušet v táborské zoologické zahradě. První na řadu přijde program den ošetřovatelem, který bude znovu otevřen už od 8. května. V pondělí 25. května pak budou moci v zoo přenocovat první zájemci o netradiční nocleh. Registrovat si konkrétní datum lze na webových stránkách už nyní.

Zoologická zahrada nabízí v každou denní dobu trochu jinou atmosféru. Náladu usínající a zároveň i probouzející se zoo už zažily tisíce návštěvníků při našich nočních prohlídkách. Zájemci, kteří chtějí tento zážitek ještě prohloubit, mohou opět strávit v naší zahradě celou noc. Usínat budou s pocitem, že jejich sny hlídá sám král zvířat lev. Nebo mohou naslouchat zvukům zvířat, jejichž aktivita vzrůstá se západem slunce,“ láká na neobvyklý zážitek ředitel ZOO Tábor Evžen Korec.

Při práci s ošetřovateli si zase zájemci vyzkouší, co všechno jejich náročná práce obnáší. Dostanou se do bezprostřední blízkosti vybraných zvířat, budou je krmit, ale nemine je ani úklid ubikací a výběhů. Prostě klasická směna ošetřovatele v zoo. Za odměnu se pak podívají i do běžně nepřístupných částí v zázemí zahrady.

Zájem o oba programy je běžně velmi velký, termíny jsou rozebrané dlouho dopředu. Doporučuji proto zájemcům registrovat si konkrétní datum s předstihem, kapacita obou programů je totiž omezená,“ radí ředitel zoo Korec.

Oba zážitkové programy se postupně spouští společně s uvolňováním pravidel boje proti koronavirové krizi. Hlavně nucené šestitýdenní uzavření zoo výrazně negativně zasáhlo do hospodaření, příjmy se kvůli tomu propadly o stovky tisíc korun. Naštěstí se ozvali příznivci táborské zoo a přispěli na její provoz, většinou formou adopce vybraného zvířete. „ Všem, kteří nám v této velmi těžké době přispěli nebo ještě přispějí, chceme moc poděkovat. I zdánlivě malý příspěvek je pro nás obrovsky důležitý,“ děkuje Korec.

 

Táborská zoologická zahrada je rozlohou největší v jižních Čechách, rozkládá se na deseti hektarech. Typem se podobá spíše parku či volné přírody. Velkorysé výběhy mají nejen zvířata, ale velké přírodní plochy si mohou užít také návštěvníci. „Procházky po přírodě odborníci doporučují i nyní. Proto jsme rádi, že tuto možnost můžeme nabídnout i v našem krásném areálu. Návštěvníci navíc spojí příjemné s užitečným. Kromě pobytu na čerstvém vzduchu si mohou prověřit své znalosti o zvířatech, což v době uzavření škol přivítají hlavně ti mladší,“ zdůrazňuje klady zahrady její ředitel Korec.

 

Rozlohou největší zoologická zahrada jižních Čech ZOO Tábor patří k nejmladším zahradám v Česku. Vznikla v květnu 2015 poté, co ji od insolvenčního správce koupil pražský developer a biolog Evžen Korec. Tím ji zachránil před likvidací a rozprodáním zvířat. Pro veřejnost byla ZOO Tábor otevřena o měsíc později. Jen vloni ji navštívilo 86 tisíc lidí. Od pondělí 27. dubna je  . Hlavním posláním zoo je chov a ochrana ohrožených druhů zvířat. Aktuálně v ZOO Tábor žije přes 310 zvířat takřka 80 živočišných druhů.