Zámecký Park Průhonice zve k příjemné zimní vycházce

Zámecký park u zámku Průhonice zve k příjemné vycházce i v zimním období. Zaparkovali jsme na parkovišti před vstupem do zámku. Hlavní pokladna v době naší návštěvy nebyla otevřena, proto jsme pro zakoupení vstupenky do parku využili automat s platbou platební kartou. Hned vedle automatu na zakoupení vstupenek je automat k platbě parkovného. Na parkovišti jsme využili dobíjecí stanici pro elektromobily. Potom už jsme prošli přes nádvoří do parku.

Procházka zámeckým parkem Průhonice

Na mapě u vstupu jsou přehledně vyznačeny trasy tří okruhů: Modrá- základní okruh, který projdete za cca 1,5 – 2 hodiny, žlutá – hlavní okruh – pokud chcete projít tento okruh vyhraďte si čas 3- 4 hodiny a červeně označený vyhlídkový okruh vyžaduje nejdelší čas a to 5 – 6 hodin.

Zámecký park Průhonice

Základní okruh

My jsme si zvolili základní okruh proto jsme sledovali modré značení. Cesta začala u zámku, kdy jsme obešli Podzámecký rybník, pod Alpinem . Zde jsme si všimli tabule věnované zakladateli parku. Pomalu jsme pokračovali podél zamrzlého potoka až na Hlavní vyhlídku. Odtud se nám naskýtal krásný výhled na zámek Průhonice. V okolí Hlavní vyhlídky jsou vysázeny rododendrony, proto jsme si naplánovali další návštěvu parku v době jejich květu.  Po cestě jsme se zastavovali u stánků s audioprůvodci. Stačilo zatočit klikou a zvolit si číslo rostliny nebo stavby, o které jsme si chtěli poslechnout informace. Kromě zastávek u audioprůvodců jsme si také přečetli tabulky s názvy a informacemi o rostlinách a především o dřevinách, které jsme cestou viděli.    

Kolem Zichovy vyhlídky jsme došli ke Glorietu. Vystoupali jsme po krátkém schodišti a shora se nám opět naskýtal pěkný výhled na park. Vraceli jsme se pomalu okruhem k zámku a Podzámeckému rybník a cestou jsme sledovali dřeviny, pod kterými jsme procházeli. Došli jsme zpět k zámku a uvítali jsme příjemné posezení v zámecké kavárně Castello. Cestou na parkoviště jsme se zastavili v Návštěvnickém parku, které je věnováno samotnému parku i Botanickému ústavu Akademie věd ČR, který park spravuje.

Naše návštěva zámeckého parku určitě nebyla poslední. Určitě se sem vydáme na jaře, abychom viděli kvetoucí rododendrony u Hlavní vyhlídky. Také sama vyhlídková trasa je velmi lákavá a určitě se po ní příště vydáme.

Podzámecký rybník

Foto: Cysnews

Zámecký park Průhonice

Zámecký park u zámku Průhonice je jeden z nejvýznamnějších zámeckých parků v Česku. Od roku 2010 je národní kulturní památkou. Park a jeho sbírky rostlin byly ve stejném roce zapsány na Seznamu světového dědictví UNESCO. Průhonický park a zámek vlastní a spravuje Botanický ústav Akademie věd ČR, který je jedním z hlavních center botanického výzkumu v republice.

Jedním z nejvýznamnějších majitelů zámku a panství Průhonice byl hrabě Arnošt Emanuel Silva-Tarouca. S mimořádným estetickým citem zde vytvořil park, který představuje vrcholné dílo českého přírodně-krajinářského slohu. Nejstarší památkou průhonického parku je románský kostel Narození Panny Marie, vysvěcený již v roce 1187.

Hrabě Arnošt Emanuel Silva Tarouca zadal v roce 1889–1894 přestavbu Průhonického zámku architektovi Jiřímu Stibralovi, který ji provedl v tehdy novém stylu české novorenesance.

Osou parku je říčka Botič se třemi většími rybníky, skalnatými partiemi, alpinem a loukami v nivě potoka. Na svazích jsou místy přirozené lesy, místy kultury mnoha druhů i vypěstovaných kultivarů dřevin. Úpravou jeho toků a přítoků vznikly příznivé klimatické podmínky pro růst původní i nové flory a společenstev dřevin. Vznikl tak postupně jeden z největších přírodně krajinářských parků v Evropě, bezprostředně u zámku byl upraven anglický park. Park je v současnosti i významným refugiem planých druhů rostlin, hub i živočichů, díky své velké diverzitě rostlin a stromů je např. významným hnízdištěm ptactva.

Nejatraktivnější rostlinou v zámeckém parku jsou pěnišníky (rhododendrony) a azalky. V celém parku se nalézá okolo 100 jejich taxonů a kultivarů, z toho 40 kultivarů vyšlechtěných v místě.

Potok Botič prochází oběma částmi parku. V zámecké části parku se do něj zprava vlévá Dobřejovický potok, v Oboře se do něj zleva nad rybníkem Labeška vlévá Jesenický potok.

Organizační součástí Průhonického parku je také Průhonická botanická zahrada a genofondové sbírky na Chotobuzi, které leží vně historického areálu parku.

Nedaleko průhonického parku se nachází další veřejně přístupný park, Dendrologická zahrada Průhonice na pozemku o rozloze 80 ha.

Zámecký park byl místem natáčení řady filmů, pohádek i seriálů.  Z pohádek byla asi nejznámější  Popelka z roku 1969

Zdroj Wikipedie.

Otevírací doba

Leden – Únor

Pondělí – Neděle

8:00 – 17:00

Březen

Pondělí – Neděle

07:00 – 18:00

Duben

Pondělí – Neděle

7:00 – 19:00

Květen – Září

Pondělí – Neděle

07:00 – 20:00

Říjen

Pondělí – Neděle

07:00 – 19:00

Listopad – Prosinec

Pondělí – Neděle

08:00 – 17:00   

 

Více informací naleznete ZDE