Vídeňská opera otevře jako muzeum

Vídeňská státní opera chce 8. února 2021 znovu otevřít své brány. Vzhledem k očekávanému uvolnění epidemiologických opatření bude věhlasná instituce dočasně fungovat alespoň jako muzeum s bezplatným vstupem. Operní představení zůstanou i nadále zapovězena.

Vídeňská opera

Plán na otevření ve formě muzea představil ředitel světově známého operního domu Bogdan Roščić minulý týden. Vídeňská opera tím reagovala na očekávané vládní změny protiepidemiologických opatření. V Rakousku totiž zůstávají kulturní představení zakázána i nadále, od 8. února by se však – pokud to situace dovolí – mohla otevřít například muzea.

Operní dům podle Roščiće patří mezi architektonicky nejhodnotnější stavby rakouského hlavního města. Budova, která vznikla v šedesátých letech 19. století pod vedením českého stavitele Josefa Hlávky, kombinuje honosný styl Ringstraße i moderní prvky poloviny minulého století a lze v ní nalézt desítky uměleckých děl. „Před koronou navštívilo tento významný památník ročně až 280 tisíc zájemců o umění a architekturu,“ doplňuje Roščić.

Muzejní prohlídka Státní opery bude bezplatná a ve foyer se otevře i operní obchod. Aktuální informace pro návštěvníky zveřejní Opera na svých webových stránkách www.wiener-staatsoper.at.

 

Opera mezitím plánuje pokračovat ve streamování, ve vybrané dny nabídne vedle záznamů i živé přenosy. Streamy jsou denně dostupné na stránce play.wiener-staatsoper.at.

Foto:  Schaub-Walzer / PID