Vídeň spustila druhé kolo masového testování. Letiště Schwechat zlevňuje testy na koronavirus

V pátek, 8. ledna 2021  spustila Vídeň druhé kolo masového testování prostřednictvím antigenních testů. Podle vídeňské radnice je kapacita rakouské armády, která má testování až do 17. ledna na starost, připravena na 900 tisíc testů. Antigenní i PCR testy má k dispozici i vídeňské letiště Schwechat. To testy PCR zlevnilo z původních 120 na 99 eur.

Masivní antigenní testování

Vídeň testuje již podruhé své občany v rámci masového antigenního testování. Podle nejnovějších údajů se na testy přihlásilo doposud 41 tisíc Vídeňanů, kapacita však počítá s 900 tisíci lidmi. K dispozici jsou testy na třech speciálně vytvořených stanovištích tak jako při první vlně testování. V rámci té se podle slov vídeňského radního pro zdravotnictví Petera Hackera nechalo otestovat 235 tisíc Vídeňanů, což odpovídá 13,5 % celkového obyvatelstva rakouské metropole. Organizace antigenního testování spadá pod rakouskou armádu a na starost ho má celkem 1 200 přítomných vojáků. Změnou oproti první vlně testování je prodloužení provozní doby stanovišť, a to z původních 18:00 na 23:00.

 

Testy na koronavirus jsou k dispozici i na vídeňském letišti. Oproti masovému testování jsou ale zpoplatněny, a tak musí zájemce o antigenní test na letišti počítat s poplatkem ve výši 35 eur. Předchozí registrace ovšem nutná není. Vedle antigenních testů jsou na vídeňském letišti k dispozici i testy PCR. Ty nově letiště zlevnělo, a to od 11. ledna. Zájemci tak místo 120 eur nově zaplatí 99 eur. Na výsledek si cestující ovšem počkají několik hodin. Dle času odběru mohou být výsledky známy dokonce až následující den. Podle letiště ale ani na testy PCR není nutná registrace. Kvůli optimalizovanému postupu se cestující nemusí obávat ani dlouhého čekání ve frontách.