Vídeň prioritně očkuje těhotné. Je první v Evropě.

Vídeň se jako vůbec první město v Evropě rozhodlo upřednostnit těhotné ženy v očkování proti Covid-19. Na popud Vídeňského zdravotního svazu (Wiener Gesundheitsverbund) pak budou ženy od 13. týdne těhotenství očkovány v rámci celého Rakouska. První dávku očkování by měly všechny těhotné ženy získat ještě v květnu.

Na základě rozhodnutí rakouského očkovacího grémia, které zasedalo 28. dubna 2021, budou těhotné ženy nově zařazeny do skupiny ohrožené nákazou Covid-19. Vídeň, která jejich prioritizaci sama iniciovala, se tak stane prvním evropským městem, které těhotné oočkuje.

Podle dostupných dat představuje právě pro těhotné ženy nákaza koronavirem vysoké riziko komplikací. To nespočívá podle odborníků v tom, že by se snad těhotné ženy snáze infikovaly, ale v komplikovaném průběhu nemoci Covid-19. Podle dat porodní kliniky ve vídeňském Ottakringu, která se již čtrnáct měsíců stará o těhotné ženy s nákazou koronaviru, je riziko stavu vyžadující služby jednotky intenzivní péče u gravidních žen až trojnásobně vyšší než u těch negravidních. Stejná míra rizika se objevuje i v případě intubace. Riziko předčasného porodu je také až trojnásobně vyšší.

Registrace těhotných žen

Vídeň se nyní připravuje na registraci těhotných žen, které budou mít o očkování zájem. Nutná bude podle města i komunikace a spolupráce s ošetřujícími gynekology, které ženám vysvětlí vše okolo očkování a budou jim oporou. Ženy budou muset vyplnit i speciální dotazník. Očkovat se pak budou moct od 13. týdne těhotenství, přičemž první dávku mají obdržet již v květnu. Ročně se ve Vídni rodí sedmnáct tisíc dětí. Podle propočtů města by tak těhotných mohlo být až dvanáct tisíc.