Vídeň plánuje na pondělí podobné rozvolnění jako Česko

Vídeň chystá na pondělí 3. května 2021 podobné uvolnění obchodu a služeb jako Česko. I Vídeňané budou potřebovat negativní test, město ale nabízí bezplatné PCR testování. S dalšími kroky chce radnice zatím vyčkat a skepticky se staví i k vládnímu záměru obecného rozvolnění od 19. května 2021.

Otevření škol a obchodů ve Vídni

Po otevření škol v tomto týdnu se vídeňská radnice rozhodla učinit další rozvolňovací krok. V pondělí 3. května se v rakouské metropoli otevřou obchody i řada služeb jako kadeřnictví či masáže. Předpokladem pro návštěvu bude negativní vstupní test. Další uvolnění chce město plánovat „velmi opatrně, inteligentně a rozvážně,“ uvedl vídeňský starosta Michael Ludwig. Jedním z významných rozhodujících faktorů je pro Vídeň obsazení lůžek intenzivní péče covidovými pacienty. Vytížení podle starosty v úterý stále překračovalo hranici 33 procent. „Otevírání musí být udržitelné. Nechceme v červnu nebo červenci zase zavírat,“ doplnil zástupce starosty Christoph Wiederkehr.

 

K úmyslu rakouské vlády, jež hovoří o všeobecném rozvolnění od 19. května 2021, se zástupci města vyjádřili skepticky. Starosta varoval před vytvářením falešné euforie s odkazem na tvrzení expertů, podle nichž lze stanovovat seriózní předpovědi maximálně na deset dní dopředu. Radnice proto bude připravena, v případě potřeby opatření opět zpřísnit, vysvětlil Ludwig. Další vyhodnocení chystá magistrát na příští týden.

Testování kloktacími PCR testy

Rakouské hlavní město i nadále spoléhá na rozsáhlé testování kloktacími PCR testy. Od jeho začátku před měsícem Vídeň na vlastní náklady vyhodnotila už přes milion testů. Obyvatelé je vyzvedávají v drogeriích, otestovat se mohou doma i s potvrzením identity přes webovou aplikaci a videokameru. Vzorky lze odevzdat ve více než 600 spolupracujících obchodech, čerpacích stanic a drogeriích, centrální vyhodnocení probíhá v laboratořích za využití povolování. Vysoký zájem projevují zejména obyvatelé města ve věku od 20 do 59 let, uvedla radnice.

 

 

Foto: C.Jobst/PID