Vídeň očkuje lidi bez domova

Rakouské hlavní město očkuje od půlky května proti koronaviru i bezdomovce. Podle veřejnoprávní ORF je už přihlášeno přes 4 300 ze 7 300 osob bez střechy na hlavou.

Velikou část přihlášek k očkování zajistili přímo sociální pracovníci. „Mnozí v roce 2020 vůbec nezjistili, že propukla pandemie, protože nesledují žádná média, neposlouchají rádio ani nemají přístup na internet,“ vysvětlila vedoucí vídeňské organizace pro lidi bez domova Monika Wintersberger-Montorio specifickou situaci bezdomovců. Jak uvedla rakouská televize ORF, přihlášeno je už více než 4 300 osob z odhadovaného počtu 7 300 lidí, kteří ve Vídni žijí jako bezdomovci nebo v nouzových ubytovnách.

Vakcinace probíhá ve spolupráci s městským sociálním fondem FSW od poloviny května do půlky června ve 36 sociálních zařízeních. Pracovníci očkují i ty zájemce, kteří se dostaví bez předchozí registrace. Na příchozí čeká jednodávková vakcína Johnson & Johnson. „To je důležité, protože u některých osob u této cílové skupiny nelze zaručit, že se je podaří zastihnout i napodruhé,“ dodala Martina Plohovits ze sociálního fondu FSW.

Mezitím Vídeň pokračuje i v očkování dalších specifických cílových skupin, včetně těhotných žen. Ty Vídeň začala očkovat jako první v Evropě. Od května také funguje očkování přímo ve firmách.