Vídeň a okolí prodlužují opatření do 18. dubna 2021

Velikonoční epidemická opatření na východě Rakouska potrvají minimálně do 18. dubna 2021 . Důvodem je pokračující postup koronavirové pandemie ve Vídni, Dolním Rakousku a Burgenlandsku.

Zpřísněná koronavirová opatření ve Vídni

Zpřísněná koronavirová opatření, která na východě Rakouska vstoupila v platnost před Velikonoci, zůstávají v platnosti. Podle rakouské vlády i vídeňské radnice doposud totiž nedošlo k obrácení trendu epidemické situace, a v postižených spolkových zemích rostla čísla nakažených i vytížení intenzivní péče. Podle oficiálního vyjádření tedy omezení pohybu mimo domácnost, uzávěry škol a distanční výuka ve Vídni a okolí potrvají do 18. dubna.

„Zdraví a bezpečí obyvatel pro mne mají absolutní přednost. Musíme zajistit, že kapacita intenzivní péče nebude vyčerpána. Tam totiž nejsou ošetřováni pouze pacienti s koronavirem, ale také ti, kteří bojují o život po srdečním infarktu nebo autonehodě,“ uvedl vídeňský starosta Michael Ludwig na společné tiskové konferenci s kancléřem Sebastianem Kurzem. Specializované vídeňské kliniky podle starosty za běžné situace přijímají i pacienty z okolních spolkových zemí, celkem se jedná o 15 až 20 procent celkové kapacity, dodal Ludwig. Starosta také varoval před předčasnými náznaky uvolňování a nevyloučil ani další opatření po 18. dubnu 2021 , pokud se do té doby nepodaří redukovat vytížení jednotek intenzivní péče.

V následujících týdnech a měsících bude vídeňská radnice i nadále sázet na hromadné kloktací PCR testy, které nabízí všem obyvatelům zdarma. Testovací sady Vídeňané vyzvedávají ve 152 drogeriích, kloktat mohou doma a vzorky odevzdat v jednom ze 620 spolupracujících obchodů. Výsledky získávají elektronicky do 24 hodin.

 

Foto: Filmspektakel